لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۵۸

گمانه زنی ها در مورد واکنش به گزارش آژانس درباره ايران


گمانه زنی ها در مورد واکنش به گزارش آژانس درباره ايران
گمانه زنی ها در مورد واکنش به گزارش آژانس درباره ايران

لئون پانتا، وزير دفاع آمريکا نسبت به عواقب ناخواسته حمله نظامی به ايران هشدار داد. پانتا روز پنجشنبه گفت آمريکا بايد نسبت به عواقب منطقه ای حمله به ايران و تاثير منفی اين امر بر نيروهای آمريکا در منطقه با احتياط برخورد کند. سخنان وزير دفاع آمريکا در پی انتشار گزارش آژانس بين المللی انرژی اتمی اظهار شد.

در آخرين گزارش آژانس به ابعاد نظامی برنامه اتمی ايران اشاره شده است. طی روزهای اخير مقام های اسراييلی اظهار کرده اند در برخورد با برنامه اتمی ايران، نبايد گزينه نظامی را منتفی دانست.

پانتا روز پنجشنبه گفت نگرانی های آمريکا و اسراييل نسبت به برنامه اتمی ايران در گزارش آژانس منعکس شده و لازم است برای تغيير رفتار رهبران ايران، تحريم ها عليه دولت تهران افزايش يابد. با توجه به سخنان مقام های اسراييل و آمريکا گمانه زنی ها نسبت به افزايش فشار ها عليه ايران افزايش يافته است.

بر اساس آخرين گزارش آژانس بين الملی انرژی اتمی، تحقيقات اتمی ايران ابعاد نظامی نيز داشته است.

چاک هيگل، عضو سابق سنای آمريکا، تأکيد می کند که با توجه به کار تخصصی و مستقل آژانس، گزارش اين نهاد بين المللی بايد در سياست گذاری های آمريکا موثر باشد. سناتور هيگل می گويد: آژانس تنها نهاد بين المللی است که قادر است توانايی اتمی کشورها را ارزيابی کند. گزارش های آژانس بايد به دقت مورد بررسی قرار گيرد و در سياست گذاری های کوتاه مدت و دراز مدت اعمال شود.

مقام های آمريکايی تاکيد دارند دو رشته اقدام موازی را برای مقابله با برنامه اتمی ايران پی خواهند گرفت: ادامه تلاش های ديپلماتيک و نيز افزايش تحريم ها.

پس از انتشار گزارش آژانس بين المللی انرژی اتمی، مقام های واشنگتن از گفتگو با متحدان آمريکا برای افزايش تحريم ها عليه ايران سخن گفته اند. در اين ميان، جلب حمايت روسيه و چين چالش اصلی آمريکاست. طی روزهای اخير وزرات امور خارجه چين تاکيد کرده افزايش تحريم ها عليه ايران اقدامی کارساز نخواهد بود.

جان گارور، استاد علوم سياسی دانشگاه جرجيا تک، می گويد: چين هم اکنون با يک دو راهی روبروست، از سويی پکن خواستار نزديکی تجاری با آمريکاست و از سوی ديگر رويارويی ايران و ايالات متحده را مثبت ارزيابی می کند. از نظر چين بحران اتمی ايران ناشی از سياست های آمريکا برای استيلای منطقه ای و تمايل ايران برای ايفای نقش وسيعتر در منطقه است. چين از اين زاويه طرفدار ايران است که با استيلای آمريکا مقابله می کند.

در حالی که مقام های چينی ادامه تلاش های ديلپماتيک را راه حل بحران اتمی ايران ارزيابی می کنند، مقام های اسراييلی تاکيد دارند نبايد گزينه نظامی را منتفی دانست.

چاک هيگل می گويد: اسراييل بايد بر اساس منافع ملی خود عمل کند ولی از زاويه آمريکا، حمله نظامی اقدام اشتباه و غيرمسئولانه ای خواهد بود. من سخنگوی دولت آمريکا نيستم ولی به نظر من حمله نظامی در زمان حاضر با اطلاعاتی که اکنون داريم و با متحدانی که اکنون داريم کار اشتباه و خطرناکی خواهد بود.

مقام های اسراييلی تاکيد دارند تاکنون تحريم ها عليه ايران، از نگرانی ها نسبت به ماهيت نظامی برنامه اتمی جمهوری اسلامی نکاسته است، اما مقام های واشنگتن اميدوارند با افزايش فشارها، ايران را وادار به همکاری نزديکتر با آژانس اتمی سازمان ملل کنند.

اکنون بايد منتظر ماند و ديد تلاش های واشنگتن به کجا خواهد انجاميد و روند سياست گذاری های چين و اسراييل و ديگر بازيگران منطقه ای و جهانی چگونه شکل خواهد گرفت.

XS
SM
MD
LG