لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۴۹

سران کشورهای عربی خلیج فارس از ایران خواستند برای کاهش تنش‌ها «گام عملی» بردارد


استقبال محمد بن سلمان،‌ ولیعهد عربستان سعودی، در ریاض از شیخ مشعل الاحمد الجابر الاحمد الصباح، ولیعهد کویت، استقبال می‌کند (عکس از بندر الجالود/دربار پادشاهی سعودی/رویترز)
استقبال محمد بن سلمان،‌ ولیعهد عربستان سعودی، در ریاض از شیخ مشعل الاحمد الجابر الاحمد الصباح، ولیعهد کویت، استقبال می‌کند (عکس از بندر الجالود/دربار پادشاهی سعودی/رویترز)

سران کشورهای عربی خلیج فارس روز سه‌شنبه در جریان نشستی در عربستان سعودی از ایران خواستند به جای وعده دادن برای کاهش تنش، گام‌های عملی بردارد.

به نوشته رویترز، آنها همچنین بر درخواست برای مشارکت در مذاکرات بین قدرت‌های جهانی و تهران با هدف نجات توافق هسته‌ای برجام، تاکید کردند.

محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در نشست سالانه رهبران کشورهای عربی خلیج فارس و پیش از صدور بیانیه نهایی نشست گفت که باید به طور «جدی و موثر» به برنامه‌های هسته‌ای و موشکی ایران رسیدگی شود.

مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و ایالات متحده برای احیای برجام که از آوریل آغاز شده بود، در ماه ژوئن و پس از رسیدن ابراهیم رئیسی‌، روحانی تندرو، به مقام ریاست جمهوری، متوقف شد. حالا نمایندگان اعزامی او درخواست‌هایی را مطرح کرده‌‌اند که به گفته کشورهای غربی نه تنها واقع‌بینانه نیست، بلکه تفاهم‌های به دست آمده در شش دور قبلی مذاکرات را نیز زیر پا می‌گذارد.

شاهزاده فیصل بن فرحان آل سعود، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از اجلاس سران کشورهای عربی خلیج فارس گفت: «تاکنون گزارش‌ها نشان می‌دهند که ایران در حال به توقف درآوردن پروسه است و ما امیدواریم که این امر در آینده نزدیک به پیشرفت تبدیل شود.»

او گفت کشورهای حاشیه جنوب خلیج فارس ترجیح می دهند بخشی از گفتگوهای احیای برجام باشند، اما در عین حال «از هر ساز و کاری» که به نگرانی‌های آنها از جمله در زمینه گروه‌های نیابتی ایران نیز رسیدگی کند، استقبال می‌کنند.

رویترز می‌نویسد که ریاض و امارات متحده عربی هر دو وارد تماس با ایران شده‌اند تا برای مهار تنش‌ها تلاش کنند.

شاهزاده فیصل گفت که گفت‌و‌گوها با ایران هیچ «تغییر واقعی در میدان» نداشته است اما این کشور همچنان از مذاکر استقبال می‌کند و مایل به انجام آن است.

ایران در مسائل مختلف به ویژه در خصوص حمایتش از شبه نظامیان حوثی در یمن و گروه حزب‌الله لبنان، عربستان را خشمگین کرده است.

رئیس جمهوری ایران گفته است که اولویت سیاست خارجی او بهبود روابط با همسایگان ایران در جنوب خلیج فارس است.

به نوشته رویترز عربستان سعودی و امارات از سیاست‌های خارجی تهاجمی دور شده و به رویکردی آشتی‌جویانه‌تر روی آورده اند. آنها برای جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی و جلب نظر مساعد جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، تلاش دارند.

امارات متحده عربی برای بهبود روابط با ایران و ترکیه سریعتر عمل کرده است و در عین حال پس از برقراری روابط با اسرائیل در سال گذشته، دوباره با سوریه تماس برقرار کرده است.

XS
SM
MD
LG