در حاليکه شمار زيادی از نيروهای ارتش آمريکا در حال خارج شدن از عراق است اما فعاليت گروه های شبه نظامی در اين کشور همچنان ادامه دارد.
اکنون اين سوال مطرح است که تا چه اندازه ارتش عراق آمادگی رويارويی با چالشهای پيش رو را خواهد داشت.
سربازانی که در پايگاهی نظامی در جنوب بغداد مشغول خدمت هستند بخشی از نيروی نظامی به شمار می روند که قرار است طی سال آينده درعراق بمانند و به ارتش آن کشور کمک کنند تا تعليمات نظامی سربازان خود را تکميل کند.
اين مأموران ارتش آمريکا مستشارانی هستند که تحت نظر نيروهای امنيتی عراق فعاليت می کنند.
ارتشيان آمريکا معتقدند که نيروهای عراقی که قبلاً تحت نظر ارتش آمريکا بوده اند اکنون با توانايی بالا در حال فعاليت هستند.
علی فرجی، فرمانده گردان هفده ارتش عراق درجنوب بغداد، نسبت به توانايی افراد خود برای مبارزه با خشونت شدت يافته اخير اطمينان خاطر دارد. آقای فرجی می گويد درمورد خشونتهای اخير مبالغه شده است به اين سبب که ميزان آنها با چهار سال پيش قابل قياس نيست . وی می افزايد که چهار سال قبل در مرکز بغداد هر هفته صدحمله شبه نظامی اتفاق می افتاد درحالی که اکنون شمار اين حملات ظرف يک ماه اخير تنها ۳۳ حمله بوده است.
فرماندهان آمريکايی می گويند حملات راکتی و موشکی طی دو ماه اخير در عراق افزايش يافته و علت آن را نيز بازگشت يک گروه شبه نظامی شيعه از ايران می دانند و می گويند اين گروه در ايران تحت تعليم نظامی بوده است.
رالف بيکر، ژنرال آمريکايی، می گويد «مسأله تنها ۹ ماه تا يک سال اخير نيست، نيروهای آمريکايی که اين جا در بغداد بوده اند مستقيماً مشغول هدايت عمليات يک جانبه عليه تروريستها يا ستيزه جويان نبوده اند. ما دائماً به حمايت و آموزش نيروهای نظامی عراقی پرداخته ايم و اين خود افراد ارتش عراق بوده اند که اين گونه عمليات را به انجام رسانده اند.»
بسياری از نيروهای ارتش آمريکا که به عنوان مستشار در عراق فعاليت می کنند بار دوم يا سوم است که در اين ظرفيت مشغول فعاليت در آن کشور هستند. اغلب فرماندهان آمريکايی نيز از شيوه فعاليت آنها و ميزان پيشرفتی که داشته اند راضی هستند. آنها براين باورند که فرماندهان و نيروهای ارتش عراق آمادگی و توانايی آن را دارند که با ستيزه جويان مبارزه کنند؛ با اين همه تاکيد فرماندهان آمريکايی برآن است که بنا نهادن ارتشی مستحکم و قابل، زمان می طلبد.