لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۳۴

راستی‌آزمایی ادعاهای نامزدهای حکومتی انتخابات در آخرین مناظره؛ پنج ادعا «گمراه‌کننده» بودند


کاندیداهای حکومت برای تعیین جانشین ابراهیم رئیسی در آخرین مناظره
کاندیداهای حکومت برای تعیین جانشین ابراهیم رئیسی در آخرین مناظره

وب‌سایت «فکت‌نامه» با راستی‌آزمایی هفت ادعای مطرح‌شده از سوی نامزدهای جانشینی ابراهیم رئیسی در آخرین مناظره آنها در شامگاه ۴ تیر، پنج ادعا را «گمراه‌کننده»، یک ادعا را «نادرست» و یک ادعا را هم «غیرقابل اثبات» ارزیابی کرده است.

بررسی‌های «فکت‌نامه» نشان می دهد که امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی با طرح سه ادعای «گمراه‌کننده» صدرنشین بوده و سعید جلیلی و علیرضا زاکانی هم هریک به نوبه خود یک ادعای «گمراه‌کننده» مطرح کرده‌اند.

«فکت‌نامه» همچنین یک ادعای علیرضا زاکانی را «نادرست» و یک ادعای مصطفی پورمحمدی را «غیرقابل اثبات» ارزیابی کرده است.

به نوشته این وب سایت، امیرحسین قاضی‌زاده در ادعایی «گمراه‌کننده» گفته است:«دولت روحانی بنزین را با آشوب و خون جوانان مملکت در آبان ۹۸ از هزار تومان به ۳ هزار تومان افزایش داد.»

این در شرایطی است که «فکت‌نامه» تاکید کرده که افزایش قیمت بنزین در آبان ۱۳۹۸ حاصل تصمیم شورای هماهنگی سران قوا، متشکل از نمایندگانی از قوه قضائیه، مجلس شورای اسلامی و دولت بوده است. این شورا در اردیبهشت ۱۳۹۷ با دستور علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، تشکیل شده بود.

«فکت‌نامه» دومین ادعای «گمراه‌کننده» امیرحسین قاضی‌زاده در پنجمین مناظره انتخاباتی را مربوط به قطع اینترنت در آبان ۹۸ دانسته است. او گفت:«قائم مقام ستاد انتخاباتی پزشکیان [آذری جهرمی] فرمانده قرارگاه قطع کل اینترنت جهانی و تلگرام در آبان ۹۸ است.»

این وب سایت در راستی‌آزمایی ادعای مطرح شده توضیح داده است که دستور قطع اینترنت از ۲۵ آبان تا ۳ آذر ۱۳۹۸ به دستور «شورای امنیت کشور» به ریاست وزیر کشور انجام شده و اجرای آن بر عهده شرکت ارتباطات زیرساخت، در وزارت ارتباطات بوده است.

سومین ادعای «گمراه‌کننده» امیرحسین قاضی‌زاده مربوط به جانب داری او از دولت ابراهیم رئیسی بود که مدعی شد:« رکورد ۵۳ میلیارد دلاری صادرات غیرنفتی در دولت رئیسی ثبت شد.»

بنا بر راستی‌آزمایی «فکت‌نامه»، اگرچه «طبق گزارش‌های رسمی، در سال ۱۴۰۱ ارزش صادرات غیرنفتی ایران با احتساب میعانات گازی و محصولات پتروشیمی به ۵۴ میلیارد دلار رسید که بالاترین رقم ثبت شده در آمارهای رسمی است» ولی نکته قابل توجه مربوط به «افزایش چشمگیر قیمت‌های جهانی در آن سال بود، در حالی که داده‌های گمرک نشان می‌داد حجم و وزن صادرات غیرنفتی در سال ۱۴۰۲ به نسبت سال‌های پیش از همه‌گیری کرونا کاهش هم یافته است.»

ادعای سعید جلیلی هم دراین مورد که «سهم شرکت‌های دولتی از بودجه ۱۴۰۳ بیش از ۳۷۰۰ هزار میلیارد تومان است، در صورتی که خود بودجه عمومی ۲۷۰۰ هزار میلیارد تومان است» در راستی‌آزمايی «فکت‌نامه» به عنوان ادعایی «گمراه‌کننده» شناخته شده است.

«فکت‌نامه» در اثبات این ارزیابی آورده است: « این اعداد دقیق نیستند. در قانون بودجه مصوب ۱۴۰۳، کل منابع و مصارف شرکت‌های دولتی،‌ موسسات انتفاعی وابسته به دولت و بانک‌ها رقم ۳۷۴۲ میلیارد تومان و کل منابع بودجه عمومی دولت ۲۸۳۷ میلیارد تومان است.»

این وب سایت اضافه کرده است: «باید توجه داشت بودجه شرکت‌های دولتی، در واقع حساب و کتاب شرکت‌ها است و پولی نیست که دولت به شرکت‌ها پرداخت می‌کند.»

به روایت «فکت‌نامه»، پنجمین ادعای «گمراه‌کننده» به وسیله علیرضا زاکانی و در رابطه با سفرش به بروکسل، پایتخت بلژیک، مطرح شده است. او ادعا کرد: «در بروکسل نایب رییس شهرداران جهان شدیم.»

«فکت‌نامه» در اثبات «گمراه‌کننده» بودن این مدعا با اشاره به حضور زاکانی در چهاردهمین اجلاس شهرداران کلان‌شهرهای جهان در بروکسل اشاره کرد که او «به عنوان نائب رئیس این گروه در زمینه اکوسیستم شهری انتخاب شد».

این وب سایت یادآوری کرد که «این مجمع نه یک سازمان بین‌المللی با اقتدار بلکه در حقیقت یک مجمع هم‌اندیشی بین شهرداران چند شهر بزرگ است » و «استفاده از عبارت‌هایی نظیر «شهرداران جهان» یا «شهرداران کلان‌شهرهای جهان» اغراق‌آمیز است.»

بر پایه بررسی‌های «فکت‌نامه»، علیرضا زاکانی علاوه بر این، یک ادعای «نادرست» هم مطرح کرده است.

او در جریان پنجمین مناظره نامزدهای تعیین جایگزین ابراهیم رئیسی گفت:« من از خاتمی‌، زنگنه و روحانی خواستم درباره کرسنت مناظره کنیم، کسی حاضر نشد مناظره کند.»

«فکت‌نامه» این ادعا را «نادرست» ارزیابی کرده و نوشته است:« یک روز پیش از این مناظره، بیژن نامدار زنگنه، وزیر پیشین نفت، در ویدئویی سعید جلیلی و علیرضا زاکانی را خطاب قرار داده و گفته که من دو سال و نیم پیش در آبان ۱۴۰۰ از شما درخواست کردم بیا مناظره کنیم.»

به نوشته این وب سایت راستی‌آزمایی، بیژن زنگنه پیش از این هم در واکنش به انتقادها از قرارداد نفتی کرسنت خواستار «حضور در صدا و سیما برای پاسخگویی به به اتهامات درباره پرونده کرسنت» شده بود.

بر أساس ارزیابی «فکت‌نامه»، مصطفی پورمحمدی هم ادعایی «غیرقابل اثبات» درباره سهم دولت در بازار بورس مطرح کرده است.

او گفت:« ۶۰ درصد بازار بورس در اختیار دولت است.»

به نوشته «فکت‌نامه»، برآوردهای ضد و نقیضی درباره سهم دولت در بورس وجود دارد و گزارش رسمی و تدوین‌شده‌ای در این مورد در دست نیست.

رای‌گیری برای مشخص شدن جایگزین ابراهیم رئیسی قرار است روز جمعه ۸ تیر برگزار شود.

شش نامزد تایید شده از سوی شورای نگهبان در این انتخابات زودهنگام که در پی کشته‌شدن ابراهیم رئیسی در حادثه سقوط هلی‌کوپتر به نظام تحمیل شد، در حال رقابت با یکدیگر هستند.

گزارش ها از داخل ایران حاکی است مردم همچنان اقبال چندانی به این انتخابات نشان نمی‌دهند و تلاش حکومت برای گرم کردن «تنور این انتخابات» تا امروز بی‌نتیجه بوده است.

XS
SM
MD
LG