لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۵۳

نگرانی‌ها درباره «تلگرام طلایی» و «هات‌گرام» در ایران؛ این اپلیکیشن‌ها می‌تواند اطلاعات کاربران را به سرقت ببرند


تلگرام پیش از فیلتر شدن نزدیک به ۴۰ میلیون کاربر در داخل ایران داشت.
تلگرام پیش از فیلتر شدن نزدیک به ۴۰ میلیون کاربر در داخل ایران داشت.

در حالی اپلیکیشن تلگرام با میلیون‌ها کاربر در ایران فیلتر شده است که نگرانی ها در رابطه با سرقت اطلاعات کاربران توسط اپلیکیشن های تغییر یافته به نام های «تلگرام طلایی» و «هات‌گرام» افزایش یافته است.

تلگرام که پیش از فیلتر شدن نزدیک به ۴۰ میلیون کاربر در داخل ایران داشت حالا پس از گذشت حدود شش ماه از فیلترینگ بر اساس گزارش‌ها همچنان بیش از ۴۷ درصد کاربران خود را در ایران حفظ‌کرده است.

با این حال برخی گزارش‌ها حاکی‌ از آن است که نسخه‌های تغییر یافته تلگرام که در دسترس کاربران قرار گرفته است می تواند باعث کنترل ارتباط‌های شخصی یا سانسور محتوای تلگرام از سوی حکومت ایران شود.

کمپین حقوق بشر ایران در گزارشی با اشاره به این که بر اساس جدید‌ترین یافته‌های محققین امنیت اینترنت، این اپلیکیشن های تغییر یافته می توانند اطلاعات خصوصی کاربران را به سرقت ببرند،‌ نقش دولت حسن روحانی را در حمایت و ترویج استفاده از این دو اپلکیشن مهم ارزیابی کرد و نوشت: توسعه و استفاده از این اپلیکیشن‌های تغییر یافته نه تنها از سمت نهاد‌های تندرو حمایت می‌شود بلکه دولت حسن روحانی نیز به شدت از آنها حمایت می‌کند.

گزارش شده است که این دو اپلکیشن که نسخه‌های تغییریافته تلگرام هستند چند ماه قبل از مسدود شدن تلگرام در کافه‌بازار -بازار خرید اپلیکیشن‌های ایرانی- در دسترس کاربران ایرانی قرار گرفتند.

فیلترینگ تلگرام در ایران با حکم دادگاه فرهنگ و رسانه مبنی بر مسدود کردن اپلیکیشن و سایت تلگرام در ۱۰ اردیبهشت‌ماه سال جاری اجرایی شد. پیش از این حسن روحانی و وزیر ارتباطات ایران تعهد کرده بودند در مقابل فیلترینگ این پیام رسان محبوب در ایران مقاومت کنند.

حالا پس از گذشت چند ماه از فیلترینگ این اپلیکیشن، روزنامه هفت‌صبح در مهرماه به نقل از هادی صادقی معاون فرهنگی قوه قضاییه ایران نوشت که «کاربران با «تلگرام طلایی»‌ و اپلیکشن‌های «گرام» به تمام تلگرام دسترسی ندارند و کانال‌های نامناسب به صورت فیلتر شده در این اپلیکیشن‌ها وجود دارد.»

همچنین خبرگزاری ایسنا نیز چندی پیش در گزارشی درباره نسخه‌های داخلی تلگرام نوشت که سازندگان این نرم‌افزارها براساس همان API‌ها و دسترسی‌های مجازی که تلگرام ایجاد کرده است، نسخه‌ای را به وجود آورده‌اند که علاوه بر رعایت استانداردهای تلگرام، «ملاحظات حاکمیت» را هم رعایت می‌کند.

در حال حاضر تنها دو نسخه از اپلکیشن تلگرام به نام‌های «تلگرام طلایی» و «هات‌گرام» در داخل ایران تغییر یافته‌اند و در «کافه بازار» -بازار اپلیکیشن‌های اندروید ایرانی- در دسترس هستند.

کمپین حقوق بشر ایران گزارش داده که این دو اپلیکیشن‌ محتوای تلگرام را بر اساس دستور مقامات ایران سانسور می‌کنند و کد تایید هویت کاربران را در دسترس آنها قرار می‌دهد.

وب سایت کمپین حقوق بشر نوشت: براساس گزارش شرکت «سیسکو تلسو»، که در سطح جهانی به موضوع امنیت ارتباطات می‌پردازد، اپلیکیشن‌های جعلی تلگرام به همراه برخی از نسخه‌های جعلی اینستاگرام از روش‌های مختلفی برای به سرقت بردن اطلاعات کاربران استفاده می‌کنند.

این گزارش که توسط پنج محقق امنیت اینترنت نوشته شده است، نشان می‌دهد که اپلیکیشن‌های ایرانی تلگرام از صفحه‌های «لاگین جعلی» برای به سرقت بردن اطلاعات حساس حساب تلگرام کاربران استفاده می‌کنند و همچنین قادر است تا با « سرقت کردن» بی‌جی‌پی کاربران ایرانی را هدف قرار دهند.

این گزارش‌ها در حالی‌است که به تازگی برخی رسانه‌های دولتی ایران که پیش از این به دستور مقامات قضایی «تلگرام» را ترک کرده بودند، فعالیت خود را در «هات‌گرام» و «تلگرام طلایی» آغاز کرده و یا به زودی آغاز خواهند کرد.

استفاده این رسانه‌ها از اپلیکیشن‌های مورد بحث، علی رغم وجود تمام نگرانی‌های امنیتی می‌تواند تاثیر چشم‌گیری برای توسعه این اپلیکیشن‌ها در بین کاربران ایرانی باشد.

فیلترینگ تلگرام در حالی در ایران اجرایی شده است که پیش از این نهادهای مدافع حقوق بشر و برخی از کشورها، اقدامات جمهوری اسلامی را به دلیل اعمال فیلترینگ گسترده در فضای مجازی محکوم کرده و آن را بستن راه گردش آزادانه اطلاعات دانسته بودند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG