دبیرکل سازمان ملل با ارائه گزارشی از وضعیت حقوق بشر در ایران، از ادامه سیاست ایران در اعدامهای گسترده ابراز نگرانی کرده و آن را «غیرانسانی، ظالمانه و تحقیرآمیز» خوانده است.
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد در گزارشی به تاریخ ۶ سپتامبر (۱۶ شهریور) به موضوع حقوق بشر در ایران پرداخته و با اشاره به دادگاههای ناعادلانه، بازداشتهای غیرقانونی، نقض حقوق متهمان، شلاق و شکنجه و همچنین صدور گسترده احکام اعدام، به شدت ابراز نگرانی کرده است.
این گزارش که به تازگی رسانهای شده است، واکنش وزارت امور خارجه ایران را به دنبال داشت و آن را «فاقد اعتبار» خواند.
دبیرکل سازمان ملل در گزارش مفصل خود به نقض حقوق اقلیتهای قومی و مذهبی، تبعیض علیه زنان، آزار و سرکوب فعالان مدنی و نقض آزادیهای شهروندان مورد اشاره قرار گرفته است.
آقای بان عنوان کرده که در سال ۲۰۱۵، حداقل ۹۹۶ نفر در ایران اعدام شدند که رکوردی برای جمهوری اسلامی ایران در دو دهه گذشته بوده است.
این رقم در در نیمه نخست سال ۲۰۱۶ میلادی نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته و به ۲۰۰ نفر رسیده است اما این کاهش در گزارش سازمان ملل، معلول برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی معرفی شده و عنوان شده که جمهوری اسلامی ایران عموما در آستانه برگزاری انتخابات تعداد اعدامها را کاهش میدهد.
دبیرکل سازمان ملل به مبارزه گسترده ایران با قاچاق مواد مخدر و جان باختن نیروهای نظامی و انتظامی در این مبارزه نیز اشاره کرده اما در عین حال گفته که بیشترین تعداد اعدامیها در پروندههای مربوط به اتهامات مواد مخدر بوده که در دادگاههای کوتاه و غیرقانونی صادر شده است.
نقض آزادی بیان و بازداشت و آزار روزنامهنگاران و هنرمندان نیز یکی دیگر از بخشهای این گزارش است.
همچنین نقض حقوق پناهندگان افغانستانی مورد توجه قرار گرفته است.
پاسخ ایران: گزارش سازمان ملل سیاسی و بیاعتبار است
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز چهارشنبه ۱۴ مهر عنوان کرد که این گزارش «به منظور اعمال فشار بر ایران و در جهت بهره برداریهای خاص سیاسی برخی از کشورها و به طور آشکاری بر علیه جمهوری اسلامی ایران تدوین و تحریر شده است.»
به گفته آقای قاسمی، «مهمترین و جدیترین ایراد مبنایی گزارش آن است که متن تهیه شده براساس قطعنامهای ظالمانه، ناعادلانه و کاملا سیاسی و با اهداف خاص تدوین شده است.»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران از این که «پیشرفتهای مهم کشور در همه عرصههای حقوق بشری» مورد توجه قرار نگرفته، سازمان ملل را به «استفاده ابزاری از حقوق بشر» و «استاندارد دوگانه» در این حوزه متهم کرده است.
به گفته او سازمان ملل بر «کشتار زنان و کودکان بیگناه در یمن» چشم بسته و این باعث «بیاعتمادی جامعه جهانی به سازمان ملل» میشود. چندی پیش نیز صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه ایران موارد اعدام در ایران دفاع کرد و مخالفت خود را با اعدام قاچاقچیان مواد مخدر که به گفته ایران بیشتر موارد اعدامی است، اعلام کرد.