آمریکا می گوید با وجود موفقیت نیروهای ائتلاف در آزادسازی موصل از اشغال پیکارجویان داعش، برای خروج نیروهایش از عراق عجله نخواهد کرد.
هدف آمریکا، کمک به یک نیروی بیست و پنج هزار نفری مامور برقراری ثبات در دومین شهر بزرگ عراق و حومه آن است، که بخش عمده آن را شبه نظامیان سنی و شیعه و گروههای قومی تشکیل میدهند.
سرهنگ رایان دیلون، سخنگوی ائتلاف بینالمللی علیه داعش پیروزی نیروهای عراقی در موصل را نقطه عطفی در تلاشی سه ساله در پاکسازی داعش از آن کشور دانست .
او گفت: «تمامی بخشهای ارتش و نیروهای امنیتی در این پیروزی سهیم هستند؛ ارتش عراق، پلیس فدرال، نیروهای پیشمرگه، پلیس محلی، واحد ضد تروریسم و نیروهای قومی و بسیجی حدود ۴۸ هزار کیلومتر از خاک عراق را از داعش پاکسازی کردهاند.»
در همین حال، برخی از تحلیلگران نقش ایران در نیروهای بسیج موسوم به حشد شعبی در عملیات آزادسازی موصل را تلاشی برای گسترش نفوذ در عراق میدانند.
پرزیدنت ترامپ پیشتر نفوذ ایران در منطقه را تهدیدی جهانی، همتراز با داعش و القاعده توصیف کرده بود.
سرهنگ هما سعید مدیر برنامه خاورمیانه در انستیتوی صلح در واشنگتن در این باره گفت که از دیدگاه ایران اگر ارتش آمریکا پس از شکست داعش، ورای آموزش نیروهای امنیتی عراق، به حضور نظامی در عراق ادامه دهد، آنوقت تهران از شبه نظامیان شیعه زیر نفوذ خود برای خروج واشنگتن از عراق استفاده خواهد کرد.
گفته میشود قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران، بر هدف تهران برای نهادینه کردن اکثریت شیعه در ارتش عراق تاکید گذاشته است.
مقامهای آمریکایی میگویند در خروج بیش از نه هزار نیروهای آمریکایی و ائتلاف بین المللی پس از پیروزی موصل عجله نخواهند کرد.
بنا به اعلام واشنگتن، یکی از اهداف نظامی آمریکا در منطقه کمک به برقراری ثبات در عراق است تا یک نیروی بیست و پنج هزار نفری آن کشور، شامل شبه نظامیان متشکل از قبایل سنی و شبه نظامیان شیعه، بتوانند تمامی روستاها و مناطق را از داعش پاکسازی کنند.
ژنرال جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا، روز جمعه ۲۴ تیر ضمن دشوار خواندن جنگ با داعش، گفت که آمریکا در عراق است تا به جنگ برای شکست کامل داعش و نابود ساختن خلافت خود خوانده داعش کمک کند و برای این هدف به پشتیبانی هوایی از نیروهای عراقی ادامه میدهد.