لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۹:۰۵

فشار بر کافی شاپ های تهران برای نصب دوربین امنیتی


Evangelical Baptist Church believers sit as police officers searching for a fugitive billionaire businessman over April's ferry sinking stand in line in font of the main gate of the church in Anseong, South Korea, June 11, 2014.
Evangelical Baptist Church believers sit as police officers searching for a fugitive billionaire businessman over April's ferry sinking stand in line in font of the main gate of the church in Anseong, South Korea, June 11, 2014.
در شرایطی که زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری خرداد ماه در ایران نزدیک می شود، مقامات دولتی برای افزایش کنترل فضای سیاسی کشور به صاحبان کافی شاپ ها دستور داده اند دوربین های مداربسته نصب کنند و در صورت ضرورت محتوای نوارهای ضبط شده را به پلیس تحویل دهند.

دستور مقامات برای نصب دوربین مداربسته در کافی شاپ های تهران از تابستان سال گذشته جدی تر شده است. یکی از شهروندان تهران می گوید «بیشتر مردم فکر می کردند که این دوربین ها بخشی از سیستم های امنیتی است که مالکان برای محافظت از دارایی های خود در برابر دزدی و سرقت نصب کرده اند». با این وجود، چندین مغازه دار و صاحبان کافی شاپ ها می گویند در حال حاضر مقامات روشن کردن دوربین ها در ساعات کاری را اجباری کرده اند و پلیس باید در صورت لزوم به نوارهای ضبط شده آن ها دسترسی داشته باشد.

اقدام مقامات ایران برای نصب دوربین مداربسته در کافی شاپ ها زمانی علنی شد که هفته پیش «کافه پراگ»، یکی از پرطرفدارترین کافی شاپ های تهران تعطیل شد. ظاهراً صاحب این کافی شاپ از دستور نصب سیستم ویدئویی برای کنترل مشتریان خود سر باز زده بود. «کافه پراگ» که با دانشگاه تهران در قلب پایتخت چند قدم بیشتر فاصله ندارد، از سال ۱۳۸۸ که افتتاح شد مامن امن دانشجویان، فعالان و روشنفکران جوان بود.

مقامات امنیتی و پلیس منکرات تهران، به عنوان بخشی از تلاش های دولت برای کنترل فعالیت های مدنی شهروندان و تشدید تدابیر امنیتی، چند هفته پیش از صاحب «کافه پراگ» خواستند تا حداقل چهار دوربین مداربسته در محل نصب کند. صاحبان این کافی شاپ زیر بار این دستور نرفتند. آن ها که اطمینان داشتند سرپیچی از این دستور به معنای آزار و اذیت بیشتر مقامات و در نهایت تعطیلی کافی شاپ خواهد بود، تصمیم گرفتند در اعتراض به اقدامات جدید مقامات برای نظارت و کنترل شهروندان، کافی شاپ را به صورت داوطلبانه تعطیل کنند.

در بیانیه ای که «کافه پراگ» در صفحه فیس بوک خود منتشر کرد، آمده است «ما همیشه می دانستیم که چنین روزی فرا می رسد و با وجود تلاش های متعددمان برای ادامه فعالیت، اما در میانه زمستان سیاه تهران بالاخره پایان ما فرا رسید».

در ادامه این بیانیه آمده است با وجودی که دل هایمان دردمند است و دلتنگ دوستان و همه شما که طی چهار سال گذشته در کنارمان بودید، اما از این که می دانیم حداقل اجازه ندادیم تا عینک های شیشه ای «برادر بزرگ» هر قدم، هر لحظه و هر خاطره را تحت کنترل و نظارت داشته باشد و آن ها را ضبط کند، دلگرم و آرام هستیم.

تعطیلی این کافی شاپ ضربه ای به حیات فرهنگی و دانشگاهی تهران است.
«کافه پراگ» در دوران موجودیت کوتاه خود مرکزی بود که چیزی فراتر از قهوه و اینترنت رایگان ارائه می کرد. این کافی شاپ میزبان رویدادهای سیاسی و اجتماعی متعددی بود، از نمایشگاه عکس برای حمایت از هنرمندان محلی گرفته تا برگزاری کنسرت و اجراهای موسیقی و گفتگوهای فرحبخش و پرحرارت متمایل به چپ در مورد حقوق کارگران.

امیر حسین که عکاس است، می گوید «من چهار سال خاطره از این کافی شاپ دارم. الان افسوس می خورم که اونجا بیشتر وقت نگذروندم. کافه پراگ فقط یک کافی شاپ نبود، مثل خونه و بهشت امنی بود که همه مشکلات و فشارهای روزانه مان را فراموش می کردیم».

قهوه خانه های ایران از قرن نهم پاتوق شعرا، هنرمندان و دراویشی بوده اند که به دور از هراس و آزار و اذیت مقامات محلی و یا نمایندگان شاه دور هم جمع می شدند. در دوران معاصر، فرهنگ حضور چهره های ناراضی در قهوه خانه ها به ٨٥ سال پیش و به زمانی بازمی گردد که «کافه نادری» معروف، مثل قهوه خانه هایی همچون «Café de Flore» و «Les Deux Magots» در پاریس، به مرکز گردهمایی روشنفکران و نخبگان جامعه بدل شده بود. چهره های ادبی برجسته و سرشناسی همچون صادق هدایت، جلال آل احمد، سیمین دانشور و نیما یوشیج از جمله مشتری های دائم «کافه نادری» بودند.

دولت بعد از انقلاب سال ١٣٥٧ قهوه خانه ها را تعطیل کرد و آن ها را بخشی از «تهاجم فرهنگی غرب» خواند. بعضی از رهبران مذهبی و سیاسی محافظه کار طی سال های اخیر با بازگشت به روزهای آغازین پیروزی «جمهوری اسلامی» اقدامات سخت گیرانه تری در قبال «فرهنگ خارجی» اتخاذ کرده اند و طرح هایی را برای «اسلامی کردن» واحدهای درسی علوم انسانی دانشگاه ها ارائه داده اند.

بنا به گزارش ها، بیش از ٨٧ قهوه خانه و رستوران در یک محله خاص در پایتخت به اتهام نقض «ارزش های اسلامی» مورد یورش مقامات امنیتی واقع شده اند.

در ایران بیشتر مشتری های کافی شاپ ها جوان هستند. کافی شاپ ها محل اولین ملاقات زوج ها و جایی هستند که جوانان می توانند به دور از محدودیت و کنترل پلیس منکرات و نظارت پدر و مادرهایشان آزاد باشند. گروه های جوان هم چه بعد از کلاس دانشگاه و چه برای جشن تولد در این کافی شاپ ها جمع می شوند.

از: روزنامه گاردین
XS
SM
MD
LG