لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۱۲

خشونتهای عراق: نظاره دقیق و گزینه های محدود آمریکا


پرزیدنت باراک اوباما و مشاوران او وضعیت عراق را از نزدیک دنبال می کنند. نیروهای دولتی عراق در حال رویارویی با شبه نظامیان مرتبط با القاعده هستند.

واشنگتن تعدادی پهپاد و موشک به منطقه ارسال کرده تا شرایط را زیر نظر داشته باشند. واشنگتن همچنین از دولت شیعه عراق و رهبران طوائف سنی این کشور خواسته است تا علیه شبه نظامیان متحد شوند. با این وجود، تحلیلگران معتقدند ایالات متحده گزینه های محدودی پیش رو دارد.

دولت عراق در شهرهای رمادی و فلوجه در استان انبار در غرب کشور با شبه نظامیان اسلام گرای مرتبط با القاعده روبرو هستند. خطرناک ترین و جدی ترین تهدیدی که ار زمان عقب نشینی نیروهای ایالات متحده از عراق در سال ۲۰۱۱ متوجه دولت مرکزی بوده این است که شبه نظامیان سنی نیز در درگیری های هر دو شهر شرکت کرده اند.

به نظر می رسد شورش های اخیر شبیه خشونت های سال ۲۰۰۳ و زمانی است که نیروهای ایالات متحده پس از حمله به عراق با آن ها مواجه شده بودند. نوری المالکی، نخست وزیر عراق مصرانه از رهبران طوائف انبار خواسته است تا عوامل القاعده را از استان بیرون برانند.

ناظرانی همچون مایکل اوهانلون، تحلیلگر امنیت ملی «موسسه بروکینگز» هشدار داده است احتمال دارد خشونت ها از کنترل خارج شوند.

هانلون می گوید «اگر خشونت و بی رحمی حاکم شود و یک زمان یک گروه در یک محله سرکوب شود، حس نفرت و خشم گروه های دیگری که از همان قوم و نژاد هستند، انباشته و در نهایت لبریز می شود. به این ترتیب، با وجودی که دیگر دشمنان را به قتل رسانده و یا عملیات آن ها را خنثی کرده ایم اما در واقع دشمنان جدیدی آفریده شده اند».

پرزیدنت اوباما عقب نشینی از عراق را از جمله دستاوردهای مهم خود قلمداد می کند اما دو کشور موفق نشدند تا برای تداوم حضور نظامی ارتش ایالات متحده به توافق برسند.

اوباما اعزام مجدد نیروهای جنگجو به عراق را رد کرده است اما موشک های هوا به زمین و پهپادهای نظارتی به این کشور اعزام کرده است.

جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به انتقادهای نمایندگان جمهوری خواه کنگره در مورد شرایط عراق گفته است دلیلی وجود ندارد که تصور کنیم نیروهای نظامی ایالات متحده می توانستند از درگیری های قومی و نژادی پیشگیری کنند.

کارنی گفته است «درگیری های قومی و نژادی و خشونت حتی زمانی که ۱۵۰ هزار نیروی نظامی ایالات متحده در عراق حضور داشتند نیز وجود داشت. بنابراین این نظر که اگر ۱۰ هزار نیرو در عراق وجود داشت چنین اتفاق هایی نمی افتاد، جای بررسی و دقت دارد».

آنتونی کوردزمن، تحلیلگر نظامی می گوید خشونت در استان انبار بخشی از درگیری های گسترده تری است که بین مسلمانان سنی و شیعه منطقه وجود دارد.

کوردزمن معتقد است ایالات متحده باید گزینه ای را بیابد که حداقل بار منفی را داشته باشد.
کوردزمن می گوید «بخش عمده کاری که ما می توانیم انجام دهیم این است که بی سر و صدا و آرام و خیلی ساده جناح ها را با هم متحد و همبسته کنیم و دولت مالکی را وادار کنیم دیدگاه متعادل تری داشته باشد و با اقوام سنی با احترام بیشتری برخورد کند و از این پاکسازی های سیاسی دست بردارد».

تقریباً ۴۵۰۰ سرباز آمریکایی در جنگ عراق که از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۱ طول کشید، جان خود را از دست دادند.

ارقام نظرسنجی های عمومی حاکی از آن است که هنوز بسیاری از مردم آمریکا علت حمله به عراق را زیر سوال می برند، و این موضوع از جمله مسائلی بود که مردم بیشترین اختلاف نظر را در مورد آن داشتند.

XS
SM
MD
LG