لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۱۸

اسرائيل تبعات حمله احتمالی به ايران را مورد بررسی قرار می دهد


اسرائيل تبعات حمله احتمالی به ايران را مورد بررسی قرار می دهد
اسرائيل تبعات حمله احتمالی به ايران را مورد بررسی قرار می دهد

رهبران اسرائيل به حملات لفظی خود درباره تواناییهای اتمی ایران افزوده اند و هشدار داده اند که اسرائيل ممکن است برای بازداشتن ایران از ساخت بمب اتمی به تاسیسات اتمی آن کشور حمله کنند.

مقامهای اسرائیلی در حملات لفظی اخیر خود هشدار می دهند که چنین حمله ای امکان دارد امسال صورت گیرد. این موضوع بحث گسترده ای در اسرائيل به راه انداخته است، کشوری که در آن هنوز خاطرات حملات موشکی در دو دهه پیش در جریان جنگ عراق زنده است. وقتی صدام حسین رییس جمهوری وقت عراق، به دلیل حمله به کویت با حمله ائتلافی از کشورهای غربی و عرب روبرو شد، موشکهای اسکاد خود را به سوی اسرائيل پرتاب کرد.

خاطرات تلخ

موشه میرون، وکیل ۸۶ ساله، در اتاق نشیمن خانه اش در رامات گان در حومه تل آویو نشسته است. او شبی را به یاد می آورد که وقتی او و همسرش در یک اتاق امن مخفی شده بودند و ماسکهای ضد گاز به صورت داشتند، آژیر خطر به صدا در آمد. یک موشک به اتومبیل آنها که ۹ متر دورتر پارک شده بود اصابت کرد.

تهدید جهانی

چنین خاطراتی از تلافی جویی دشمنان اسرائيل، رهبران ارشد این کشور را به صدور هشدار به ایران، جهت بازداشتن آن از دست یابی به تسلیحات اتمی، واداشته است. اسرائیلی ها می گویند حمله نظامی آخرین گزینه است اما آماده هستند اگر جامعه بین المللی درنگ کند به تنهایی به آن دست بزنند.

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل می گوید یک ایران اتمی تهدیدی برای جهان خواهد بود و «یک ایران مسلح به بمب اتمی تهدیدی برای اسرائيل، برای منطقه و برای جهان است. نباید به ایران اجازه داده شود تسلیحات اتمی به دست آورد.»

این موضوع که اسرائيل چگونه قصد دارد ایران را متوقف سازد، موضوع شماری از گزارش ای رسانه ها در هفته های اخیر بوده است.

وقت می گذرد

اهود باراک وزیر دفاع اسرائيل اخیرا در یک کنفرانس کارشناسان استراتژی نظامی در حومه تل آویو گفت وقت برای دست زدن به یک حمله نظامی موثر، احتمالا پیش از پایان سال جاری، می گذرد، و به فوریت باید با این مساله برخورد کرد.

کارشناسان می گویند تهران تاسیسات مهم اتمی را به سنگرهای زیرزمینی منتقل کرده است، که احتمالا حتی با سنگینترین بمب ها صدمه جدی نخواهند دید.

رهبران ایران تکذیب می کنند که قصد دارند سلاح اتمی بسازند و می گویند برنامه اتمی آنها برای مقاصد صلحجویانه، تولید برق و پژوهشهای پزشکی است.

اما ایران هشدار داده است که هر حمله ای را تلافی خواهد کرد. تهران صاحب موشکهای بالیستیک است که برد آنها به اسرائيل و نیز به اروپا می رسند. یک کارشناس در کنفرانس حومه تل آویو گفت تهران روی موشکی کار می کند که قادر خواهد بود به آمریکا برسد.

برد موشک

دیوید مناشری کارشناس ایران می گوید بازتاب حمله اسرائيل همچنین می تواند ثبات منطقه را برهم بزند. او گفت، «استفاده از چنین گزینه ای می تواند پیامدهای فاجعه بار دور دستی داشته باشد و به خاطر صلح در خاورمیانه بهتر است گزینه های دیگری یپدا شود. فکر می کنم راه حلهای دیگری وجود دارند.»

مناشری بر این باور است که تحریمها و فشار بین المللی باید تشدید شود تا آن که دولت ایران با مذاکره موافقت کند و به برنامه تسلیحات اتمی خود پایان دهد.

آمریکا و اتحادیه اروپا تحریمهایی را بر ایران وضع کرده اند، محدودیتهایی بر بانک مرکزی و تحریم صادرات نفت ایران، که نیمی از تولید داخلی را تشکیل می دهد، از آن جمله است.

تلافی

ایران در پاسخ گفته است ارسال نفت به اروپا را متوقف خواهد ساخت و ممکن است تنگه هرمز را بیندد.

برخی تحلیلگران معتقدند که اسرائيل قصد ندارد یک جانبه به ایران حمله کند، اما برای بسیج افکار عمومی و زیر فشار گذاشتن متحدانش برای وضع تحریمهای حتی سخت تر درباره آن حرف می زند.

اما، بگزارش رسانه ها، مقامات ارشد اسرائيل باور ندارند که تحریمها سرانجام ایران را ترغیب خواهد کرد جاه طلبیهای اتمی خود را رها کند.

مارتین ون کرولد مورخ نظامی، و برخی دیگر، می گویند یک حمله نظامی فقط چند سالی برنامه اتمی ایران را به تاخیر خواهد انداخت. او می گوید جامعه بین المللی باید بپذیرد که ایران روزی توانایی تسلیحات اتمی به دست خواهد آورد.

او گفت: «امکان دارد ایرانیها بگویند، ببینید، این مساله اتمی دردسر زیادی برای ما ایجاد می کند، بیایید هرچه زودتر بمبی تهیه کنیم. به تمام جهان بگوییم. و بعد هیچ کس جرات نخواهد کرد چپ به ما نگاه کند.»

ثبات منطقه ای

اما، به گفته تحلیلگران دیگر، مانند افراییم کام، عضو موسسه مطالعات امنیت ملی در تل آویو، اجازه دادن ایران به فراهم آوردن توانایی اتمی یک فاجعه خواهد بود.

او گفت دادن چنین اجازه ای به ایران «ثبات خاورمیانه را کاهش خواهد داد. امکان دارد کشورهای دیگر در منطقه را وسوسه کند به مسابقه تسلیحات اتمی بپیوندند، کشورهایی مانند مصر، عربستان سعودی یا ترکیه، و سوریه، در درازمدت شاید حتی عراق. خاورمیانه مکانی بسیار کم امن تر برای بسیاری از کشورها خواهد بود.»

منتقدین می گویند حتی اگر اسرائيل به حمله نظامی علیه ایران دست بزند، قادر به از بین بردن تاسیسات اتمی آن نخواهد شد. آنها یادآور می شوند که هواپیماهای مهاجم ناچار خواهند بود برای رسیدن به ایران، یک هزار کیلومتر دورتر تجدید سوخت کنند. و برای عبور از آسمان همسایگان ایران به نوعی توافق نیاز خواهند داشت.»

آمریکا خواهان خویشتنداری است

در حالی که باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا می گوید واشنگتن یک ایران اتمی را تحمل نخواهد کرد و تمام گزینه ها روی میز است، مقامات آمریکایی خواهان خویشتنداری شده اند تا تحریمها بتوانند کارگر شوند.

نظر سنجیها نشان می دهد افکار عمومی در اسرائيل در مورد حمله به ایران یکدست نیست. در یک نظر خواهی اخیر، ۴۳ درصد پاسخ دهندگان گفتند آنها از حمله حمایت می کنند، در حالی که ۴۱ درصد با حمله مخالف هستند.

با این حال، نزدیک به دوسوم پاسخ دهندگان (۶۲ درصد) گفتند به عقیده آنها ایران سرانجام تسلیحات اتمی به دست خواهد آورد.

تاثیرات طولانی

در خیابانی در اورشلیم، فروشنده ای معتقد است جنگ چاره ناپذیر است.

او گفت: «مطمئن هستم. جنگ مسلم است. حتماَ اتفاق خواهد افتاد. چه وقت؟ نمی دانم.»

مردی که اخیرا به اسرائيل مهاجرت کرده است می گوید او احساس امنیت می کند.

«امیدوارم پیش از آن مصالحه ای به دست آید. من کاملاً با حمله نظامی پیش از گفت گو مخالف هستم.»

یک دانش آموز ۱۴ ساله نگران آینده است، او خواهان صلحی است که به مردم اجازه دهد بدون جنگ باهم زندگی کنند.

یکی دیگر که هنگام موشک پرانی ۲۱ سال پیش در رامات گان ۱۴ سال داشت، هنوز از ناراحتیهای ناشی از آن واقعه رنج می برد و نمی تواند کار کند.

او می گوید با کابوس، ناراحتی اعصاب و تنش دست بگریبان است و نمی تواند از آپارتمان کوچکش خارج شود، و از هر چیزی که آن حمله را بیادش بیاورد پرهیز می کند و به همه چیز مظنون است. اما مانند بسیاری دیگر از اسرائيلیان امیدوار است مناقشه بین اسرائيل و ایران از رجز خوانی فراتر نرود.

XS
SM
MD
LG