وبسایت اقتصاد آنلاین روز سهشنبه ۲۸ دیماه از معطلی رانندگان کامیونهای ایران در مرز با عراق خبر داد و در گزارشی نوشت که این موضوع به ایجاد صفهای طولانی و وارد آمدن خساراتی به محموله این کامیونها منجر میشود.
این گزارش به نقل از محمدجواد هدایتی، مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بینالمللی سازمان راهداری، نوشته است که «عراق ضمن جلوگیری از ورود کامیونهای ایرانی به خاک خود، رانندگان آنها را ناچار کرده است که بار خود را در مرزها تخلیه کنند تا کامیونداران عراقی دوباره آنها را بارگیری و به داخل خاک عراق منتقل کنند.»
به گفته وی، این اقدام خساراتی را به محموله این کامیونهای ایرانی شامل کالاها یا محصولات کشاورزی وارد کرده است.
محمدجواد هدایتی با بیان این که این اقدامات فقط در مورد کامیونهای ایرانی رخ میدهد، افزود که کامیونهای از مقصد اردن و ترکیه میتوانند وارد عراق شوند.
اقتصاد آنلاین میگوید که این اتفاق بارها در مرزهای مهران و پرویزخان تکرار شده، اما علت آن نامعلوم است و هیچ کسی در این زمینه پاسخگو نیست.
مقامهای ایران و عراق هنوز درباره این گزارش اظهار نظری نکردهاند.
به گفته حمید حسینی، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران و عراق، میزان صادرات ایران به عراق در سال ۹۹ به ارزش حدود هفت میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار بوده است.
اقتصاد آنلاین میگوید که این اتفاق بارها در مرزهای مهران و پرویزخان تکرار شده، اما علت آن نامعلوم است و هیچ کسی در این زمینه پاسخگو نیست
بر اساس گزارشها طی سالهای اخیر معاملات اقتصادی ایران با عراق به دلیل تحریمها و مشکلات انتقال پول به ایران با چالشهای زیادی همراه بوده و تهران بارها اعلام کرده است که قادر به دریافت پولهای حاصل از فروش برق و گاز خود به عراق نیست.
این نخستین بار نیست که کامیونهای ایرانی در مرز کشورهای همسایه با مشکلاتی روبهرو میشوند.
۱۲ آبان جواد هدایتی، مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بینالمللی سازمان راهداری، اعلام کرده بود که بر اساس سیاست جدید وضع شده توسط طالبان، اگر کامیونهای ایرانی بعد از تخلیه بار در افغانستان «زودتر از ۲۵ روز» دیگر وارد خاک این کشور شوند، «مشمول جرایم» خواهند شد.
همچنین در پی مسدود شدن جاده گوریس - قاپان توسط ارتش جمهوری آذربایجان، روز پنجشنبه ۴ شهریور، صدها کامیون و اتوبوس مسافربری در مرز ارمنستان و ایران متوقف شدند.
پس از آن، خیرالله خادمی معاون وزیر راه ایران ۲۳ مهر با بیان این که جمهوری آذربایجان با راهاندازی ایستگاه بازرسی از کامیونهای ایران عوارض ۱۳۰ دلاری دریافت میکند، از تلاش برای احداث یک مسیر جایگزین خبر داد.