لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۵۷

کنترل کرکوک به دست ارتش عراق افتاد؛ پنتاگون طرفین را به مذاکره دعوت کرد


استقبال از نیروهای ارتش عراق در شهر کرکوک.
استقبال از نیروهای ارتش عراق در شهر کرکوک.

همزمان با اعلام ارتش عراق مبنی بر کنترل شهر کرکوک، وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا می گوید قصد ندارد به دولت عراق برای حضور در کرکوک انتقاد کند، در عوض از دولت مرکزی این کشور در بغداد و مقام های کرد در اقلیم کردستان عراق می خواهد درباره اختلافات موجود مذاکره کنند.

از بامداد روز دوشنبه، نیروهای نظامی دولت فدرال عراق در حمله ای برق آسا، شمال شهر نفتخیز کرکوک را تصرف کرد و از عصر وارد مرکز این شهر شد. این جدی ترین واکنش دولت عراق به همه پرسی استقلال کردستان عراق است که ماه پیش برگزار شد.

اسوشیتدپرس در گزارش خود نوشته، درگیری در کرکوک بین دو نیرویی است که هر دو توسط ارتش آمریکا تجهیز و حمایت برای نبرد با داعش می شوند. در این بین سناتور جان مک کین استفاده عراق از این امکانات را «سوءاستفاده» نامیده است.

ژنرال راب منینیگ یکی از سخنگویان وزارت دفاع آمریکا در پنتاگون می گوید هرگونه درگیری در این شهر عراق می تواند هدف آمریکا برای از بین بردن گروه داعش را تحت تاثیر بگذارد.

آقای منینیگ از دو طرف خواست هرچه زودتر مذاکرات را آغاز کنند.

به گزارش اسوشیتدپرس، کاروانی از خودروهای زرهی با نیروی ضد تروریسم که توسط آمریکا آموزش دیده اند، وارد مقر حکومت محلی کرکوک شدند. به گزارش رویترز تمامی عملیات بازپس گیری کرکوک کمتر از دو روز طول کشید.

نیروها که پلیس فدرال هم آنها را همراهی می کرد با استقرار در مقر حکومت محلی، پرچم اقلیم کردستان را پائین آوردند و پرچم عراق را به جای آن به اهتزاز درآوردند.

هیچ یک از دو طرف خبری در باره تلفات عملیات منتشر نکرده اند اما گفته می شود یکشنبه شب، چندتن از پیشمرگه های کرد در جریان تصرف مرکز حکومت محلی کشته شدند.

شماری از کردها از ترس اقدام تلافی جویانه ارتش عراق در حال فرار از این شهر یک میلیون نفری مشاهده شده اند.

جمعیت ترکمن که مخالف کنترل شهر از سوی کردها بودند با ورود ارتش به شادمانی پرداختند. برخی سوار زرهپوش های عراقی شدند و پرچم عراق را در هوا تکان می دادند.

به دستور حیدر عبادی نخست وزیر عراق پرچم های عراق برفراز همه ساختمانهای دولتی بر افراشته شد.بغداد از پیشمرگه ها خواست به جای مقابله تلاش کنند آرامش در منطقه برقرار شود.

کرکوک که در مرز جنوبی اقلیم کردستان عراق واقع شده، یک شهر با قومیتهای متعدد است. کردها آن را قلب میهن کرد می دانند و می گویند صدام حسین در راستای پاکسازی قومی کردها، عربها را در کرکوک اسکان داد تا بتواند بر منابع غنی نفت آن کنترل داشته باشد.

پیشتر، نیروهای تحت رهبری آمریکا در گیری بین نیروهای دولتی و کرد در شمال کرکوک را سوء تفاهم نامید. در بیانیه این گروه‌ها با اشاره به اینکه حرکت خودروهای نظامی عراق و کرد به دقت تحت نظارت است، این اتفاقات حرکاتی هماهنگ نامیده شده و نه حمله.

شهر نفت خیز کرکوک تحت کنترل عراق بود که چهارسال پیش مورد حمله نیروهای داعش قرار گرفت. بعد از آن نیروهای نظامی اقلیم کردستان عراق، با بیرون راندن پیکارجویان گروه خودخواندۀ دولت اسلامی، یا داعش، کنترل شهر کرکوک را در دست داشته و با دولت مرکزی پیرامون اینکه چه کسی باید نواحی اطراف را کنترل کند، درگیر بوده اند.

در همه پرسی استقلال کردستان عراق که سوم مهرماه برگزار شد، ۷۲ درصد واجدین شرایط یعنی حدود سه میلیون و سیصد هزار نفر، در انتخابات شرکت کردند. در این رفراندوم ۹۳ درصد رای دهندگان به رهایی از حکومت مرکزی عراق رای مثبت دادند. پس از اعلام نتایج این همه پرسی، دولت عراق تهدید کرده بود رشته تصمیمات تنبیهی را علیه اربیل به اجرا گذارده است. در عین حال نیروهای کرد با دولت مرکزی عراق بر سر محافظت از شهر کرکوک اختلاف نظر دارند.

عراق، ایران و آمریکا مخالف برگزاری همه پرسی استقلال کردستان بودند و تنها اسرائیل از این رفراندوم حمایت کرده بود. کاخ سفید، وزارت خارجه و کنگره آمریکا اعتقاد دارند برگزاری رفراندم توسط مقامات اقلیم کردستان اولویت اصلی جهان در عراق را که همان نابودی داعش و کوتاه کردن دست نفوذ ایران در آن کشور است، به حاشیه می‌راند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG