لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۵۴

گزارش رادیو ملی آمریکا از زندگی محتاطانه اهل سنت در ایران


رادیوی ملی آمریکا، ان.پی.آر، در گزارشی به قلم استیو اینسکیپ، ضمن انتشار بخش‌هایی از گفت‌وگو با یک روحانی سنی‌مذهب در تهران که مدت‌هاست با اکثریت شیعه ایران زندگی کرده است، به خطر افزایش تنش بین مسلمانان شیعه و سنی پرداخته است.

از ماه گذشته و هنگامی که گروهی در اعتراض به اعدام یک روحانی ناراضی شیعه در عربستان سعودی، به نمایندگی‌های دیپلماتیک آن کشور در ایران حمله کردند، جنگ سرد بین تهران و ریاض وارد مرحله جدیدی شده است.

بالا گرفتن تنش بین این دو قدرت بزرگ مسلمان خاور میانه، نشان دهنده این واقعیت است که اعتقادات مذهبی حد و مرز جغرافیایی نمی‌شناسد. همانطور که در عربستان اکثرا سنی، چند میلیون شیعه زندگی می‌کنند، در ایران شیعه هم چندین میلیون نفر اهل سنت هستند.

خبرنگار ان.پی.آر در گفتگو با یک روحانی اهل سنت در تهران، این پرسش را مطرح کرد که زندگی در کشوری که اکثریت آن شیعه هستند چگونه است؛ که وی در پاسخ گفت "ما به خوبی در کنار هم زندگی می‌کنیم."

عزیز بابایی امام جماعت مسجدی در غرب پایتخت، که نه گنبد داشت و نه مناره و با پرس و جو از مردم باید آن را پیدا کرد، گفت "این جایی است که ما به آن می‌گوئیم مسجد ... هر چند همه ویژگی‌های مرسوم را ندارد."

این نمازخانه، که ساختمان آن شباهتی به مسجد‌های مسلمانان ندارد، چنان ناشناخته است که برخی رسانه‌های خارجی در گزارش‌های خود می‌نویسند، در تهران هیچ مسجدی برای اهل سنت وجود ندارد.

آقای بابایی تاکید دارد که اهالی محل، با اندک سنی‌هایی که به آنجا می‌روند مشکلی ندارند؛ حتی وقتی کوچه پر می‌شود از خودروهای نمازگزارانی که به این مسجد می‌آیند.

به نوشته ان.پی.آر، دولت پیشین ایران سعی کرد این مسجد را تعطیل کند، اما دولت حسن روحانی رئیس جمهوری کنونی ایران، ظاهرأ مدارای بیشتری به خرج می‌دهد.

با این حال وزارت خارجه ایالات متحده می گوید سنی‌ها در ایران به دلیل عقایدشان بازداشت می‌شوند؛ برخی گزارش‌های خبری نیز از تعطیلی دست کم یک عبادتگاه اهل سنت در تهران در طول یک سال گذشته خبر داده‌اند.

عزیز بابایی در پاسخ به این پرسش که چه احساسی دارد وقتی می‌شنود یک عبادتگاه مخفی سنی‌ها تخریب می‌شود، تاکید کرد که "تخریب" واژه درستی نیست و گفت مساجد اینچنینی معمولا به دلیل نقض قوانین و ضوابط ایمنی تعطیل می‌شوند.

وی که از طریق مترجم با خبرنگار ان.پی.آر گفت‌وگو می‌کرد، آتش زدن ساختمان سفارت عربستان سعودی در تهران را محکوم کرد، اما در عین حال دلیلی که موجب آن اتفاق شد – یعنی اعدام یک روحانی شیعه در عربستان – را نیز محکوم کرد.

استیو اینسکیپ از او می‌پرسد، آیا مقامات امنیتی برای بازرسی به این مسجد می‌آیند؛ که وی در پاسخ می‌گوید "بله ... بعضی اوقات ماموران اطلاعاتی آشکارا به اینجا می‌آیند و صحبت می‌کنند و بعضی اوقات هم به صورت مخفیانه خود را میان نمازگزاران جا می‌زنند."

امام جماعت مسجد می‌گوید که همیشه به نمازگزاران گوشزد می‌کند که مراقب باشند، چرا که یک حرکت افراطی می‌تواند کل جامعه اهل سنت را به زحمت بیاندازد.

ماموران امنیتی به او گفته‌اند تا زمانی که سنی‌های ایران تهدیدی علیه جمهوری اسلامی محسوب نشوند، در امنیت هستند. به گفته ماموران امنیتی، دست کم در این مورد، هیچ تفاوتی میان سنی و شیعه در ایران وجود دارند.

XS
SM
MD
LG