لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۱۴

ادامه تاخیر در تشکیل دولت عراق؛ ائتلاف برخی گروه‌ها بر سر «نوری المالکی»


با این که بیش از صد روز از انتخابات پارلمانی عراق گذشته است،‌ اما گروه‌های پیروز در انتخابات هنوز نتوانسته‌اند دولت تشکیل دهند. همزمان با درخواست رئیس جمهوری عراق برای تشکیل پارلمان، برخی گروه‌ها بر سر نوری المالکی نخست وزیر عراق توافق کرده اند.

«فؤاد معصوم» رئیس‌جمهور عراق روز دوشنبه ۵ شهریور خواستار تشکیل پارلمان جدید عراق در هفته آینده شد.

از زمان انتخابات سه ماه پیش، هنوز گروه‌های برنده نتوانسته اند برای تشکیل دولت به توافق برسند.

در نظام سیاسی عراق، بعد از تشکیل پارلمان، مسن ترین عضو، ریاست سنی را برعهده می‌گیرد تا انتخاب برای رئیس پارلمان و هیات رئیسه را انجام دهد. سپس پارلمان باید رئیس جمهوری را برگزیند. رئیس جمهوری منتخب سپس گزینه معرفی شده از سوی فراکسیون اکثریت یا فراکسیون های ائتلاف کننده را به عنوان نخست وزیر، مامور تشکیل کابینه می کند.

در حال حاضر حزب نزدیک به مقتدا صدر، با اینکه پیروزی چشمگیر داشت، به حد نصاب ۱۶۵ نماینده نرسیده و باید با سایر احزاب ائتلاف کند.

از یکسو گفته می شود حیدر العبادی دوباره نخست وزیر خواهد شد، اما برخی گروه‌های سیاسی از جمله «الفتح»، «دولة‌ القانون» و «المحور الوطنی» روز دوشنبه اعلام کردند بر سر نوری المالکی نخست وزیر سابق عراق اجماع دارند. آقای مالکی که از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۴ نخست وزیر بود، در نهایت با اعتراضات گسترده در عراق کناره گیری کرد. او از همان زمان در سمت هایی چون معاون رئیس جمهوری عراق حضور داشت.

هنوز معلوم نیست ائتلاف جدید چقدر توان موفقیت داشته باشد. ریاست «الفتح» از گروه های موافق المالکی بر عهده «هادی العامری» است که بعد از مقتدی صدر، گروه نزدیک به او دومین رای انتخابات عراق را کسب کرد.

عدم معرفی نخست وزیر عراق در حالی است که پیشتر واشنگتن پست در گزارشی نوشت اگر عبادی نتواند برای دور دوم نخست وزیر عراق شود، آمریکا ممکن است با دولتی در عراق مواجه شود که کمتر همسو با آمریکا و بیشتر همسو با ایران باشد و این در زمانی است که دولت دونالد ترامپ می خواهد فشارها بر تهران را افزایش دهد و به نوشته این روزنامه، تهران را به حمله نظامی نیز تهدید کرده است.

مقتدی صدر و هادی عامری (فرمانده گروهی از شبه نظامیان شیعه) که در انتخابات عراق اول و دوم شدند، سابقه دیرینه در مخالفت با حضور نیروهای آمریکایی در عراق دارند. هر چند صدر به طور علنی با نفوذ ایران در عراق نیز مخالفت کرده است، عامری از حمایت مالی و نظامی ایران نفع برده است.

واشنگتن پست می گوید با این حال، متحدان عبادی می گویند او همچنان ممکن است با تاکید بر پیروزی هایش بر «دولت اسلامی» یا داعش و اشاره به اینکه معترضان خشم خود را به کل طبقه سیاسی از جمله احزاب رقیب نشانه گرفته اند، امکان حفظ کرسی نخست وزیری را داشته باشد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG