لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۱

نبرد سیاسی در بغداد پس از نبرد موصل


خلاصه‌ای از مقاله رناد منصور در وبسایت «وار آن دِ راکز»

توجه همه در عراق به درستی معطوف به آغاز عملیات قریب الوقوع بازپس گیری موصل از داعش شده است. اما بسیاری از تحلیلگران همچنان تنش فرقه ای میان شیعیان و سنی ها و شیعیان و کردها را در یک عراق پس از داعش در کانون توجه قرار داده اند.

در عین حال بغداد با نبردی درون جناح های شیعه دست به گریبان است که برای موجودیت عراق خطری جدی محسوب می شود.

مجلس عراق اخیرا پرونده های مبارزه با فساد را با استیضاح خالد العبیدی وزیر دفاع و هوشیار زیباری وزیر دارایی گشوده است، تا اعتماد عمومی را به ثبات در بغداد همزمان با جنگ با داعش باز گرداند.

برای دولت حیدر العبادی شکست نظامی داعش کافی نیست. نخست وزیر عراق باید مردم بریده از حکومت را متقاعد کند که دولت مرکزی پاسخگوی خواست هایشان و نماینده آنها است.

اما واقعیت این است که دولت حیدر العبادی دولتی ضعیف است. در حالی که عراق با بحران امنیتی و اقتصادی ناشی از داعش و بدهی های ملی روبرو است، دولت عبادی وزیر کشور، دفاع و دارایی ندارد.

دولت عراق همچنان با چالش ناشی از دو نیروی شیعه رقیب روبرو است: نوری المالکی رقیب هم حزبی العبادی در حزب الدعوه از یک سو و مقتدی صدر روحانی تندرو و سپاه مهدی او از سوی دیگر.

طرفداران مالکی شامل چهره های شناخته شده ای از الحشد الشعبی یا بسیج مردمی عراق مانند هادی عامری و سازمان بدر، قیس خزعلی و عصائب اهل الحق، و ابومهدی المهندس رهبر پیشین کتائب حزب الله هستند. جنگ نیروهای این افراد با داعش و معرفی خود به عنوان مدافعان بغداد باعث ارتقاء جایگاه اجتماعی و سیاسی شان شده است. این افراد از امکانات مالی خوب و حمایت جمهوری اسلامی ایران برخوردارند. مالکی حتی پیشنهاد تشکیل نیرویی شبیه سپاه پاسداران ایران را برای عراق مطرح کرده است. جنبش صدری ها هم در اعتراضات اخیرشان در منطقه سبز بغداد و اشغال مجلس عراق نشان دادند از توان بالایی برای اعمال فشار بر دولت العبادی برخوردارند.

آینده سیاسی عراق در دوره پس از داعش در گرو دینامیک مثلث قدرت بین دو نیروی شیعه و دولت کنونی است.

کشمکش قدرت در عراق به زودی خود را در انتخابات استانی سال آینده و انتخابات پارلمانی سال بعد از آن نشان خواهد داد.

در حالی که چشم ها به عملیات نظامی موصل دوخته شده است، سیاستگذاران غربی باید کشمکش درونی قدرت در عراق را درک کنند تا داعش که حیات اش بسته به ناتوانی دولت مرکزی است چند سال دیگر دوباره ظهور نکند.

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG