لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۴۹

حاشیه ممانعت از حضور زنان در ورزشگاه؛ از تمجید رئیس فیفا تا حضور دختران مردنما در استادیوم


ورود زنان به ورزشگاه آزادی برای تماشای دیدار پرسپولیس و کاشیما ژاپن
ورود زنان به ورزشگاه آزادی برای تماشای دیدار پرسپولیس و کاشیما ژاپن

حضور گزینشی زنان در بازی تیم‌های پرسپولیس - کاشیما در دور برگشت فینال لیگ قهرمانان آسیا در حالی‌ حاشیه‌ساز شده که رئیس فدراسیون بین المللی فوتبال «فیفا» از مسئولان ورزش ایران برای حضور زنان در ورزشگاه‌ها قدردانی کرده است.

سایت فیفا به نقل از «جیانی اینفانتینو» نوشت: «من شخصاً بسیار خوشحال شدم که برای اولین بار در ۴۰ سال اخیر به تماشاگران زن ایرانی اجازه داده شد تا مسابقه فوتبال را از نزدیک ببینند. این‌که بیش از یک هزار تماشاگر زن توانستند تیم مورد علاقه خودشان را تشویق کنند، حقیقت بسیار مهم و حائز اهمیت است و باعث می‌شود این رقابت خاص تر هم باشد.»

حساب کاربری فیفا در توئیتر در حالی این خبر را منتشر کرده است که بسیاری از کاربران ایرانی به زبان انگلیسی از گزینشی بودن و ساختگی بودن حضور آزادانه زنان در ورزشگاه‌های ایران نوشته‌اند. بسیاری هم ویدئوهایی را منتشر کردند که زنان را پشت درهای استادیوم آزادی نشان می دهد.

حرف‌های رئیس فیفا در شرایطی است که گزارش شده وقتی اینفانتینو در ورزشگاه آزادی حضور داشت به دلیل در دید نبودن جایگاه‌ زنان تماشاگر، او چندین بار از مسئولان ورزش ایران خواست تا جایگاه زنان تماشاگر را نشان دهند. به نظر می رسد آقای اینفانتینو از گزینشی بودن این تماشاگران بی خبر بوده باشد.

بعید به نظر می رسد مسئولان ورزش ایران به رئیس فیفا گزارش داده باشند که بلیت فروشی برای زنان در این مسابقه صورت نگرفته است و آن‌ها در ورزشگاهی که به داشتن ظرفیت ۱۰۰ هزار نفری مشهور است تنها ۸۵۰ صندلی را به زنان آن هم به شکل «گزینشی» اختصاص داده ‌اند.

این بار نیز مسئولان، تماشاگران از پیش تعیین شده از جمله دختران محمود خوردبین، دختر «برانکو ایوانکوویچ»، دختر علی پروین و چند هنرپیشه سینما و ورزشکاران را به جایگاه پنجم استادیوم راه دادند آن هم در شرایطی که با دو نرده بزرگ این جایگاه از سکوی مردان جدا شده بود.

تصاویری نیز در شبکه های مجازی منتشر شد که نشان می داد تعدادی از زنان «عادی» به دلیل نبودن اسمشان در لیست اجازه ورود به ورزشگاه را پیدا نکرده‌اند.

برخی از گزارش ها حاکی از صدور مجوز ورود به این زنان بعد از گذشت ۲۰ دقیقه از بازی بود اما تصاویری دیگر نشان می دهد که برخی زنان را به اسم ورود به ورزشگاه سوار اتوبوس کرده و در کنار جاده رها کرده‌اند.

فینال لیگ قهرمانان آسیا برای خبرنگاران زن نیز خوش‌یمن بود و برای اولین‌بار به شکل رسمی خبرنگاران و عکاسان زن ایرانی برای پوشش یک مسابقه فوتبال در ورزشگاه آزادی حضور پیدا کردند. هرچند حضور آن‌ها واکنش های بسیاری را به همراه داشت. برخی‌ها معتقد بودند آن‌ها در حمایت از همجنس‌های خود و در اعتراض به حضور زنان گزینش شده در استادیوم، نباید به ورزشگاه می رفتند.

اما عده‌ایی هم حضور هر چند گزینشی زنان را گامی رو به جلو برای بازشدن درهای ورزشگاه توصیف کردند.

برخی از زنان که پس از ماندن در پشت درهای آزادی توانستند وارد استادیوم شوند، در توئیتر از تجربه خود نوشتند:

اما برخورد گزینشی مسئولان ورزش ایران با تماشاگران زن در شرایطی است که فدراسیون بین المللی فوتبال بارها از ایران خواسته‌ است که شرایط حضور آزاد زنان را در ورزشگاه‌ها فراهم کند. چند روز پیش از بازی نیز اعضای کمپین ۲۰۰ هزار امضاء NoBanForWomen با «فاطمه سامورا» دبیرکل فیفا دیدار کردند.

مریم شجاعی قشقایی، فعال حقوق زنان و مسئول این کمپین در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا اعلام کرد که در دیدار با خانم سامورا جزئیات مربوط به ممنوعیت ورود زنان به ورزشگا‌ه‌ها را توضیح داده است و با توجه به قوانین فیفا خواستار پیگیری رسمی این موضوع شد.

این فعال حقوق زنان گفت دبیرکل فیفا قول پیگیری این موضوع را داده و اعلام کرده است که فیفا در برابر این ممنوعیت سکوت نخواهد کرد.

او حضور گزینشی زنان در بازی فینال لیگ قهرمانان آسیا را در ایران بی سابقه ندانست و گفت در بازی ایران و بولیوی هم شاهد حضور گزینشی زنان بودیم. چندروز پیش از بازی مشخص بود که قرار است زنان را انتخابی به ورزشگاه ببرند به طوری که از این افراد شماره کارت ملی نیز درخواست کرده بودند. همچنین زنان را روز مسابقه از ورودی المپیک و نه در اصلی به ورزشگاه راه دادند.

شجاعی با اشاره به این که در سال‌های اخیر ورود به ورزشگاه‌ها یکی از دغدغه زنان شده است، اظهار امیدواری کرد که با پیگیری زنان ایرانی درهای ورزشگاه‌ها برای همیشه باز شود.

​این فعال حقوق زنان تاکید کرد که اصلاحات قوانین حقوق بشر در فیفا نیز تاثیر بسزایی برای دستیابی به این حق زنان است. اگر جمهوری اسلامی ورزشگا‌ه‌ها را بروی زنان باز نکند،‌براساس قوانین بین‌المللی با تعلیق روبرو خواهد شد.

اما در کنار تلاش‌های بین المللی که برای حضور زنان ایرانی در ورزشگاه‌ها صورت گرفته است، زنان در ایران همچنان با گریم مردانه به ورزشگاه‌ها می روند. در بازی روز شنبه نیز تعدادی از دختران ترجیح دادند همچنان با گریم مردانه وارد استادیوم آزادی شوند و اعتراض خود را به ممنوعیت حضور زنان نشان دهند. ​

تعدادی از زنان روز شنبه با گریم مردانه به تماشای بازی پرسپولیس – کاشیما در بازی فینال لیگ قهرمانان آسیا رفتند.
تعدادی از زنان روز شنبه با گریم مردانه به تماشای بازی پرسپولیس – کاشیما در بازی فینال لیگ قهرمانان آسیا رفتند.

ممنوعیت حضور زنان در ورزشگاه ها کمی پس از اجباری شدن حجاب زنان در ایران آغاز شد و زنان در تمام این سالها برای ورودشان به ورزشگاه تلاش کرده اند.

مسئولان هم در پاسخ به خواسته آن ها اظهار نظرهایی متفاوتی داشتند و بیشتر از آماده نبودن «زیرساخت ها» سخن گفتند.

اعتراض به ممنوعیت حضور زنان ایرانی در ورزشگاه‌هایی که مردان مسابقه می‌دهند، از جمله فوتبال، در سال های اخیر بارها خبرساز شده و واکنش های بین‌المللی بسیاری‌ را نیز به همراه‌ داشته است.

دیده‌بان حقوق بشر نیز پیش از این از مقامات جمهوری اسلامی ایران خواسته بود تا تضمین کنند زنان و دختران بتوانند تمام مسابقات ورزشی مردان در کشور را تماشا کنند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG