لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۲۲

گزارش: تری جونز هنگام نيايش تپانچه با خود به همراه دارد


به رغم آنکه چند ساعت پيش کشيش جونز طرح سوزاندن قرآن را در يازدهم سپتامبر امسال به حالت تعليق درآورد اما هنوز طرح وی در محافل سياسی آمريکا، مورد بحث است.

برخی از کارشناسان می گويند آزادی بيان و آزادی های مذهبی معمولاً به اين معناست که بيانی که ما آن را دوست نداريم بر نظر مورد علاقه ما ممکن است، غلبه می کند.

تری جونز، کشيش کليسايی کوچک در فلوريدا، که ايده سوزاندن قرآن در سالگرد يازدهم سپتامبر را مطرح کرده است، فردی است که از ديدگاه آمريکايی ها می تواند تک رو معرفی شود؛ با شخصيتی عجيب و غريب. او در هنگام نيايش، تپانچه با خود به همراه دارد و حرفهای بی معنی به زبان می آورد. تری جونز حتی لغات رايج در زبان انگليسی را به اشتباه تلفظ می کند.

درخواست او برای آتش زدن نسخه هايی از قرآن در سالگرد حملات يازدهم سپتامبر اعتراض های جهانی را برانگيخته است. در همين حال، ژنرال ديويد پترايس، فرمانده نيروهای آمريکايی در افغانستان، می گويد چنين اقدامی می تواند امنيت سربازان ايالات متحده را به خطر بيافکند.

آمريکا در طول تاريخ خود کشوری بوده است که شهروندانش بر اساس حق آزادی بيان و آزادی مذهب قادر بوده اند رفتاری ناسازگار از خود نشان دهند.

مثلا سفيد پوستان، اجتماعات کوکلوکس کلانها را نوعی ابراز تنفر نسبت به سياهان آمريکايی می دانند.

همچنين، جوانان آمريکايی در مقاطعی برای ابراز مخالفت خود با جنگ، پرچم کشورشان را به آتش کشيده اند.

و يا نازی ها که در خيابانها نفرت خود را نسبت به يهوديان نشان داده اند.

با اين حال «ايرا لوپو،» کارشناس متمم اول قانون اساسی ايالات متحده، تصريح می کند که در آمريکا ابراز تنفر جرم نيست مگر آنکه مردم را ترغيب به قانون شکنی قريب الوقوع کند.

اگر تری جونز قرآن را بسوزاند و بعد از مردم بخواهد به خيابان بريزند و به سوی مسجد يا يک مرکز اسلامی سنگ پرتاب کنند، مرتکب جرم شده است. اما اگر فقط قرآن را بسوزاند و نسبت به اسلام ابراز تنفر کند، مرتکب جرمی نشده است.

«لوپو» می گويد دلايل بسياری وجود دارد که نشان می دهد چرا اقدامات به ظاهر نفرت آميز، قانونی است، و با آن مدارا می شود. وی می گويد اگر چنين اقداماتی سرکوب شوند ممکن است بحث درباره آنها ادامه يابد و به حرکتی تبديل شود که قدرت زيرزمينی زيادی دارد.

يکی از مسايل مثبتی که در جريان اعلام برنامه برای سوزاندن قرآن در شهر گينزويل ديده می شود، تعداد کسانی است که در آن شهر چنين اقدامی را محکوم کرده اند.

چارلز هينس از مرکز متمم اول قانون اساسی آمريکا می گويد «درست است که آزادی در ايالات متحده و به ويژه آزادی مذهبی می تواند به آشفتگی بيانجامد اما اين خود حاوی نبوغ موجود در نظم ماست.»

چارلز هينس که نوشته های بسياری در مورد آزادی مذهبی دارد بر اين باور است که آمريکا از نظر مدارای مذهبی در ميان کشورهای جهان يگانه است. آقای هينس می گويد «بسياری از مسلمانان آمريکايی همانطور که به من گفته اند، به شما نيز خواهند گفت که اين ميزان از آزادی در آمريکا به آنها اجازه می دهد مراسم مذهبی را به گونه ای به جای آورند که در کشور خود قادر به انجام آن نبوده اند.»

کارشناسان می گويند آزادی بيان و آزادی مذهبی معمولا به اين معناست که بيانی که ما آن را دوست نداريم، بر بيان مورد علاقه ما غلبه می کند.

برخی صاحب نظران معتقدند که قوانين آمريکا در مقايسه با قوانين اروپا دفاع از آزادی بيان را بر ممنوع کردن گفتار تبعيض آلود و اظهار تنفر مذهبی، ارجحيت می دهد.

XS
SM
MD
LG