يک عضو جمهوريخواه سنای آمريکا نظرات خود را درباره نحوه رويارويی با جمهوری اسلامی، با مطبوعات جهان، در ميان می گذارد.
مقاله ای با عنوان «راستگويی با قدرت ملايان» در ويکلی استاندارد، منعکس کننده نظرات لينزی گراهام، سناتور جمهوريخواه از ايالت کارولينای جنوبی، در آمريکا است. به نوشته اين هفته نامه، سناتور گراهام، که در کميته های نيروهای مسلح و امنيت ملی سنا عضويت دارد، پيروزی جمهوريخواهان در انتخابات ميان دوره ای کنگره را برای رييس جمهوری دموکرات ايالات متحده، خبر خوبی خوانده است، و می گويد اگر پرزيدنت اوباما بخواهد در برابر برنامه هسته ای دولت ايران گامی فراتر از تحريم ها بردارد، از حمايت گسترده جمهوريخواهان، برخوردار خواهد شد.
سناتور گراهام که سرهنگ ذخيره نيروی هوايی آمريکا نيز هست، می گويد با توجه به درگيری ۹ سال اخير اين کشور در عراق و افغانستان، يک درگيری نظامی ديگر آخرين چيزی است که ايالات متحده، دنبال می کند. عضو کميته های نيروهای مسلح و امنيت ملی سنا می افزايد آرزويش اين است که تحريم ها نتيجه بدهد و دولت تهران را از توليد بمب هسته ای، منصرف کند. در عين حال، سناتور گراهام خاطر نشان می کند که اگر تحريم ها تا يکسال ديگر به نتيجه نرسد، جنگ آخرين گزينه در برابر ملايان حاکم بر ايران، خواهد بود.
در همين حال دميتری مدودف، رييس جمهوری روسيه، تحت فشار بين المللی اقداماتی را برای تغيير ماهيت مناسبات مسکو با تهران، آغاز کرده است.
دميتری مدودف روز شنبه در يک کنفرانس خبری در ليسبون پايتخت پرتغال گفت که صبرش در مورد جمهوری اسلامی به سر ميرسد و حالا ديگر از محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری ايران، انتظار دارد «حسن نيت،» نشان دهد.
رييس جمهوری روسيه افزود: «ايران حق دارد برای مصارف صلح آميز خود نيروی اتمی، داشته باشد . اما بايد به همه ثابت کند که پيشرفت صنعت اتمی اش صلح آميز است و آمادگی دارد با سازمان های بين المللی، همکاری کند.»
آقای مدودف اضافه کرد: «ما نسبت به اين که در ميان اعضای باشگاه کشورهای دارنده نيروی اتمی، چه کشوری فقط می خواهد عضو باشگاه باشد و کدام کشور قصد دارد با اعلام اين که سلاح اتمی در اختيار دارد، يا با پنهان کردن تلاش خود برای ساختن سلاح اتمی، به خود مشروعيت ببخشد، بی تفاوت نيستيم.»
رييس جمهوری روسيه گفت اين موضوع را در ملاقات اخير خود با آقای احمدی نژاد، با او در ميان گذاشته است. آقای مدودف روز پنجشنبه گذشته در باکو، پايتخت جمهوری آذربايجان ، پشت درهای بسته با رييس جمهوری ايران ملاقات کرد. مقامات کرملين اذعان دارند که ملاقات اين دو، پر تنش بوده و در آن، تمرکز بر روی فهرست فزاينده موضوعات مورد اختلاف ميان دو کشور بوده است.
دميتری مدودف با ابراز نظر صريح به آقای احمدی نژاد در مورد اين که ايران بايد به جهان ثابت کند که تلاش های اتمی اش کاملاً صلح آميز است، توانسته فشار های ديپلماتيک را بر کرملين، کاهش دهد.
آقای مدودف اخيراً کوشيد با برداشتن گامهايی محتاطانه اما پيگيرانه، سياست حمايت بی چون و چرای مسکو از متحد سنتی خود-- جمهوری اسلامی ايران -- را کاملاً تغيير دهد. سياستی که يکی از موانع اصلی در راه روابط روسيه با واشنگتن، محسوب می شد.
رييس جمهوری روسيه در سخنان خود در ليسبون تاکيد کرد که در ديدار با محمود احمدی نژاد روابط روسيه با ايران را، که به گفته او «به دلايل کاملاً آشکار در اين اواخر دستخوش دشواری بوده است،» مورد بررسی قرار داده است.
اين گفته ها در پايان کنفرانس مهم سران روسيه و ناتو در ليسبون ابراز شد که در آن رهبران پيمان اتلانتيک شمالی، از فرصت برگزاری نشست استفاده کردند که رسماً اعلام کنند پيمان ناتو «خطری برای روسيه محسوب نمی شود.»
اما روابط نزديک روسيه با ايران، به ويژه در مورد ساختن نخستين نيروگاه اتمی ايران و تحويل مستمر سلاح های حساس به ايران، بيشترين پرسش های ديپلماتيک را از مسکو به همراه آورد. از سوی ديگر خودداری مسکو از تحويل موشکهای ضد هوايی اس ۳۰۰ خشم تهران را برانگيخت بطوريکه محمود احمدی نژاد در يکی از سخنرانی های اخير خود روسيه را متهم کرد که ايران را به آمريکا فروخته است.
اما برخی تحليلگران براين عقيده اند که ممکن است آقای مدودف بعدا از تصميم خود برای قطع حمايت از ايران که برای روسيه منافع مالی سرشاری به دليل عقد قراردادهای نظامی و انرژی فراهم می آورد، پشيمان شود.
رييس جمهوری روسيه با تاکيد بر اين که از اين به بعد روسيه و ناتو تلاش های خود را در مورد ايران با يکديگر ادغام خواهند کرد، توجه مطبوعات را بر انگيخته است.