روز چهارشنبه مراسم تشییع جنازه محمود هاشمی شاهرودی با حضور علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران در قم برگزار شد.
هاشمی شاهرودی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس سابق قوه قضاییه جمهوری هفته پیش در حالی به علت بیماری در گذشت که فعالان حقوق بشری او را دارای یکی از سیاه ترین کارنامه ها در میان مسئولان ایرانی می دانند.
محمود امیری مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران در گفتوگو با صدای آمریکا درباره هاشمی شاهرودی می گوید: او ده سال رئیس قوه قضائیه بود و پس از رهبری بالاترین مقام جمهوری اسلامی را بر عهده داشت. در زمان ریاست آقای شاهرودی در قوه قضاییه حداقل ۷ حکم سنگسار، قتلهای فراقانونی و بیش از دو هزار حکم اعدام در ایران صادر و اجرا شد، احکامی که بخشی از آن مربوط به کودک مجرمان بود.
وی افزود: این تنها بخشی از احکامی است که توسط رئیس قوه قضائیه تایید و به مرحله اجرا گذاشته شد، احکامی که در سیستمی ناعادلانه صادر میشدند.
آقای امیری مقدم صدور بخشنامهای مبنی بر محدود کردن تعداد اعدامهای ملاعام را تنها میراث مثبت به جای مانده از آقای شاهرودی عنوان کرد و گفت، این تنها نکته مثبت کار او در ۱۰ سال ریاست قوه قضاییه بود که سال ۲۰۰۸ با فشارهای بین المللی به دولت ایران محقق شد.
وی گفت: هاشمی شاهرودی پس از ۱۰ سال ریاست خود بر قوه قضائیه نیز هیچ گام مثبتی در راستای عدالت در ایران برنداشت و مهمترین اولویت او مانند باقی روسای قوه و افرادی که در نظام جمهوری اسلامی مسئولیتهای بالایی داشتند حفظ نظام جمهوری اسلامی ایران بود.
در دوره ریاست هاشمی شاهرودی بر دستگاه قضایی جمهوری اسلامی، ایران شاهد اجرای احکام اعدام، بازداشتهای خودسرانه و شکنجه منتقدان، برخوردهای غیرقانونی با مطبوعات و روزنامه نگاران و مواردی از اعدام نوجوانان زیر ۱۸ سال بود که اعتراض های بسیاری را در ایران و نهادهای بین المللی مدافع حقوق بشر را به دنبال داشت.
از او در ابتدای کار ریاست قوه قضائیه نقل شده بود «ویرانه ای» را تحویل گرفته است، اما فعالان مدنی می گویند در ده سال صدارت بر این قوه، تغییری ایجاد نکرد.