لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۴۰

اعتراض مردم در ایران؛ هنرمندان داخل و خارج ایران چه می‌گویند


از راست: پرویز پرستویی، مهناز افشار، نازنین بنیادی، ابی و گوگوش
از راست: پرویز پرستویی، مهناز افشار، نازنین بنیادی، ابی و گوگوش

در پی اعتراضات مردمی در ایران که از روز جمعه ۲۴ آبان ماه در اعتراض به گران شدن ناگهانی بنزین در ایران آغاز شد و به سرعت به اعتراض به سیاست‌های رژیم و مقامات ارشد حکومت گسترش پیدا کرد، عده ای از هنرمندان ایرانی در داخل و خارج از کشور واکنش نشان داده اند.

بیشتر چهره های فعال در ایران به گرانی بنزین، وضع معیشت، سانسور، سرکوب، و وعده‌های عمل‌نشده مقامات، اشاره کرده اند.

مهتاب کرامتی کاریکاتوری از مهدی احمدیان را به اشتراک گذاشته است که گرانی بنزین را به طناب دار بر گردن مردم تشبیه کرده است.

مهدی احمدیان، کاریکاتوریست، در شرح همین کاریکاتور خود از دستور سانسور طرح هایی با محوریت گرانی بنزین گله کرده و در پایان نوشته است: «گیرم که طرح مارو چاپ نکنید، با رویش ناگزیر اون تو شبکه های اجتماعی چه می کنید؟»

مهناز افشار به سانسور و سرکوب هم اشاره کرده و نوشته است: «روزگاری است حال و احوال زندگی تمام شده.» خانم افشار از مشکلات گوناگون از جمله گرانی، اختلاس، سانسور، و زندان نام برده و صحبت از آنها را «قدغن» خوانده است.

جعفر پناهی، فیلمساز، نوشته است: «حکومت بر این باور رسیده بود که مردم نسبت به حتی سه برابر شدن قیمت بنزین هم بی تفاوت خواهند بود . اما امروز آشکارا به این نتیجه رسید که آتشی ویرانگر زیر خاکستر است که هر لحطه امکان دارد شعله ور شود.»

پرستو صالحی ضمن انتقاد به شیوه پوشش صدا و سیمای جمهوری اسلامی از اعتراضات مردمی، نوشته است: «من اگر گوینده ی خبر بودم از شرم خواندن این اخبار درباره ی هموطنانم می مردم در ضمن پام شکسته و چهل روزه تو گچه ماشینم ندارم وگرنه وسط همین خیابون ها بودم.»

نشانه رفتن تیر انتقاد به سوی حسن روحانی

تعدادی از هنرمندان از شخص حسن روحانی انتقاد کرده اند.

محسن تنابنده با همرسانی تصویری از روحانی و کلیدی که نوید باز کردن قفل های زیادی از جمله رکورد اقتصادی را داده بود، خطاب به او گفته است: «زورت به غير ملت به جایی ديگه هم ميرسه!!؟»

پرویز پرستویی با اشتراک همان تصویر از حسن روحانی خطاب به او نوشته است: «وقتی بیرون هستم عینک دودی نمیزنم که خوب همه جارو ببینم و چشم در چشم مردم شریف باشم و باهاشون ارتباط برقرار کنم.» آقای پرستویی در پایان گفته است: «بخدا حق این مردم این نیست!»

امیرمهدی ژوله هم به انتخابات ریاست جمهوری اشاره کرده و گفته است: «طلب حلالیت میکنم از اینکه شما را دعوت به هندوانه سربسته ای کردم که مثل شما امید به سرخی و شیرینی اش داشتم.»

شیلا خداداد با تصویر باک خالی از بنزین نوشته است: «الان یه سری از دوستان میان مینویسن تو به جناب روحانی رأی دادی اینطوری شد، به جون دوتا بچه هام منم مثل بقیه آدمها به امید بهتر زندگی کردن رأی دادم.»

از هنرمندانی که اغلب به تحولات سیاسی و اجتماعی ایران واکنش نشان می دهند، اما هنوز در مورد اعتراضات اخیر اظهار نظر نکرده اند، می توان به پریناز ایزدیار، حمید فرخ نژاد، هومن سیدی، و هدیه تهرانی اشاره کرد.

هنرمندان ایرانی در خارج از ایران چه می گویند؟

برخی از هنرمندان فعال در خارج از ایران نیز از اعتراضات مردم ایران حمایت کرده اند.

ابی با به اشتراک گذاشتن ویدئویی از اعتراضات نوشته است: «مردم نجيب ايران زير فشار فقر و استبداد و زورگويی هستند و ايستادگی و جسارتشان قابل تقدير و ستايش است.»

فرامرز اصلانی نوشته است: «سربازان، پاسداران، ماموران دولت، از کشتار مردم بیگناه دست بردارید! اگر ایرانی هستید، نگذارید خون ایرانی دست‌هایتان را رنگین کند.»

سیاوش شمس به اشتراک ویدئویی از اعتراضات مردم تبریز نوشته است: «از خداوند برای شما آرزوی سلامتی ، رسيدن به اهداف و صلح آرزو ميكنم. يك روز يك دوست به من گفت جواب اين همه خشونت، جنگ و خون ريزی رو ميتونی در آخر جاده ِ "پول" پيدا كنی.»

گوگوش در یک استوری یا داستان اینستاگرامی شعر ترانه «با هم» را به اشتراک گذاشته است.

اما نازنین بنیادی، بازیگر هالیوود، به استفاده مقامات جمهوری اسلامی از توئیتر در حالی که مردم در ایران با قطع گسترده اینترنت مواجه هستند، اشاره کرده است.

خانم بنیادی نظرسنجی سازمان غیرانتفاعی امنیت سایبری «نت بلاکز» (NetBlocks) را به اشتراک گذاشته که در آن از مردم پرسیده شده است آیا شبکه های اجتماعی باید مقامات دولتی که اینترنت را سانسور می کنند بیرون بیاندازند یا خیر، و گفته که بدون شک باید این کار را انجام دهند.

اعتراضات به گرانی بنزین از روز جمعه ۲۴ آبان ماه و پس از انتشار ناگهانی خبر سه برابر شدن قیمت بنزین آزاد در شهرهای مختلف ایران آغاز شد. اما شعارهای معترضان خیلی زود متوجه مقامات ارشد جمهوری اسلامی شد.

تصاویر ویدئویی و گزارش‌های ارسالی به صدای آمریکا از اعتراضات روز شنبه ۲۵ آبان نشان می‌دهد که بر اثر تیراندازی ماموران دست کم هفت نفر در شهرهای شیراز، بهارستان، کرج، شهریار، بهبهان، مریوان، و سیرجان کشته شده‌اند.​ اما هنوز از هویت آنها اطلاعی در دست نیست.

مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده در نخستین واکنش به اعتراضات گسترده در ایران، روز شنبه ۲۵ آبان ، ضمن بازنشر توئیت یک سال و نیم قبل خود، خطاب به مردم ایران نوشت ایالات متحده در کنار شما است.

جمهوری اسلامی شنبه شب اینترنت را در شهرهای بزرگ قطع کرد و مورگان اورتگاس سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در واکنش به این اقدام رژیم ایران گفت: «ما تلاش ها برای قطع اینترنت را محکوم می کنیم. بگذارید آنها [مردم] حرف‌شان را بزنند!»

آمریکا می‌گوید جمهوری اسلامی ثروت کشور خود را به جای مردم، صرف حمایت از گروه های تروریستی و بی ثبات سازی در خاورمیانه می‌کند.

ایالات متحده همچنین بارها فساد مالی نهادینه و غارت دارایی‌های خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است. از جمله چندی پیش مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در چند توئیت درباره مقام‌های جمهوری اسلامی گفته بود که آنها به جای کمک به مردم درگیر فساد شده‌اند.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG