لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۶

آيا جهان می تواند فقدان نفت ايران را تحمل کند؟


آيا جهان می تواند فقدان نفت ايران را تحمل کند؟
آيا جهان می تواند فقدان نفت ايران را تحمل کند؟

در بحرانی که به دليل تهديد ايران به بستن تنگه هرمز پديد آمده، مهمترين مساله تاثير وضعيت بر عرضه نفت به بازار و بهای آن است و از اين رو دلالان نفت و تحليلگران، اين تحولات را بدقت دنبال می کنند.

جمهوری اسلامی که بخاطر برنامه هسته ای بحث انگيزش با انواع و اقسام تحريمها روبروست در سال جاری ميلادی بخاطر تحريم بانک مرکزی از يکسو و تصميم مقدماتی اروپاييان برای تحريم خريد نفت کشور از سوی ديگر، خود را در وضعيتی بسيار دشوار می يابد و مدتی است که تهديد به بستن تنگه هرمز کرده است.

در لندن، «انگس کمبل» مدير ارشد فروش در موسسه سرمايه گذاری گروه لندن، در گفتگويی با صدای آمريکا به اين نکته اشاره می کند که ايران يکی از بزرگترين توليدکنندگان نفت جهان است و مهمتر آنکه يک پنجم نفت مصرفی جهان از تنگه هرمز می گذرد.

از آقای کمبل سؤال شد «آيا جهان می تواند نبود نفت ايران در بازار را تحمل کند؟»

به گفته اين کارشناس، جهان می تواند حتی بدون نفت ايران روزگار خود را بگذراند، چون توليدکنندگان ديگری هستند که می توانند با افزايش توليد، کاهش عرضه نفت ايران را جبران کنند، اما آقای کمبل متذکر شد که «بدون شک بهای نفت افزايش خواهد يافت.»

بگفته وی تحريم خريد نفت ايران از سوی بزرگترين بلوک تجاری جهان، بدون شک تاثير منفی زيادی بر درآمدهای نفتی ايران خواهد داشت، هرچند تهران ممکن است اين کمبود را با افزايش فروش به کشوری چون چين تا حدودی، جبران کند.

روز پنجشنبه در کپنهاگ، دانمارک که رييس ادواری اتحاديه اروپا است، اعلام کرد که در جلسه ٢۳ ژانويه شورای وزيران اتحاديه، در مورد مساله تحريم خريد نفت ايران و نيز تحريم بانک مرکزی جمهوری اسلامی، تصميم گرفته خواهد شد.

اتحاديه اروپا با خريد ۴۵٠ هزار بشکه نفت در روز از ايران، بعد از چين، دومين خريدار بزرگ نفت ايران محسوب می شود.

ويلی سووندال، وزير خارجه دانمارک، ميگويد، اطمينان دارد که ميتوان منابع جايگزين برای تامين نفت مورد نياز اتحاديه اروپا پيدا کرد. وی مشخصا از عربستان سعودی و کويت بعنوان دو کشوری که علاقمند به افزايش توليد هستند ياد کرد.

اما خبرنگار صدای آمريکا از آقای کمبل در مورد تاثير بستن تنگه هرمز بر بهای نفت نيز سؤال کرد.

انگس کمبل گفت: در صورت تحقق بدترين سناريوی ممکن، يعنی بسته شدن تنگه هرمز، بايد شاهد افزايشی معادل ۵٠ دلار بر بهای هر بشکه نفت باشيم و اگر طرح تحريم از سوی اتحاديه اروپا نيز به اجرا درآيد، حداقل ٢۵ دلار ديگر بر بهای هر بشکه نفت افزوده خواهد شد.

در همين حال سازمان بين المللی انرژی با رايزنی با قدرتهای بزرگ غربی طرح احتياطی را آماده کرده است تا در صورت بسته شدن احتمالی تنگه هرمز، برای يک ماه ۱۴ ميليون بشکه نفت در روز، از ذخائر استراتژيک کشورهای آمريکا، اروپا، ژاپن و ديگر واردکنندگان عمده نفت، وارد بازار کند.

XS
SM
MD
LG