لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۱۲

تاوان پیچیدن صدای «هاله سیفی زاده» در تالار وحدت؛ ممنوعیت کار علی قمصری، آهنگساز


«علی قمصری» نوازنده و آهنگساز ایرانی به خاطر اجرای «هاله سیفی زاده» خواننده زن ایرانی در یک کنسرت از کار موسیقی منع شد.
«علی قمصری» نوازنده و آهنگساز ایرانی به خاطر اجرای «هاله سیفی زاده» خواننده زن ایرانی در یک کنسرت از کار موسیقی منع شد.

«علی قمصری» هنرمند نوازنده و آهنگساز ایرانی در صفحه اینستاگرام خود خبر از ممنوعیت فعالیتش در ایران داد و نوشت که «در کنسرت تالار وحدت به دستور مسئولین، صدای ما کاملا قطع شد و به همراه «هاله سیفی زاده»(خواننده زن) و بهنام ابوالقاسم و انرژی خوب مخاطبین، بی صدا کل آن بخش را اجرا کردیم. »

این اولین بار نیست که جمهوری اسلامی هنرمندی را در رابطه با آوازخوانی زنان از فعالیت محروم می‌کند و یا برنامه‌ای را به دلیل استفاده از صدای زن متوقف می سازد اما نکته‌ای که این‌بار تفاوت دارد «ایستادگی» یک هنرمند مرد برای شنیده شدن «صدای یک زن» در یک کنسرت است، حتی اگر به قیمت ممنوعیت خود تمام شود. ​

مسئولان به علی قمصری گفته بودند اگر می‌خواهید برنامه تان ادامه یابد نباید بخش مربوط به شعر فروغ با صدای «هاله سیفی‌زاده» اجرا شود در غیر اینصورت صدا قطع می شود و از فردا ممنوع الفعالیت می شوید. آن‌ها سیستم صدا را قطع کردند تا برنامه بهم ریزد اما برخلاف تصور آن‌ها برنامه با صدای خواننده زن ادامه یافت.

«هاله سیفی زاده» با صدایی رساتر خواند و هنرمندان مرد نیز او را همراهی کردند. حتی سالن کنسرت هم همراه این خواننده زن بود تا صدایش بیش از هر زمان دیگری شنیده شود.

حمایت «علی قمصری» به عنوان یک هنرمند از «هاله سیفی زاده» برای ادامه اجرایش در کنسرت واکنش‌های بسیاری را در فضای مجازی به همراه داشت و بسیاری از کاربران اقدام این دو هنرمند را ستودند:

حالا علی قمصری ممنوع الفعالیت شده اما می گوید «دیشب مطمئن و آرام روی صحنه رفتم. مطمئن از اینکه اعتقادم را نفروختم. دیگر از آزارها، بازخواست ها، تهدیدها، لغو اجراها، توهین ها و تعهد گرفتن ها و ... خبری نیست.»

حرف‌های این هنرمند به نوعی اشاره تلویحی از ترک موسیقی داخل ایران است: «شاید واقعا موسیقی ایران جای امثال من نیست و من به قول خودشان، بعضی معادلات‌شان را بر هم می‌زنم.» این اتفاقی است که بارها و بارها برای خوانندگان داخل ایران افتاده است. خوانندگانی که برای ادامه فعالیت‌شان مجبور به ترک ایران شدند و در تبعیدی اجباری به سر می برند.

هاله سیفی خواننده زن ایران

اما آن‌ طرف ماجرا «هاله سیفی‌زاده» است. زنی که همین چندوقت پیش در کنسرت مشترک با ارکستر «ان‌بی‌ای» هلند خوش درخشید اگر چه نمایش موزیکال «شط‌ رنج» به خاطر حضور صدای او در داخل ایران با محدودیت روبرو شد و در شیراز متوقف شد.

این خواننده زن نیز در صفحه اینستاگرام خود از لحظات کنسرت تالار وحدت نوشته است: «خواندن برايم خيلى سخت بود در شرايطى كه ميديدم على( قمصری) و بهنام(ابوالقاسم) به نجوا می‌نوازند تا صداى من شنيده شود.»

در ايران مذهبيون معتقدند صدای زن تحريک کننده است و لذا زن خواننده نبايد تنها در حضور مردان آواز بخواند و تک خوانی زنان مجاز نیست.

جمهوری اسلامی در روزهای گذشته نیز محمد رحمانیان، کارگردان سرشناس تئاتر را ممنوع‌الخروج و بازداشت کرده بود. ممنوع الخروجی این هنرمند به گفته خودش به دلیل شکایت سپاه پاسداران از یک نمایش به خاطر تک خوانی یک «زن» است.

پیش از این نیز در شهریور امسال پخش یک تیزر از نمایش «رویای شب تابستان» اثر شکسپیر، که در آن ترانه یکی از «خوانندگان زن» بازخوانی شده بود و براساس مواردی که در اتهامات ذکر شده حرکات بازیگران این تیزر تداعی کننده رقص بوده، موجب بازداشت موقت مریم کاظمی، کارگردان این نمایش و مدیر تئاتر شهر، شد.

محمدرضا شجریان، استاد بزرگ موسیقی ایران نیز در آبان ۱۳۹۰ در گفت‌وگویی با صدای آمریکا با سانسور صدای زن مخالفت کرد و گفت مردم ایران موسیقی ایرانی را با وجود همه سانسورها و محدودیت‌ها حفظ خواهند کرد.

اتفاقی که در این سال‌ها شاهدش بوده‌ایم؛ سال‌هایی که جمهوری اسلامی تلاش کرد صدای زنان را از موسیقی حذف کند اما نه تنها زنان از موسیقی ایران حذف نشدند بلکه فعالیت آن‌ها در موسیقی سنتی و مدرن به صورت غیررسمی افزایش چشم گیری داشته است.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG