لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۵۲

ارزیابی واشنگتن پست از گزارش وزارت اطلاعات ایران پیرامون ««دلایل و موانع حمله نظامی....»


روزنامه واشنگتن پست در گزارشی نوشته است وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران ، تهدیدهای ناشی از مواجهه احتمالی نظامی با ایران پیرامون برنامه اتمی این کشور را مورد ارزیابی قرار داده و به منافع برقراری مذاکره اشاره کرده است که از وقوع بحرانی عمیق تر جلوگیری می کند.

بنا به نوشته این نشریه، گزارش وزارت اطلاعات ایران ابتدا روز سه شنبه (٦ نوامبر) زیر عنوان «دلایل و موانع حمله نظامی رژیم صهیونیستی به ایران» روی تارنمای این وزارتخانه قرار گرفت و در پی آن در چند روزنامه ایران منتشر شد.

انتشار این گزارش به گمانه زنی های فزاینده در مورد مذاکره تهران با قدرت های ٥ + ١ و یا حتی برقراری مذاکرات مستقیم با ایالات متحده دامن می زند.

واشنگتن پست می نویسد وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی اغلب به عنوان مرکز قدرت نظام جمهوری اسلامی ایران قلمداد می شود و معمولاً کانال ابراز دیدگاه ها و نظرات جمهوری اسلامی در زمینه سیاست خارجی نیست.

به نوشته واشنگتن پست یافته های این گزارش حاکی از آن هستند که این وزارتخانه درک واقع بینانه ای از چالش های پیش روی کشور، هزینه ای که ایران برای ادامه روند غنی سازی اورانیوم در سطوح کنونی می پردازد، تهدید حمله نظامی اسراییل و از همه مهمتر خروج از بن بست اتمی دارد.

لحن بی طرفانه وزارت اطلاعات

با وجودی که بیانیه وزارت اطلاعات، اسراییل را «رژیم صهیونیستی» خوانده، اما از اتخاذ لحن عقیدتی که از جمله ویژگی های گزارش های این وزارتخانه است ، خودداری کرده . در عوض، این گزارش انعکاس دهنده بسیاری از دیدگاه هایی است که حامیان حل و فصل این بحران از مسیر مذاکره و گفتگو در سطح بین المللی مطرح کرده اند. از جمله این راهکارها این ایده است که حمله و تخریب احتمالی تاسیسات اتمی ایران در بهترین شرایط برنامه اتمی کشور را فقط چند سال به تاخیر می اندازد و دیپلماسی گزینه ارجح برای حل این بحران و پیشبرد امور خواهد بود.

در بخشی از این گزارش آمده است نادیده گرفتن احتمال «حمله قریب الوقوع» یک گناه نابخشودنی خواهد بود. در بیانیه وزارت اطلاعات همچنین توصیه شده است که «به منظور اجتناب از مواجهه نظامی، یکی از گزینه های پیش رو اتخاذ اقدامات دیپلماتیک و سیاسی و بهره گیری از سازمان های بین المللی بالقوه خواهد بود که گزینه ای ضروری و کم هزینه تر است».

این گزارش همچنین بین مواضع دولت ایالات متحده و دولت اسراییل در قبال برنامه اتمی ایران تفاوت ها و تمایزهای آشکاری قائل می شود. در بخشی از این گزارش خاطرنشان شده است اوباما «امیدوار است تا این مسئله را به صورت مسالمت آمیز و از طریق دیپلماسی حل و فصل کند ... اوباما عقیده ندارد که برنامه غنی سازی اورانیوم ایران یک تهدید قریب الوقوع است و دیپلماسی و تحریم های شدید می تواند به کنترل شرایط کمک کند و ایران نیز اصرار می ورزد که این برنامه فقط مقاصد صلح آمیز دارد».

واشنگتن پست می نویسد با انتخاب مجدد آقای اوباما به ریاست جمهوری ایالات متحده، برخی در تهران و در واشنگتن امیدوارند که یافتن راهکاری که مورد توافق همه گروه های مذاکره کننده باشد، در نهایت به بن بست اتمی ایران پایان دهد.

استقبال بیشتر از مذاکره

در حال حاضر چشم انداز برقراری مذاکره با آمریکا بیش از هر زمان دیگری به طور آشکار بین کلیه طیف های سیاسی ایران مطرح می شود.

محمد جواد لاریجانی، دبیر «شورای عالی حقوق بشر» ایران و برادر رئیس مجلس شورای اسلامی و رئیس قوه قضاییه روز چهارشنبه گفت «ما با هدف محافظت از منافع نظام خود، با ایالات متحده و هر کشور دیگری، حتی در جهنم نیز مذاکره خواهیم کرد».

علی اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و یکی از چهره های میانه رو حکومت جمهوری اسلامی که گفته می شود از ایده برقراری مذاکره حمایت می کند، طی هفته های اخیر بارها در انظار عمومی ظاهر شده است. رفسنجانی یکی از بنیانگذاران جمهوری اسلامی است و اغلب از اتخاذ سیاست خارجی عملگرایانه و واقع بینانه، از جمله برقراری روابط با ایالات متحده حمایت می کند.
XS
SM
MD
LG