رهبر جمهوری اسلامی بد شدن شرایط اقتصادی مردم و ایجاد نارضایتی از نظام را از "هدف دشمن" دانست.
آیت الله علی خامنهای روز سهشنبه ۳۰ شهریور در دیداری به مناسبت عید غدیر، بدون اشاره به اینکه منظور او دشمن کیست گفت که در شرایط کنونی هدف دشمن اخلال در اقتصاد کشور است.
او اسراف را پدیده ای زشت در جامعه ایران دانست و از مردم خواست که از اسراف جلوگیری کنند. رهبر جمهوری اسلامی همچنین گفت: "در چنین شرایطی، وظیفه دولت، مجلس و مسئولان بخشهای مختلف، برنامه ریزی و اقدام در نقطه مقابلِ هدفگیری دشمن است."
این سخنان آیت الله خامنهای در حالیست که در پی سیاستهای اقتصادی دولت محمود احمدینژاد و تشدید تحریمهای بینالمللی علیه برنامه هسته ای جمهوری اسلامی، اقتصاد ایران با بحران روبرو شد. با روی کار آمدن دولت حسن روحانی، دولت اعلام کرد که اقتصاد کشور با تورم حدود ۴۰ درصد و رشد اقتصادی منفی ۶ درصد روبروست..
در پی دور جدید مذاکرات هستهای با قدرتهای جهانی که به رفع تحریمهای بینالمللی علیه برنامه هستهای ایران منجر شد، رشد اقتصادی ایران نیز مثبت شد، هر چند رهبر جمهوری اسلامی بارها اعلام کرد که به نتیجه مذاکرات خوشبین نیست.
اقدامات ایالات متحده در اجرای برجام
با وجود اجرای برجام و رفع تحریمهای هسته ای ایران، باقی ماندن تحریمهای آمریکا مربوط به حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر موجب شده است تا معامله بانک ها و برخی سرمایه گذاران بزرگ با ایران با مشکل روبرو شود.
همزمان، منتقدان توافق هستهای در داخل کشور با اشاره به مشکلات و تحریمهای باقی مانده، برجام را ناکارآمد می دانند و رهبر جمهوری اسلامی نیز آمریکا را به بدعهدی در اجرای توافق هسته ای متهم کرده است.
این در حالیست که سحر نوروززاده، سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا در گفت و گو با بخش فارسی صدای آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده به تمام تعهدات خود در برجام، از جمله رفع تحریمها عمل کرده است.
خانم نوروززاده توضیح داد که از زمان اجرای برجام، همکاران او در وزارت خارجه آمریکا و کارشناسان وزارت خزانه داری با سفر به کشورهای مختلف به همه پرسشهای باقی مانده درباره لغو تحریمهای ایران پاسخ میدهند و گشایشهای اقتصادی باز شده در رابطه با ایران را روشن میکنند.
او اضافه کرد که دولت آمریکا به دنبال آن است که مردم ایران منافع اقتصادی برجام را احساس کنند.
او با بیان اینکه بازگشت به شرایط عادی پیش از تحریمهای هستهای برای ایران کمی زمان میبرد، به صدای آمریکا گفت که بانکهای بزرگ بینالمللی نیز نگرانیهایی را دارند و از این رو، تصمیمات پیچیدهای را برای شرایط معامله با ایران میگیرند.
با این حال این مقام وزارت خارجه آمریکا یادآور شد که تنها ۸ ماه از اجرای برجام گذشته و نباید فراموش کرد که جامعه جهانی حدود ۱۰ سال نگرانی هایی از برنامه هسته ای ایران داشت. به گفته او در همین ۸ ماه هم اتفاقات مثبتی برای ایران اقتصاد ایران افتاده است، از جمله دو برابر شدن صادرات نفت و عقد قرارداد با صدها بانک خارجی.
پیش از این، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا نیز در نشست هایی با بانکها و سرمایه گذاران اروپایی اعلام کرده بود که آنها میتوانند بجز موارد اعلام شده مشخص، با ایران وارد معامله شوند.