انتخابات پارلمانی روز سه شنبه ۲۰ فروردین در شرایطی برگزار می شود که انتخابات پارلمانی معمولا هر چهارسال در مهرماه است اما وقتی وزرای دولت اسرائیل به خاطر اختلاف با نخست وزیر چند ماه پیش استعفا دادند، نتانیاهو پذیرفت انتخابات را چند ماه زودتر برگزار کند.
رقابت بر سر تمامی ۱۲۰ کرسی پارلمان اسرائیل جریان خواهد داشت. در مجموع ۴۰ حزب با هم رقابت می کنند.
حزب دارای اکثریت مطلق یا ائتلافی از احزاب نخست وزیر را معرفی می کند.
در کشور حدود نه میلیون نفری اسرائیل، بیش از شش میلیون و ۳۰۰ هزار نفر واجد شرایط رای دادن هستند. سن رای دادن در این انتخابات حداقل ۱۸ سال است.
در اسرائیل برای کسب کرسی در کنست، هر حزبی که بتواند دستکم دو درصد آرا را کسب کند، میتواند وارد کنست شود.
رهبر حزبی که بتواند ۶۱ کرسی را به دست بیاورد، نخست وزیر می شود اما از تاسیس این کشور در ۱۹۴۸، هرگز حزبی نتوانسته این اکثریت را کسب کند و همیشه دولت با ائتلاف احزاب تشکیل شده است.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر فعلی اسرائیل خوشبین است که بتواند بعد از سه دوره، برای چهارمین بار پشت سرهم نخست وزیر شود. او یکبار هم در دهه نود نخست وزیر بود. اگر آقای نتانیاهو پیروز شود، رکورد «دیوید بن گوریون» را با پنج دوره نخست وزیری بشکند.
اما رقیب بنیامین نتانیاهو یک نظامی تازه وارد به سیاست است. «بنی گنتس» ۵۹ ساله، فرمانده ستاد کل فرماندهی ارتش اسرائیل بود. او در رشته های تاریخ و علوم سیاسی درس خوانده و ده سال پیش، وابسته نظامی در سفارت اسرائیل در آمریکا بود.
او که در یک خانواده کشاورز بزرگ شد، فرزند یکی از بازماندگان هولوکاست است.
گزارش تلویزیونی- مایکل لیپین خبرنگار صدای آمریکا از حواشی انتخابات اسرائیل میگوید:
رقابت اصلی در انتخابات امروز بین حزب لیکود به رهبری نتانیاهو و ائتلاف «آبی و سفید» به رهبری گانتس است. حزب لیکود در انتخابات گذشته سی کرسی پارلمان را به دست آورد.
گانتس ائتلاف «آبی و سفید» را به همراه رهبر حزب میانه «آینده آنجاست»، و با یکی دیگر از ژنرالهای بازنشسته ارتش و موشه یعلون وزیر سابق دفاع تشکیل داد.
ینی گانتس، رهبر ائتلاف آبی و سفید، که رقیب اصلی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر فعلی اسرائیل در انتخابات است، با حضور در یک مرکز رایگیری در روشهائین رای خود را به صندوق انداخت.
گانتس ائتلاف «آبی و سفید» را به همراه رهبر حزب میانه «آینده آنجاست»، و با یکی دیگر از ژنرالهای بازنشسته ارتش و موشه یعلون وزیر سابق دفاع تشکیل داد.
ایمن عوده، از نمایندگان عرب عضو پارلمان اسرائیل و رهبر حزب حداش، در حیفا رای خود را به صندوق انداخت. یکی از تابلوهای تبلیغاتی حزب او با یک گرافیتی به زبان عبری تخریب و روی آن نوشته شده بود: «مرگ بر عربها.»
عوده از شهروندان عرب اسرائیل خواست در انتخابات حاضر شده و رای دهند. عوده گفت: «ما برای آینده بهتر و انتخاب جایگزین برای حکومت افراطی و نژادپرستی که در دهه گذشته حاکم بوده، رای میدهیم.»