نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق گفت که شکست کامل داعش از طریق نظامی امکان پذیر نیست و حل این معضل با راه حل سیاسی ممکن است.
آقای بارزانی در گفت و گوی اختصاصی با صدای آمریکا، با اشاره به اینکه پس از عملیات موصل داعش احتمالا تمام سرزمینهای تحت اشغال خود را از دست خواهد داد گفت که رهبران کردستان عراق نگران دوران پس از شکست نظامی داعش هستند.
او درباره دغدغه دوران پس از داعش گفت: "نخست اینکه برادران ما در بغداد متوجه باشند که داعش از بطن جامعه عراق سر برآورده و از جای دیگری نیامده است."
او اضافه کرد: "ممکن است پس از تصرف موصل داعش دیگر زمینی در عراق برای خلافت اسلامی خود نداشته باشد ولی به عنوان یک سازمان تروریستی باقی میماند و تنها رفتارش تغییر میکند. اکنون یک جنگ جبهه ای علیه داعش وجود دارد ولی در آن زمان داعش هستههای مخفی ایجاد میکند و به جنگ پارتیزانی روی میآورد."
نخست وزیر اقلیم کردستان عراق تاکید کرد که معضل داعش در عراق راه حل نظامی ندارد. به گفته او لازم است پدیده داعش با دقت و از منظر سیاسی مورد بررسی قرار بگیرد و سپس راه حلی برای از میان بردن آن پیدا شود.
دشواری های نبرد موصل
در حالیکه در پی شکست داعش در فلوجه انتظار می رفت نیروهای عراقی به سمت آزادسازی موصل پیشروی کنند، عملیات موصل همچنان در مرحله برنامه ریزی و طراحی قرار دارد.
نخست وزیر اقلیم کردستان عراق در توضیح کندی آمادهسازی عملیات موصل به صدای آمریکا گفت که آغاز این عملیات با دو مشکل روبروست که به مرور باید رفع شوند. به گفته آقای بارزانی، ارتش عراق پس از عملیات فلوجه باید برای انجام عملیات موصل آماده شود در حالیکه این آماده سازی چندان مناسب نبوده و ممکن است روند آن چند ماه طول بکشد.
او مشکل دیگر این عملیات را نگرانی ها از اداره موصل پس از آزادسازی عنوان کرد و گفت که این کلانشهر، دومین شهر بزرگ عراق است و درباره اداره آن پس از آزادسازی باید بسیار دقت شود.
البته این مقام اقلیم کردستان گفت که عملیات موصل در مرحله طراحی نقشه قرار دارد. به اعتقاد او پس از طراحی و آماده سازی، عملیات آزادسازی موصل چندان طولانی نخواهد شد.
آزادسازی موصل از نظر مقامات اقلیم کردستان عراق بسیار مهم است چرا که این شهر به شهرهایی چون اربیل و دهوک نزدیک است. از این رو نخست وزیر اقلیم کردستان عراق نقش پیشمرگان کرد در آزادسازی موصل را اساسی دانست.
نچیروان بارزانی گفت که اقلیم کردستان با دولت مرکزی عراق و ائتلاف مبارزه با داعش، به ویژه نیروهای آمریکایی، هماهنگی دارد. او توضیح داد که اقلیم کردستان عراق برای نقش آفرینی در عملیات موصل با توافقاتی با نیروهای آمریکایی داشته است که این توافقات به اطلاع بغداد نیز رسیده است. بر اساس یکی از این توافقات، آمریکا باید تجهیزات نظامی مورد نیاز کردها را مستقیما به اقلیم کردستان عراق تحویل دهد.
نخست وزیر اقلیم کردستان عراق بخش دیگری از تدارکات برای آزادسازی موصل را به آوارگان مربوط دانست. او به صدای آمریکا گفت که اقلیم کردستان عراق با وجود عبور از یک بحران مالی، بخشی را در وزارت کشور به تدارکات مربوط به آوارگان عملیات موصل اختصاص داده است.
پیش بینی شده است که در جریان عملیات آزادسازی موصل دستکم نیم میلیون نفر از این شهر به اقلیم کردستان پناه ببرند و آقای بارزانی گفت که کردستان عراق با هماهنگی با سازمان ملل و طرفهای دیگر تدابیری را برای اسکان این آواره ها در نظر گرفته است.