لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۳۰

رئیس جمهوری ترکیه با آیت الله خامنه ای دیدار کرد


اردوغان وارد تهران شد
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه روز سه شنبه و در پی چند روز بحث و جدل بر سر سفرش به تهران وارد ایران شد و مورد استقبال حسن روحانی رئیس جمهوری ایران قرار گرفت.

گسترش هرچه بیشتر روابط دو جانبه و مهمترین مسائل منطقه ای و بین المللی محور مذاکرات دو جانبه روسای جمهوری دو کشور در تهران عنوان شده است.

آقای اردوغان روز سه شنبه همچنین با آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفتگو کرد. به گزارش خبرگزاری ها در ایران، آیت الله خامنه ای به رجب طیب اردوغان گفت: « موضع جمهوری اسلامی در خصوص تمام کشورها از جمله یمن، مخالفت با دخالت خارجی است.»

اظهارات جنجالی آقای اردوغان در آستانه سفرش به ایران موجب شد موجی از انتقادات و اعتراضات به راه بیفتد. رجب طیب اردوغان اخیرا گفته بود ایران به تلاش‌های خود برای سلطه بر منطقه خاورمیانه ادامه می‌دهد و این موضوع باعث آزار کشورهای این منطقه، از جمله ترکیه است. او همچنین از اقدامات عربستان علیه حوثی ها در یمن دفاع کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران از کاردار ترکیه در تهران خواسته بود پاسخ روشن و قانع کننده ای در خصوص اظهارات اخیر رئیس جمهوری ترکیه در مورد ایران دهد.

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران که آن روزها برای انجام مذاکرات هسته ای در لوزان سوییس بود بلافاصله واکنش نشان داد و گفت کسانی که با اشتباهات استراتژیک و سیاست‌های بلند پروازانه خود، خسارات جبران‌ناپذیری به‌بار آورده‌اند، بهتر است با اتخاذ سیاست‌های مسوولانه از ظرفیت‌های موجود جهت ایجاد آرامش و هم‌گرایی در منطقه استفاده کنند.

اما این واکنش هم نتوانست حاشیه سازی برای ممانعت از حضور آقای اردوغان در تهران را متوقف کند. نمایندگان مجلس تمام تلاششان را کردند تا مانع از حضور رییس جمهوری ترکیه در ایران شوند و یا اینکه حداقل این سفر را به تاخیر بیندازند. اما به هر حال این سفر انجام و شد و طرفین با حضور هیات های عالیرتبه و شورای عالی روابط ایران و ترکیه به ریاست روسای جمهوری دو کشور چند سند همکاری امضا کردند.

ریس جمهور ترکیه در خصوص مسائل منطقه ای گفت که هم اکنون مانند این است منطقه در آتش می سوزد و حالا این امکان فراهم شده تا با هم مذاکره و مسائل را بررسی کنیم.

اما آقای اردوغان بیشتر صحبت هایش را به مسائل اقتصادی اختصاص داد و از ایران خواست تا گازش را ارزانتر به ترکیه بفروشد. او گفت ما گران ترین گاز را از ایران می خریم اما اگر قیمت ها پایین بیاید می توانیم خرید گاز از ایران را افزایش دهیم. حجم مبادلات اقتصادی ایران و ترکیه در سال گذشته ۱۴ میلیارد دلار بوده است رقمی که آقای روحانی خواست این عدد در سال جاری به ۳۰ میلیارد دلار برسد.

هانری بارکی کارشناس امور ترکیه در مورد سفر اردوغان به تهران گفت: «ترکیه به دنبال آن است تا بازار صادراتش را گسترش دهد، ترکیه به دنبال آن است که تجارت کند. ترکیه می خواهد از ایران برای دستیابی به سایر نقاط آسیا به عنوان راه ترانزیتی استفاده کند. این برای ترکیه بسیار مهم است.» او گفت: «همچنین توافقی که ممکن است بین ایران و آمریکا برای رفع تحریم ها یا کاهش آن ها اتفاق بیفتد بسیار مهم است و به این معنا خواهد بود که برای ترکیه تجارت با ایران بسیار آسانتر خواهد شد.»

این کارشناس همچنین در مورد سخنان تند اردوغان در مورد ایران گفت: «در گذشته اردوغان چنین اتهاماتی را به سایر کشور ها زده است، او چیزهای بدی راجع به ایالات متحده آمریکا گفته است اما او تلاش می کند که همچنان با تمام روسای جمهوری که به آن ها اتهام زده رابطه داشته باشد. فکر می کنم تنها کشوری که بتوانیم از این قاعده مستثنی کنیم اسرائیل است.»

XS
SM
MD
LG