در حالی که مقامات ایالات متحده اعلام کردهاند آمریکا تمایل خود به مذاکره با ایران را نشان داده است اما حرفهای ضدونقیض درباره رویکرد جمهوری اسلامی درباره مذاکره با آمریکا همچنان ادامه دارد.
در آخرین مورد از این تناقض گوییها، حسن روحانی روز چهارشنبه ۸ خردادماه راه مذاکره با آمریکا را بسته ندانسته و خطاب به ایالات متحده گفته است که «اگر با پایبندی به تعهداتشان به میز مذاکره بازگردند، راه به روی آنها بسته نیست.»
همین موضع روحانی که خود را «طرفدار مذاکره» معرفی کرده، با موضع یک هفته پیش او فرق دارد. او پیشتر گفته بود «در شرایط کنونی» انجام آن را قبول ندارد.
اما از سوی دیگر خبرگزاری فارس گزارش داده که عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در سفری به قطر هر گونه مذاکره با آمریکا را «منتفی» دانسته است.
این هفته رئیس جمهوری ایالات متحده پیام مشخصی به تهران فرستاد. پرزیدنت ترامپ در حاشیه سفر به ژاپن گفت که آمریکا قصد تغییر رژیم ایران یا صدمه زدن به آن کشور را ندارد، بلکه تنها میخواهد از دستیابی ایران به سلاح اتمی جلوگیری کند.
مقام های آمریکا می گویند ترجیح می دهند به جای روحانی یا ظریف، مستقیم با رهبر جمهوری اسلامی مذاکره کنند. چندی پیش آیتالله علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی مذاکره با آمریکا را «سم» توصیف کرده و گفته بود امکان گفتوگو با این کشور وجود ندارد. مخالفت خامنه ای با مذاکره با آمریکا در حالی است که بعد از توافق هستهای مشخص شد نمایندگان رهبر با مقاماتی از آمریکا از اواخر سال ۱۳۹۱ مذاکراتی را مخفیانه آغاز کرده بودند.
حرفهای ضدونقیض مقامات جمهوری اسلامی در شرایطی است که مورگان اورتگاس سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده روز سه شنبه ۷ خرداد اعلام کرده بود که اگر جمهوری اسلامی ۱۲ شرط مطرح شده را جدی بگیرد، ایالات متحده آماده مذاکره با ایران است.
طی هفتههای اخیر تنش میان ایالات متحده و جمهوری اسلامی در منطقه بالا گرفته است. مقامهای ایالات متحده میگویند اطلاعاتی دارند که نشان میدهد خطر تهدیدهای ایران جدیتر از گذشته است.
نگرانی های ایالات متحده از اقدامات جمهوری اسلامی و فشار بیشتر
ایالات متحده میگوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته، دستور بازگشت تحریمهای هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.
ایالات متحده میگوید که جمهوری اسلامی بزرگترین دولت حامی تروریسم است، برنامه موشکی بالیستیک خود را برخلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ادامه می دهد، و عامل بیثباتی در خاورمیانه است.
آزمایشهای موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آنها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشکها را متوقف کند.
ایران طی سالهای اخیر دست به انجام آزمایشهای موشکی زده است که روی برخی از آنها به زبانهای مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.
در سال ۹۷ همچنین چند نقشه افراد وابسته به جمهوری اسلامی برای ترور مخالفان سیاسی در اروپا نیز کشف و منجر به اقدام دیپلماتیک از سوی کشورهای فرانسه، آلمان، دانمارک، و هلند علیه رژیم ایران شد.
وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.
برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.
آمریکا در ابتدای سال ۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد. این نخستین بار بود که ایالات متحده نیروی نظامی یک کشور را در چنین فهرستی در کنار گروههایی چون القاعده و داعش قرار میداد.