وزارت امور خارجه آمریکا تا دو هفته دیگر در گزارشی به کنگره از پایبندی یا تخلف احتمالی ایران از اجرای کامل توافق هسته ای موسوم به برجام خبر خواهد داد.
دیپلمات های ایرانی که معتقدند دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا قصد دارد از توافق هسته ای ایران و قدرت های جهان انصراف بدهد، تلاش می کنند از طریق رایزنی با طرف های اروپایی، از فروپاشی توافق هسته ای جلوگیری کنند.
جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در گفتگو با یک رسانه بریتانیایی تاکید کرد در صورت انصراف احتمالی واشنگتن از توافق هسته ای و پیروی احتمالی اروپا از تصمیم واشنگتن، ایران غنی سازی ارانیوم و دیگر فعالیت های هسته ایش را در سطوحی به مراتب بالاتر از قبل از توافق هسته ای از سر خواهد گرفت.
هرچند دیپلمات های ایران می گویند اگر طرف های اروپایی توافق هسته ای به همراه روسیه و چین در توافق هسته ای باقی بمانند، تهران نیز به پایبندی به توافق ادامه خواهد داد.
سفرای کشورهای اروپایی در واشنگتن در روزهای اخیر فعالانه و آشکار بر پایبندی ایران به توافق هسته ای تاکید کرده اند. همچنین ژنرال دانفورد، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا اخیرا در یک کمیته سنا از پایبندی ایران به تعهداتش در قبال برجام خبر داد.
تحلیلگران می گویند ایران در این میان دو هدف را دنبال می کند. در مرحله اول جلوگیری از خروج واشنگتن از توافق هسته ای با بهره گیری از کمک اروپاییان، و در صورت خروج احتمالی ایالات متحده از توافق هسته ای، تضمین ادامه حمایت اروپاییان از توافق هسته ای که می تواند چشم انداز رو دررویی رهبران اروپایی با پرزیدنت ترامپ را به همراه داشته باشد.
رهبران اتحادیه اروپا با اینحال به حمایت خود از توافق هسته ای و ضرورت پایبندی به آن ادامه می دهند. آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در گفتگوی تلفنی اخیرش با پرزیدنت ترامپ از توافق هسته ای ایران دفاع، و در عین حال از عملکرد ایران در حوزه نقض حقوق بشر، فعالیت های بی ثبات کننده ایران در خاور میانه و ادامه حمایت تهران از حوثی های یمن و دیگر گروه های افراطی نظیر حزب الله لبنان ابراز نارضایتی کرد.
رهبران اروپایی می گویند نباید توافق هسته ای با ایران را فدای نگرانی های دیگر درباره ایران کرد و برای همکاری با ایالات متحده در مهار فعالیت های بی ثبات کننده ایران در منطقه ابراز آمادگی کرده اند.