بخش انگلیسی صدای آمریکا - شاخه «داعش خراسان» در اطلاعیه هایی در فضای مجازی مسئولیت بمبگذاری های اخیر در کابل و حمله انتحاری مرگبار سهشنبه در استان ننگرهار را برعهده گرفته است.
هر چند هنوز مقامات رسمی نقش این گروه در این حملات را تائید نکرده اند، اما ناظران و کارشناسان امور افغانستان میگویند چنین ادعاهایی باید به منزله هشداری نسبت به قابلیتهای این گروه باشد و نباید دست کم گرفته شود.
یک مقام ضد تروریسم بین الملل که نخواست نامش فاش شود، پیش از انفجار روز سهشنبه به صدای آمریکا گفت: «هنوز زود است بگوییم این سازمان خنثی شده یا شکست خورده است. سابقه داعش خراسان نشان میدهد آن ها گروهی سرسخت بوده اند.»
اداره امنیت ملی افغانستان اوایل این هفته از بازداشت سه عضو ارشد این گروه شامل رهبر آن ضیاء الحق، معروف به ابو عمر خراسانی، خبر داد. این تازه ترین ضربه به این گروه بوده است.
ماه گذشته در یک رشته یورش ها در کابل عبدالله اورکزی، دیگر رهبر شاخه خراسان داعش، و ۱۹ همراه او بازداشت شده بودند.
این گروه در ماه نوامبر گذشته در ننگرهار و در ماه مارس در کنر شکست های سنگینی را متحمل شد. به گفته مقام ضد تروریسم بین الملل، داعش خراسان در حمله به استان ننگرهار حدود ۲۵۰۰ نفر، یعنی نیمی از نیروهایش، را از دست داد.
جنگجویان باقیمانده مجبور شدند به کوهستانهای استان همسایه، یعنی کنر، عقب نشینی کنند. شرایط برای بقا در آن کوهستان های مرتفع دشوار است.
در نیمه ماه مارس مقام های طالبان گفتند کنر را از نیروهای خراسان داعش پاکسازی کرده اند.
در ارزیابی های اطلاعاتی شمار جنگجویان این گروه حدود یک هزار نفر تخمین زده میشود.
سرهنگ تامس (توماس) کمپل، سخنگوی پنتاگون، به صدای آمریکا گفت: «خراسان داعش به حملات در افغانستان ادامه میدهد و به این ترتیب همچنان یک نگرانی امنیتی است.»
ارتش ایالات متحده در ماه آوریل سال ۲۰۱۷ بزرگترین بمب غیرهستهای خود را بر روی شبکه تونلهای داعش در ننگرهار انداخت.
طی چند ماه بعد، در یک رشته حملات امیر وقت خراسان داعش و جانشین او کشته شدند و شمار جنگجویان آن گروه به حدود ۶۰۰ نفر کاهش پیدا کرد. هرچند دو سال بعد شمار جنگجویان این گروه تقریبا هشت برابر افزایش یافت.
مقام های اطلاعاتی هشدار میدهند احیای دوباره خراسان داعش در افغانستان غیرممکن نیست.