لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۱۴

ايران در آئينه مطبوعات بين المللی


ايران در آئينه مطبوعات بين المللی
ايران در آئينه مطبوعات بين المللی

نگرانی ايرانيان از حمله قريب الوقوع اسراييل از پی انفجار ملارد، تلاش آژانس اتمی برای اعزام کارشناسان بلندپايه هسته ای به ايران و مقايسه رابطه چين-ايران با رابطه آمريکا-عربستان از جمله گزارش های مطبوعات بين المللی است.

لن کاول، ستون نويس نيويورک تايمز، درباره پيگيری اهداف هسته ای ايران از سوی آژانس اتمی می نويسد: در پی انتشار گزارش پيرامون اهداف پنهانی تهران که احتمالا تلاش برای دستيابی به بمب اتمی را شامل می شود اين آژانس در پی فرستادن هيئتی بلندپايه از کارشناسان خود به ايران است.

نيويورک تايمز سپس به اختلاف ميان قدرتهای بزرگ بر سر برخورد با فعاليتهای مخفی ايران که در گزارش آژانس به آن اشاره شده به نقل از تحليلگران می گويد: به نظر می رسد اسراييل در حال برعهده گرفتن نقش بزرگتری در جدال با ايران؛ تهديد کرده است چنانچه غرب طی چند ماه آينده اقدامی انجام ندهد، اسراييل بسوی گزينه نظامی خواهد رفت.

نيويورک تايمز می نويسد: در پی انفجار مشکوک روز شنبه در يک پايگاه موشکی در تهران بسياری از شهروندان ايرانی هراسيده می گويند حمله نظامی اسراييل در راه است.

نيويورک تايمز سپس سخنان حسين علايی از فرماندهان پيشين سپاه پاسداران در رثای حسن تهرانی مقدم، فرمانده سامانه موشکی ايران، را نقل کرده که گفته بود وی هميشه خود را برای حمله احتمالی آمريکا آماده می کرد و مطمئن بود توانايی لازم برای واکنش بهنگام در قدرت موشکی سپاه را ايجاد کرده است.

در همين ارتباط روزنامه «هرالد سان» چاپ استراليا در گزارشی پيرامون قربانيان انفجار سامانه موشکی سپاه، تعداد کشته شدگان را ٣۶ تن اعلام کرده می نويسد در حالی که رسانه های دولتی ايران گفته اند انفجار روز شنبه پادگان ملارد ۱۷ کشته و ۲٣ زخمی برجای گذاشته؛ اما در فهرست دفن شدگان اين رويداد نام ٣۶ تن ذکر شده است.

وال استريت جورنال مخالفت چين و روسيه برای اعمال تحريم های جديد بين المللی عليه ايران را مورد بررسی قرار داده می نويسد: چين و روسيه همراه با کشورهای درحال توسعه برای کمرنگ کردن گزارش آژانس درباره ايران، تلاش کردند. با اين همه ديپلمات های غربی ابراز اميدواری کردند هنوز هم فرصت دستيابی به توافقی با چين و روسيه وجود دارد. اما پرونده ايران به صحن شورای امنيت نخواهد رفت، و دور پنجمی از تحريمهای سازمان ملل متحد عليه ايران نخواهد بود. ديپلمات ها می گويند هرگونه شکست در محکوميت شديد تهران، نگرانی از حمله اسراييل را افزايش خواهد داد.

وال استريت جورنال نمی نويد: همين تنش های اوليه باعث افزايش دوباره بهای نفت به صد دلار در هر بشکه شده است که از ماه ژوئيه تاکنون بی سابقه بوده است.

روزنامه اينترنتی هافينگتون پست در گزارشی با عنوان: «چين و ايران: درسهايی از يک موش آزمايشگاهی» می نويسد: تفاوت انسان با موش آزمايشگاهی در اين است که موش پس از قطع شدن غذايش از تلاش دست بر می دارد؛ اما انسان تسليم نشده به تلاشش ادامه می دهد.

هافينگتون پست در سنجش ادامه تلاشهای آمريکا برای تحريمهای بيشتر ايران از زمان گروگانگيری تاکنون می افزايد: تحريم ها مانع از فعاليت های هسته ای ايران نشده، اما به نفوذ اقتصادی چين در ايران افزوده است. امروزه ۱۵ درصد نفت چين از ايران تامين می شود در حالی که عربستان تامين کننده ۱۱ درصد نفت آمريکاست، و تراز بازرگانی چين و ايران طی دهسال از ٣ ميليارد دلار به ٣۰ ميليارد دلار افزايش يافته که تا سه سال آينده به بيش از ۵۰ ميليارد دلار خواهد رسد. پس شگفت نيست اگر چين در ارتباط با ايران همان نقش آمريکا برای عربستان را بازی کند.

***

شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی روز پنجشنبه جلسات دو روزه خود را در وين در حالی آغاز کرد که مساله برنامه هسته ای ايران و نگرانی نسبت به ابعاد نظامی آن در صدر دستور کار آن قرار دارد. ايران قول داده است که پاسخی تحليلی و منطقی به تازه ترين گزارش آژانس ارائه دهد. جلسات دو روزه شورای حکام گزارش کارشناسی آزانس در مورد وضعيت برنامه هسته ای ايران را بارديگر در کانون توجه جهانی قرار داد.

يوکيا آمانو، مديرکل آژانس، در سخنرانی افتتاحيه جلسه با اشاره به تازه ترين گزارش که در آن نگرانی های جدی نسبت به ابعاد نظامی برنامه هسته ای ايران ابراز شده است گفت که در تاريخ دوم نوامبر نامه ای به دکتر عباسی، معاون رييس جمهور و رييس سازمان انرژی اتمی ايران، فرستاد و در آن پيشنهاد کرد که يک هيئت بلندپايه آژانس را به ايران اعزام کند و ابراز اميدواری کرد که اين تيم بتواند مسائلی را که در گزارش آژانس مورد ارزيابی قرار گرفته، روشن کند.

آزانس در تازه ترين گزارش خود تصريح کرده که براساس انبوهی از اطلاعات از منابع مختلف از جمله برخی کشورهای عضو توانسته است بگونه ای معتبر و باورپذير اين برداشت را از برنامه هسته ای ايران داشته باشد که تهران فعاليتهايی مرتبط با توليد يک وسيله انفجاری هسته ای، انجام داده است.

روز پنجشنبه خبرگزاری ريا نووستی به نقل از وزير خارجه روسيه گزارش داد که مسکو از آژانس خواسته است تا نام کشورهايی را که مدارک و اطلاعات را برای تهيه اين گزارش عرضه کرده اند، اعلام کند.

علی اکبر صالحی، وزير امور خارجه ايران، يکروز قبل از شروع اجلاس وين اعلام کرد که تهران نامه ای تحليلی حاوی پاسخهای منطقی و عقلانی به گزارش آژانس به وين، خواهد فرستاد.

آمريکا، بريتانيا و فرانسه گزارش تازه آژانس را دليل موجهی برای محکمتر کردن پيچ و مهره های تحريم جمهوری اسلامی می دانند که تا بحال چهار قطعنامه شورای امنيت در مورد ايران را در پی داشته است. اما چين که شديدا به نفت ايران متکی است همراه با روسيه که قراردادهای تجاری پردرآمدی با ايران دارد تاکنون در مورد اعمال تحريمهای تازه محتاط بوده اند و بگفته ديپلماتها بعيد بنظر ميرسد گزارش جديد آژانس تغييری در سياست آن دو کشور نسبت به جمهوری اسلامی ايران، پديد آورد.

XS
SM
MD
LG