لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۸

افزایش نرخ سود بانکی عطش بازار ارز و سکه را کاهش داد


کاظم دلخوش، عضو شورای پول و اعتبار، و عضو هیئت رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، صبح روز چهارشنبه ۲۱ دی ماه در گفت و گو با خبرگزاری فارس، از تصویب افزایش نرخ سود سپرده های بانکی از هفته آینده خبر داد و گفت، «از آن جایی که هم اکنون نرخ تورم ۲۰ و شش دهم درصد است، شورای عالی پول و اعتبار تصمیم گرفت نرخ سود سپرده بانکی را بالاتر از نرخ تورم تعیین شود.»

از این رو خبرگزاری مهر اعلام کرد «نرخ سود سپرده بانکی حداقل ۲۱ درصد شد.»

پیش از این حداکثر نرخ سود سپرده های بانکی برای سپرده های پنج ساله ۱۵ درصد بود که حالا با تصویب شورای پول و اعتبار به ۲۱ درصد افزایش یافته است. هر چند هنوز اخباری در زمینه نرخ سود سپرده های کوتاه مدت تر منتشر نشده است.

خبرگزاری مهر با طرح این پرسش که آیا «رئیس جمهور مصوبه شورای پول و اعتبار را ملغی می کند؟» این تصمیم گیری را «مهم و غافلگیر کننده» دانست و اعلام کرد، «خبری مهم و غافلگیر کننده بود؛ مهم از آن جهت که یکی از مهمترین تصمیمات اقتصادی سال محسوب می شود و غافلگیر کننده از آن جهت که این تصمیم در شرایطی گرفته شد که وزرای اقتصاد و صنعت به عنوان مهمترین اعضای شورا به همراه رئیس جمهور به آمریکای لاتین سفر کرده‌اند.»

احمد علوی، کارشناس اقتصاد مالی و استاد اقتصاد در سوئد، در واکنش به افزایش نرخ سود سپرده های بانکی به صدای آمریکا گفت، «مشکلات ساختاری بلند مدت در ترکیب با اجرای اثرات قانون هدفمند کردن یارانه ها و بالاخره اثرات تحریم ها باعث شده است که حکومت واقع بینی نشان دهد و نرخ تورم را، در نرخ سود بانکی محاسبه کند. اما این اقدام تدافعی و ناکافی است. و از این جهت نمی تواند موثر باشد. بر خلاف آن چه گفته می شود به اصطلاح قرض پول از بانک ها واحدهای تولیدی دچار مشکلات اساسی می کند و این بنگاه های تولیدی قادر نخواهند بود وام های خود را پرداخت کنند. در نتیجه دچار مشکل می شوند. به عبارتی افرایش نرخ سود سپرده های بانکی سبب می شود که تمام آن مشکلات که تا الان پنهان شده بود ظاهر شود و اثرات خود را نمودار کند.»

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، «بانك مركزي كه براي سومين بار در طول سال جاريموضوع افزايش نرخ سود سپرده‌هاي بانكي را به شوراي پول و اعتبار برده بود در جلسه ديشب عمده التهابات بازار ارز و سكه در سال جاري را ناشي از پايين بودن نرخ سود سپرده‌هاي بانكي و خروج منابع از سيستم بانكي كشور دانسته و لزوم تجديد نظر در نرخ سود سپرده‌ها را يك ضرورت جدي براي اقتصاد كنوني كشور مطرح كرد.»

موسی الرضا ثروتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی نیز درباره مصوبه دیشب افزایش نرخ سود سپرده بانکی به خبرگزاری فارس گفت، «آقای بهمنی رییس کل بانک مرکزی دو سه روز در محل کار خود حاضر نشد و به رییس جمهور پیشنهاد داده بود و شرط گذاشته بود که اگر نرخ سود بانکی واقعی نشود، نمی تواند بازار ارز را کنترل کند.»

با این وجود ایسنا بعد از ظهر روز چهارشنبه ۲۱ دی ماه اعلام کرد، «گرچه صرافان دلار رابا قيمت پايين دريافت مي‌كنند و با سود درنظر گرفته شده، حق فروش دلار گران‌تر ازنرخ اعلامي ندارند اما بازار ارز همچنان آشفته است و صرافي‌ها دلار را با قيمتحداقل ۱۷۰۰تومان عرضه مي‌كنند.»

خبرگزاری مهر نیز در گزارشی با عنوان «افزایش سود سپرده مانع صعود سکه نشد» اعلام کرد، «خبر افزایش نرخ سود سپرده بانکی توسط شورای پول و اعتبار هم نتوانست مانع از افزایش نرخ سکه و دلار شود. امروز قیمت انواع سکه با نوسانات قیمتی شدیدی مواجه شد و در نهایت قیمت انواع سکه در بازار افزایش یافت، به طوری که سکه ها امروز در نرخهای خود رکوردهای جدیدی را به ثبت رساندند. بر این اساس قیمت سکه طرح قدیم برای اولین بار ۶۷۵ هزار تومان، طرح جدید ۶۶۵ هزار تومان، نیم سکه ۳۳۵ هزار تومان، ربع سکه ۱۷۰ هزار تومان و گرمی ۸۵ هزار تومان شد.این نرخها دیروز به ترتیب ۶۶۰ هزار تومان، ۶۵۰ هزار تومان، ۳۲۳ هزار تومان، ۱۶۵ هزار تومان و ۸۲ هزار تومان بودند.»

احمد علوی، با تاکید بر این موضوع که «تورم واقعی خیلی بیشتر از رقم است که دولت اعلام می کند» به صدای آمریکا گفت، «حتی اگر سپرده گذارن پول خود را در بانک ها بگذارند نرخ بهره ۲۰ درصدی ناکافی به نظر می رسد، و علاوه بر این مردم به آینده هم مطمئن نیستند و نمی دانند چه اتفاقی در عرصه اقتصاد ایران خواهد افتاد؟ و آیا دولت زمانی که نرخ تورم شعله می کشد هم چنان نرخ سود سپرده بانکی را بر اساس نرخ تورم محاسبه خواهد کرد یا خیر؟»

احمد علوی به صدای آمریکا گفت، «مردم ترجیح می دهند پول خود را در جايی سرمایه گذاری کنند که مطمئن تر است. از این جهت ارز و سکه می خرند تا خود را در مقابل تحولات غیر قابل پیش بینی آینده بیمه کنند و واکنش امروز بازار ارز و سکه نشان می دهد بالا بردن نرخ سود سپرده بانکی کافی نیست و نمی تواند اطمینان مردم را بالا ببرد.»

ایسنا بعد از ظهر روز چهارشنبه ۲۱ دی ماه اعلام کرد، «فعالان بخش خصوصي هرچند از افزايش نرخ سود سپرده‌هاي بانكي حمايتمي‌كنند اما از سوي ديگر نگران تورم ناشي از اين تصميم، كم‌شدن رغبت براي كارهايتوليدي و تعطيلي واحدهاي توليدي هستند. البته اين نگاه هم وجود دارد كه اصلا راهكاركنترل نرخ ارز و طلا اتخاذ اين چنين تصميمي نبوده است. در ميان فعالان بخش خصوصي هرچند برخي از تصميم افزايش نرخ سود بانكيحمايت مي‌كنند اما در سوي ديگر برخي نيز اين سياست راهكار كنترل نرخ ارز و طلانمي‌دانند و معتقدند اين تصميم به تعطيلي واحدهاي توليدي دامن مي‌زند.»

احمد علوی، با اشاره به این موضوع که «بخش خصوصی ایران به خاطر محدودیت ها سرمایه می بایست از بانک ها وام بگیرد تا بتواند خریدهای خارجی خود را انجام دهد» به صدای آمریکا گفت، «با افزایش نرخ سود سپرده بانکی هزینه ها تولید بالا می رود و بخش خصوصی قدرت رقابت خود را از دست می دهد و چاره ای ندارد که قیمت کالاهای خود را بالا ببرد. در شرایط رکورد تورمی ایران که مصرف یک فراینده رو به پایین دارد و کالاهای وارداتی چینی اقتصاد شرکت های خصوصی را زیر پا گذاشته است این اقدام در واقع کمک می کند که این شرکت ها نتوانند کالای خود را بفروشند و دست مزدها را پرداخت کنند، در نتیجه فعالیت خود را مجبورند متوقف کنند.»

با این وجود کاظم دلخوش، عضو شورای پول و اعتبار، بعد از ظهر روز چهارشنبه ۲۱ دی ماه، در گفت و گو با ایسنا، افزایش نرخ سود سپرده بانکی را به منظور جلوگيري از آسيب به توليدكنندگان عنوان کرد.

هر چند اسدالله عسگراولادی، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین، در گفت و گو با روزنامه شرق (۲۱ دی ماه) گفت، «تورم واقعي ۴۰ درصد است.» به گفته وی، «واردات با دلار ۱۶۰۰ توماني و وضعيت فعلي توليد با اتفاقات ناگواري از جمله کمبود كالاهاي اساسي و مصرفي طي شش ماه آينده، رشد روز افزون قاچاق و به نفس افتادن توليد را در پی خواهد داشت.»

XS
SM
MD
LG