گزارشها از افزایش فشار بر شخصیتهای مذهبی کُرد در شهرهای مختلف در ماههای پس از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی و اعتراضات مردمی «زن، زندگی، آزادی» حکایت دارد.
به گزارش سازمان حقوق بشری ههنگاو، به دنبال اعتراضات مردمی پس از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی، طی شش ماهه گذشته دستکم ۱۶ شخصیت مذهبی و روحانی (ماموستا) کُرد در شهرهای مختلف بازداشت شدند، که بیشتر این موارد به حمایت از اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» و اعتراضات عمومی، مرتبط بوده است.
بنا بر این گزارش از دی ۱۴۰۱ تاکنون دوازده حکم قضایی - شامل مجموعا بیش از ۵۴ سال زندان و ٢٩۴ ضربه شلاق - علیه این فعالان مذهبی کُرد صادر شده است.
به گزارش ههنگاو، در شش ماهه نخست سال جاری میلادی دستکم ١۶ ماموستا در شهرستانهای مختلف شامل پیرانشهر، جوانرود، ربط، سردشت، بانه، و سنندج توسط نهادهای حکومتی جمهوری اسلامی ایران بازداشت و محاکمه شدهاند.
بر اساس این گزارش، دلیل احضار، تهدید، بازجویی، و تحت فشار قرار گرفتن این «فعالان مذهبی و ماموستایان کُرد» از سوی نهادهای حکومتی، «حمایت از اعتراضات» عمومی قلمداد میشود.
در این گزارش همچنین آمده است که محاکمه ماموستایان اهل سنت در دادگاه ویژه روحانیت و توسط روحانیون شیعه انجام میشود و در آن متهمان از حداقلهای حقوق شهروندی در رسیدگی عادلانه ـ از جمله حق داشتن وکیل ـ محروم هستند و حتی حق دفاع «بر اساس موازین اعتقادی این ماموستایان» به آنها داده نشده است.
انجمن حقوق بشر کردستان ـ ژنو نیز به تازگی گزارشی از نقض حقوق بشر در کردستان ایران منتشر کرده بود. در این گزارش وضعیت اسفناک حقوق بشر در کردستان برای توجه گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد و سازمانهای حقوق بشری تشریح شده بود.
در آن گزارش همچنین سرکوب روشمند اعتراضات که به دنبال کشتهشدن مهسا امینی آغاز شد و همچنین آزار، زندان، شکنجه، اعدام، و کشتارهای کور و بیرویه کولبران بیان شده بود.
بنا بر گزارش سالانه «آزادی مذهبی بینالمللی» مربوط به سال ۲۰۲۲ میلادی که دفتر آزادیهای مذهبی وزارت امور خارجه آمریکا تهیه و در اردیبهشت سال جاری منتشر کرد، سرکوب، خشونت، تبعیض و انگزنی اجتماعی حکومت ایران علیه اعضای جامعه بهائی تشدید شده است.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، با تأکید بر «تعهد پایدار» دولت ایالات متحده به دفاع از حق آزادی مذهبی، اعلام کرده است ایالات متحده در کنار فعالان آزادی مذهبی و مردمی که حقوق مذهبیشان نقض میشود میایستد.