لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۴۲

اسلام در آمریکا: هویت مسلمانان


دکتر زهدی جاسم: ایدئولوژی گرایان اسلام را مصادره به مطلوب کرده اند و... مسلمانان آمریکا از سرقت هویتشان توسط افراط گرایان خسته اند.

کمیتۀ امنیت داخلی مجلس نمایندگان آمریکا روز چهارشنبۀ بیستم ژوئن، پنجمین جلسۀ دادرسی را در خصوص موضوعی برگزار کرد که به افراطی جلوه دادن جامعۀ مسلمانان آمریکایی معروف است.


ریشۀ دادرسی
از پس از حملات تروریستی یازدهم سپتامبر ۲۰۱۱، مسلمانان ساکن آمریکا مورد توجه بیشتر پلیس نیویورک قرار گرفتند که برخی از آنها را تهدیدی برای امنیت ملی این کشور تلقی می کند و مراقب آنهاست. پلیس نیویورک، در سال ۲۰۰۷ با انتشار گزارشی، رفتارهای برخی از مسلمانان را در این شهر «رفتارهای جهادگرایانه» خواند. در مقابل، شماری از مسلمانان نیویورک نیز معترض شدند، چون می گفتند حس می کنند که چشم پلیس دائم درپی آنهاست.

این اختلاف عقیده، به اضافۀ تأکید برخی قانونگذاران محافظه کار آمریکایی بر لزوم به خرج دادن هشیاری بیشتر در قبال فعالیت، رفتار و رفت و آمد شهروندان مسلمان، سبب برانگیختن حساسیت برخی مسلمانان شد.

هر لایحه ای در آمریکا برای مطرح شدن در کنگره، باید مراحلی را طی کند. مهمترین مرحلۀ آن نیز جلساتی است که برای شنیدن حرف کسانی که فعال یا درگیر موضوعی بوده اند، درکنگره برگزار می شود.

برای معرفی لایحه ای تازه درخصوص احتمال بررسی یا مراقبت از عملکرد مسلمانان ساکن آمریکا به کنگرۀ این کشور، تعدادی جلسۀ رسیدگی یا hearing برپا شده و تازه ترین آنها، جلسۀ روز چهارشنبۀ بیستم ژوئن است که توسط کمیتۀ امنیت داخلی مجلس نمایندگان و به ریاست یکی از نمایندگان جمهوریخواه- پیتر کینگ، نمایندۀ نیویورک، که رئیس این کمیته هم هست- برگزار شد.

آقای کینگ از چند سال پیش تاکنون مسئلۀ مسلمانان را پیگیری کرده و به دلیل افراط گرا خواندن برخی رفتارهای مسلمانان ساکن ایالات متحده، مورد انتقاد عده ای- از جمله بخشهایی از جامعۀ مسلمانان آمریکا - و شماری از دموکراتهای آمریکایی قرار گرفته است.


شرح جلسۀ رسیدگی
جلسۀ روز چهارشنبه به ریاست پیتر کینگ در کمیتۀ امنیت داخلی مجلس نمایندگان آمریکا برگزار شد؛ که خود وی ریاست آن را به عهده دارد. او برای این نشست، از چندین نمایندۀ جامعۀ مسلمانان آمریکا برای حضور و صحبت دعوت کرده بود.

آقای کینگ نشست را با توضیحاتی آغاز کرد که طی آن از لزوم رسیدگی به بررسی میزان افراط گرایی جامعۀ مسلمانان آمریکایی سخن گفت و آن را حقی محفوظ برای نمایندگان مردم آمریکا خواند.

وی در ادامه گفت: «با این وصف، از لحظه ای که برگزاری این جلسات را اعلام کردم، مورد انتقاد برخی سیاستگران و همینطور روزنامۀ نیویورک تایمز قرار گرفتم. بعد هم بیش از هزار نفر زیر باران در میدان تایمز نیویورک گرد آمدند تا در آستانۀ برگزاری اولین جلسۀ دادرسی، به من اعتراض کنند.»

یکی از کسانی که پیتر کینگ برای شهادت به این جلسۀ دادرسی دعوت کرده بود، مؤسس شورایی است به نام شورای دموکراتیک اسلامی آمریکا. مؤسس این شورا، دکتر زهدی جاسر است که در جلسۀ چهارشنبۀ مجلس نمایندگان آمریکا گفت: «لازم است تفاوت اسلام را با ایدئولوژی سیاسی اسلام افراط گرا دریابیم. این ایدئولوژی، اسلام را مصادره به مطلوب کرده است. از زمان آغاز این سلسله رسیدگی ها، شمار بسیاری از مسلمانان ساکن آمریکا می گویند که از سرقت هویتشان خسته شده اند. می گویند گروهی رادیکال اسلام گرا با فعالیتهای تروریستی خود اسلام را بدنام کرده اند، و گروهی از قانونگذاران محافظه کار آمریکایی نیز با شکایات و انتقادات خود بیش از آنکه سبب نزدیکی مسلمانان و غیرمسلمانان شوند، آنها را از هم دور کرده اند.»

چند تن دیگر از اعضای جامعۀ مسلمانان آمریکا نیز که در این جلسه شهادت دادند، این سخنان را تأیید کردند.


مخالفت گروهی از قانونگذاران دموکرات با جلسات رسیدگی
عده ای از نمایندگان دموکرات کنگره، معتقدند که تمرکز بر پیروان یک دین بخصوص، با آزاد اندیشی و طبیعت یک جامعۀ دموکرات منافات دارد و حساسیت بیشتری را در اجتماع برمی انگیزد.

یکی دیگر از مسلمانانی که به نمایندگی از جامعۀ مسلمانان آمریکایی در جلسۀ روز چهارشنبه حضور یافت، فائزه پاتل بود که یکی از مدیران نهاد موسوم به آزادی و امنیت ملی، در مرکز برنان در نیویورک است. وی طی سخنان خود گفت: «تمرکز بر جامعۀ مسلمانان آمریکا کار نادرستی است، چون این جماعت، برای انجام فعالیتهای ضدتروریسم، با مقامهای آمریکایی همکاری فراوان کرده اند.»

نمایندۀ دموکرات ایالت میسیسیپی- بِنی تامسن- طی این نشست گفت:«امیدوارم این سلسله جلسات، این اندیشه را متبادر نکند که ایالات متحده با اسلام در ستیز است، چون این، تنها به جذب نیروی بیشتر توسط گروههایی افراط گرا و تروریستی چون القاعده کمک می کند.»

خانم پاتل به عنوان نماینده ای از مسلمانان آمریکایی، در بخشی دیگر از سخنان چهارشنبه اش در مجلس نمایندگان، گفت که نظرسنجی مرکز پژوهش و نظرسنجی پیو، حاکی از آن است که اکثریت مسلمانان آمریکایی همواره اعتقاد راسخ داشته اند که اعمال هرگونه خشونت علیه غیرنظامیان، غیرقابل قبول است.

در نشستهای گذشته، به مسائلی پرداخته شده بود چون تهدید اسلام رادیکال، جذب نیرو از سوی گروه افراط گرای اسلامی الشباب، و تهدیدی که گروههای تندروی اسلامی برای ارتش آمریکا به همراه دارند.

روشن نیست که برگزاری سلسله جلسات دادرسی با محور افراط گرایی اسلامی در آمریکا، در مجلس نمایندگان ادامه خواهد یافت یا نه؛ بانی برگزاری آنها- پیتر کینگ- هنوز اعلام نکرده که در این خصوص چه برنامه ای دارد.
XS
SM
MD
LG