لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۰۲

دولت حسن روحانی ناکام در انتصاب وزیر زن؛ اسحاق جهانگیری وعده داد وزیر آموزش و پرورش، زن باشد


دولت حسن روحانی به رغم وعده های انتخاباتی از سال ۹۲، هنوز نتوانسته یک وزیر زن در راس وزارتخانه ای منصوب کند.

اسحاق جهانگیری، معاون اول حسن روحانی مدعی شد که وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش «تا دو هفته آینده» به مجلس معرفی خواهد شد. جهانگیری گفت که وزیر پیشنهادی «می‌تواند زن» باشد، اما اضافه کرد که معرفی یک زن برای پست وزارت «بستگی به تصمیم رییس‌جمهور» دارد.

این برای چندمین بار در هفته‌های اخیر است که بحث احتمال انتخاب یک وزیر زن برای کابینه روحانی منتشر می‌شود. حسینعلی امیری، معاون پارلمانی حسن روحانی هفته جاری خبر داده بود که برخی نمایندگان زن مجلس « راجع به معرفی وزیر خانم نکاتی را مطرح کردند»، اما در «انتخاب با آقای رئیس‌جمهور است و ما هم از نیات آقای رئیس‌جمهور خبری نداریم».

محمد بطحایی، وزیر پیشین آموزش و پرورش ایران، خرداد ماه سال جاری و به منظور شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی (که اسفندماه سال جاری برگزار خواهد شد)، از سمت خود استعفا کرده بود. پس از استعفای بطحایی، جواد حسینی به‌ عنوان سرپرست این وزارتخانه منصوب شد.

روحانی در زمان تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری دوازدهم گرچه به صراحت وعده حضور زنان را در کابینه دوازدهم به عنوان وزیر نداد، اما چندین بار بر لزوم حضور زنان در عرصه‌های مدیریتی تاکید و به انتقاد از رقبای خود و نگاه آنان به حضور زنان در جامعه پرداخت.

پیشتر شهیندخت مولاوردی، دستیار ویژه سابق روحانی، گفته بود که تلاش‌ها برای انتخاب یک زن به عنوان وزیر آموزش و پرورش ادامه دارد.

مولاوردی تیر ماه سال جاری به ایلنا گفته بود که درباره انتخاب وزیر زن «حساسیت» وجود دارد و اضافه کرده بود که «از طرفی معرفی وزیر زن در این سال‌های پایانی را سیاست دولت نمی‌دانم؛‌ چراکه با همه دغدغه‌ها و مشغله‌هایی که دارد نمی‌خواهد یک موضوع و گرفتاری جدیدی را برای خودش باز بکند.»

همان زمان، معاون وقت امور زنان و خانواده روحانی، گفته بود که حضور زنان در کابینه «وعده» روحانی بوده است.

با این حال حسن روحانی نه در کابینه یازدهم و نه در کابینه دوازدهم اقدام به معرفی وزیر زن نکرد. اتفاقی که با انتقاد برخی از حامیان او هم مواجه شده بود.

با این حال روحانی ۲۴ مرداد و در روز آغاز بررسی صلاحیت وزرای معرفی شده به مجلس شورای اسلامی، گفت: «خیلی دلم می‌خواست در دولت دوازدهم سه زن را به عنوان وزیر معرفی کنم»، اما اضافه کرد که «نشد». او توضیحی درباره دلیل این مساله نداد، اما همان روز تاکید کرده بود که «در معرفی این ۱۷ وزیر تحت فشار هیچ جناح، حزب و تشکلی نبودم.»

در تاریخ ۴۰ ساله جمهوری اسلامی، تاکنون مرضیه وحید دستجردی تنها زنی است که به مقام وزارت رسیده است. دستجردی در دولت دوم محمود احمدی‌نژاد به عنوان وزیر بهداشت انتخاب شده بود. نظرات تند او علیه زنان در زمان نمایندگی مجلس باعث شده بود که برخی فعالان مدنی او را به خاطر نظرات ضد زن مورد انتقاد قرار دهند.

احمدی‌نژاد البته آن زمان دو زن دیگر را هم برای تصدی وزارت‌خانه‌های آموزش و پرورش و رفاه معرفی کرده بود، اما مجلس به دو زن دیگر رای اعتماد نداد.

ناتوانی دولت ها در معرفی یک وزیر زن در حالی است که پیش از انقلاب اسلامی در ایران هم چهره‌هایی چون فرخرو پارسا و مهناز افخمی، از جمله زنانی بودند که به وزارت رسیدند یا عهده‌دار پست‌های مهم مملکتی شدند.

روحانیون سنتی و نهادهای وابسته به رهبر جمهوری اسلامی به طور معمول مخالفت حضور زندان در سمت‌های مدیریتی هستند.

مراجع تقلید در ایران بارها به صراحت با حضور زنان به عنوان وزیر در کابینه دولت‌های مختلف ایران مخالفت کرده‌اند.

علاوه بر آن‌ها، علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی هم چندان حامی حضور زنان در وزارت‌خانه‌ها نیست. او چند سال پیش گفته بود که «حضور زنان در پست‌های اجرایی اشکالی ندارد»، اما «این‌که ما به حضور بالای زنان در مناصب اجرایی افتخار کنیم، دیدگاهی غلط و در واقع انفعال در برابر گفتمان غربی است.»

زنان در ایران تاکنون به دلیل تفسیر شورای نگهبان از واژه «رجل سیاسی» در قانون اساسی از نامزدی انتخابات ریاست جمهوری نیز محروم بوده‌اند.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG