خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از چند منبع گفته است که ایران دو روز قبل از حمله به نفتکشها در دریای عمان، نزار زکا را که در زندان بود، به نشانه حسن نیت و به امید آغاز گفتوگو با آمریکا آزاد کرده بود.
این گزارش که روز چهارشنبه ۱۹ تیر ماه منتشر شده است، میگوید این اقدام اما با واکنشی که ایران انتظارش را داشت، روبرو نشد.
یک منبع رسمی در وزارت خارجه آمریکا به رویترز گفت که ایران اگر میخواست تنشها با آمریکا را پایین آورده و وارد گفتوگو شود، دستکم باید یکی از «شهروندان بیگناه آمریکایی» که به گروگان گرفته است را آزاد میکرد؛ چرا که آن اقدام «انساندوستانه» به نتایج بهتری میانجامید.
ایران روز ۱۱ ژوئن، نزار زکا، شهروند لبنانی دارای اقامت دائم آمریکا که چهار سال در زندان بود، را آزاد کرد. یک مقام رسمی که نخواسته نامش فاش شود به رویترز گفت که جمهوری اسلامی زکا را به عنوان راهی برای کاهش تنشها از جانب ایران، آزاد کرد و انتظار داشت آمریکا هم واکنشی مشابه نشان دهد.
در حال حاضر چهار آمریکایی، از جمله سیامک و باقر نمازی، ژیو وانگ، و مایکل وایت، در ایران زندانی هستند. از سرنوشت رابرت لوینسون که آخرین بار در جزیره کیش دیده شده، خبری در دست نیست.
اقدامات ایالات متحده در قبال گروگانهای آمریکایی در ایران
سنای آمریکا در آبان سال ۱۳۹۶ با تصویب قطعنامهای خواستار آزادی شهروندان آمریکایی از جمهوری اسلامی شده بود.
همچنین چند نماینده در مجلس نمایندگان آمریکا طرحی را معرفی کردند که به دولت آمریکا اجازه میدهد ابزارهایی برای فشار علیه ایران در اختیار داشته باشد و از آن برای آزادی شهروندان آمریکایی در بند در ایران استفاده کند.
مقامات دولت آمریکا نیز مکررا خواستار آزادی این زندانیان شدهاند. از جمله مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، اسفند سال گذشته و در آستانه دوازدهمین سال ناپدید شدن رابرت لوینسون در پیامی در توئیتر نوشت: «ما مصمم به آزادی تمامی گروگانهای آمریکایی و کسانی که به خطا دستگیر شدهاند، هستیم و تا وقتی که به خانه بازنگردند، آرام نخواهیم نشست.»
جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نیز به همین مناسبت توییت کرد که دولت آمریکا هرگز تلاشهایش را برای آزادی باب لوینسون و دیگر آمریکاییهای زندانی در ایران متوقف نخواهد کرد.