لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۲۵

توجه افکار عمومی در ایران به تحریم ها جلب می شود


یک هواپیمای ایرباس ایرانی در فرودگاه آمستردام هلند
یک هواپیمای ایرباس ایرانی در فرودگاه آمستردام هلند

آیا دولت ایران خواهد توانست مقصر سخت تر شدن شرایط زندگی شهروندان را غربی ها معرفی کند و یا دیگر چنین استدلالی خریداری ندارد؟

رامين مهمان پرست، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ايران، روز سه شنبه گزارش های مربوط به عدم تحویل سوخت به هواپیماهای خطوط مسافربری ایرانی در برخی از فرودگاه های بين المللی اروپا را تایید کرد. اولین گزارش های پراکنده از عدم تحویل سوخت به هواپیماهای ایرانی در ماه ژوئن و پس از تصویب تحریم های جدید علیه ایران درشورای امنيت سازمان ملل متحد، آمريکا، و اتحاديه اروپا منتشر شد.


جمهوری اسلامی ايران روز سه شنبه سرانجام پذيرفت که برخی از شرکتهای نفتی غربی از تحویل سوخت به هواپيماهای جت مسافری در فرودگاه های معينی در اروپا خودداری می کنند. پيشتر، يعنی در ماه ژوئيه ، جمهوری اسلامی ايران اين گزارش ها را رد کرده و آنها را «جنگ روانی» خوانده بود.


مقامات و رسانه های گروهی وابسته به جمهوری اسلامی ايران همواره تحريم های بين المللی را کم اهميت جلوه داده اند.
سخنگوی وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ايران روز سه شنبه در يک کنفرانس خبری از بحران های سوختی هواپيماهای جمهوری اسلامی ايران در اروپا رسماً شکايت کرد. او تهديد کرد که چنانچه شرکتهای نفتی غرب به کار خود ادامه دهند، جمهوری اسلامی ايران دست به اقدامات تلافی جويانه خواهد زد. مهمان پرست به شرکتهای نفتی غرب هشدار داد که از ادامه سياستهای نامناسب خودداری کنند، زيرا ايران اين اقدامات را تحمل نخواهد کرد، و دست به اقداماتی تلافی جويانه عليه شرکتهای نفتی غرب خواهد زد. مهمان پرست مشکلات سوخت گيری را فراتر از مفاد قطعنامه شورای امنيت سازمان ملل متحد خواند و آنرا اقدامی غير قانونی عنوان کرد.

گزارش ها حاکيست که در ماه ژوئيه ، شرکت نفتی رويال داچ شل از تمديد قرار دادهای عرضه سوخت به هواپيماهای ايران اير خودداری کرد. بريتيش پتروليوم نيز در ماه ژوئيه تأييد کرد که در فرودگاه بين المللی هامبورگ در آلمان، عرضه بنزين جت را به هواپيماهای مسافری بری جمهوری اسلامی ايران متوقف کرده است.


آلکس وطن خواه، تحليل گر موسسه خاور ميانه در واشنگتن، که در ايران متولد شده، می گويد که بحران سوخت گيری، بحث در ایران پيرامون دور جديدی تحريم ها را گسترش خواهد داد، زيرا اين تحريم ها بر روی زندگی مردم عادی ایران تأثير منفی خواهد گذاشت. به گفته آلکس وطن خواه، «زمانی که مسافران ايرانی مجبور می شوند، بخاطرمحدوديت های سوخت گيری، در سر راه خود از استکهلم به تهران در آلمان توقف کنند، به خاطر اینکه فقط آلمان به آنها سوخت می دهد اينگونه مشکلات و بهایی را که بايد مردم به خاطر اقدامات دولت ازجمله برنامه های اتمی اش بپردازند، ممکن است این امر به بحث هایی در مورد آنچه دولتشان انجام داده منجر شود».


پس از انکه جمهوری اسلامی ايران نپذيرف برنامه غنی سازی اورانيوم را در تأسيسات اتمی بحث برانگیز نظنز متوقف کند، دور جديد تحريم ها عليه ايران اعمال شد. تهران مصراً می گويد که برنامه های اتمی اش اهدافی صلح جويانه و غیر نظامی دارد، ولی غرب بیم آن دارد که جمهوری اسلامی ايران بطور پنهانی تلاش می کند تا سلاح اتمی توليد کند.
وطن خواه می گويد پيامدهای بحران سوخت گيری که نقش مهمی در سياست تحريم های اقتصادی غرب دارد، به این بستگی دارد که مردم ايران در این مورد کشورهای غربی را مقصر خواهند دانست و يا دولت جمهوری اسلامی را. به گفته وطن خواه:« چیزی که از دید غرب جالب است، و ممکن است یک عامل حیاتی نیز باشد، این است که این امر (سخت تر شدن شرایط زندگی مردم عادی) چگونه در افکار عمومی داخل ایران منعکس خواهد شد. آیا دولت ایران خواهد توانست این مسئله را به این گونه بقبولاند که باز هم غربی ها زندگی شما مردم را سخت کردند یا نه؟»


جنبش سبز ايران مرتباً دولت ، و بويژه سوء مديريت در برنامه های مشاجره انگيز اتمی کشور را مسئول دور جديد تحريم های اقتصادی عنوان کرده است. وطن خواه پيش بينی می کند که سايت های مخالف دولت ايران نيز احتمالاً در مورد بحران های سوخت گيری بارديگر انگشت اتهام را به سوی دولت جمهوری اسلامی ايران نشانه خواهند گرفت.

XS
SM
MD
LG