لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۲۶

شايعه آزادی زن محکوم به سنگسار در ايران برای ايجاد سردرگمی و قدرت نمائی بود؟


شايعه آزادی زن محکوم به سنگسار در ايران برای ايجاد سردرگمی و قدرت نمائی بود؟
شايعه آزادی زن محکوم به سنگسار در ايران برای ايجاد سردرگمی و قدرت نمائی بود؟

گلوب اند ميل (Globe and Mail) زير عنوان "تلويزيون دولتی ايران آزاد شدن زن محکوم به سنگسار را تکذيب می کند" و با سوتيتر "عکس هائی از اين زن ايرانی ابتدا اميد و سپس سردرگمی ببار آورد" می نويسد تلويزيون دولتی ايران گزارشهای حاکی از آزاد شدن مادر دو فرزند محکوم به مرگ از طريق سنگسار را تکذيب کرده است.

پيشتر، شايعات حاکی از آزاد شدن سکينه محمدی آشتيانی، که ماجرای او اعتراضی گسترده را در سطحی بين المللی برانگيخته است، و چهره هائی سرشناس خواستار آزادی و ياتخفيف حکم محکوميت او شده اند، در سراسرجهان موجی از شادی ببار آورده بود.

روز پنجشنبه رسانه های دولتی از اين زن ۴۳ ساله، و پسرش، سجاد، عکس هائی را منتشر کردند که از آنان در خانه شان، در اسکو، روستائی در شمال غربی کشور، گرفته شده است. عکس ها اين دو را جائی در حياط خانه، ايستاده در کنار هم، و جائی ديگر، درون خانه، نشسته و در حال گپ زدن با يکديگر نشان می دهد. در يک عکس نيز خانم آشتيانی دست پسرش را در حالی لمس می کند که هر دو به هم چشم دوخته اند.

اما معلوم می شود گزارش ها بيشتر موجبی برای سردرگمی بوده است.

احمد فاطمی، از کميته بين المللی ضد سنگسار، عصر پنجشنبه، از سوئد به گلوب اند ميل گفت "آنچه می شنويم، هنوز ضد ونقيض است، حتی اطلاعاتی که از رسانه های دولتی می رسد".

بامداد جمعه، Press TV، تلويزيون دولتی ايران، اطلاعيه ای پخش کرد مبنی بر اين که خانم آشتيانی در جريان فيلم برداری برای تهيه گزارشی ويژه به خانه اش برده شده بود، که حاوی اعتراف وی به قتل همسرش با تصاويری از صحنه های جنايت است.

اطلاعيه می گويد "برخلاف هياهوی تبليغاتی رسانه های غربی مبنی براين که سکينه محمدی آشتيانی بعد از اعتراف به قتل آزاد شده است، گروهی از توليد کنندگان شبکه پرس تی وی، با هماهنگی مقامات قضائی ايران به خانه وی رفتند. برنامه سازان شبکه پرس تی وی با آشتيانی درخانه اش همراه شدند تا بازگفته های وی را در باره صحنه جنايت و جزئيات قتل به تصوير کشند".

آقای فاطمی می گويد بسيار غيرعادی است که رژيم فردی را برای تهيه ويديوی اعتراف به خانه ببرد، و مقامات معمولا چنين ويديوهائی را در زندان ضبط می کنند.
حاميان سرشناس کانادائی خانم آشتيانی پيشتر با شادمانی به شايعات حاکی از آزاد شدن وی واکنش نشان داده بودند.

هدر ريسمن (Heather Reisman) مدير کتابفروشی های زنجيره ای اينديگو (Indigo)، که برای آزادی خانم آشتيانی تلاش می کند، درست يک ساعت پس از انتشار شايعات حاکی از آزاد شدن خانم آشتيانی گفت "چقدر عالی است"، و بعد ضمن فرستادن پيامک هائی از طريق بلک بری (BlackBerry) خود، به عکس ها چشم دوخت و افزود "به صورتش نگاه کنيد، ببيند چقد با عکس اوليه اش فرق دارد. مسن تر شده است. غم زده است. چشم هايش را ببينيد".

خانم ريسمن که از ژوئيه گذشته روی اين پرونده کار می کند طوماری به راه انداخته است که تا بحال بيش از ۴۰۰ هزار نفر آن را امضاء کرده اند.

لورن هارپر همسر نخست وزير کانادا نيز به گونه ای کم سابقه از نظر سياسی، با تشکيل ميزگردی درخانه دولتی نخست وزير ضمن بحث و تبادل نظر در باره اين پرونده، هنگامی که بنظرمی رسيد اعدام خانم آشتيانی قريب الوقوع است به اتفاق خانم ريسمن نامه ای اعتراضی امضاء کرد.

خانم هارپر روز پنجشنبه بيانه ای توام با خوش بينی محتاطانه ای صادر کرد که می گفت "من امروز از شنيدن گزارشهائی که بنظر می رسد سکينه محمدی آشتيانی از حبسی غيرمنصفانه آزاد شده است دلگرم شده ام. گرچه گزارشهای امروز دلگرم کننده است اما بايد برای بهبود شرايط زندگی زنان در ايران اقدامات بيشتری انجام گيرد. من کماکان اميدوارم که زنان در ايران روزی از همان مزايا، حقوق و آزادی هائی برخوردار شوند که ما در کانادا شانس برخورداری از آنها را داريم".

در حاليکه انگيزه های تهران در ابراز علائمی متضاد در اين زمينه روشن نيست، بعضی ها يادآوری می کنند که ايجاد سردرگمی های عامدانه بمنظور ابراز قدرت، وجه مشترکی شناخته شده درميان رژيم هائی استبدادی و خودکامه نظير رژيم ايران است.

اورل بران (Aurel Braun) استاد علوم سياسی در دانشگاه تورنتو و کارشناس موارد ضد نقيض درخاورميانه می گويد "وقتی به چنين رژيم هائی نگاه می کنيد می بينيد که آنها به بازی های روانی مشغول اند. آنها اغلب از اينکه خانواده ها را دچار دردهائی روانی کنند لذت می برند. متاسفانه اين برای آنها امری غيری عادی نيست".

ديگران می گويند ممکن است دشواری دولت ايران در فرستادن علائمی مشخص، فقط ناشی از وجود عناصری ضد و نقيض در داخل رژيم ايران باشد، و پيش بينی می کنند که بازگشت خانم آشتيانی به زندان می تواند صرفا به ابراز خشم و اعتراضی بيشتر منجر شود.

آقای فاطمی می گويد "وقتی که اين رژيم از رسانه های خودش می خواهد وارد عمل شوند و گزارش هائی منتشر کنند که ابتدا اميد را در ميان مردم بالا می برد و بعد آن را سرکوب می کند، صرفا فشار بيشترعليه رژيم را در پی خواهد داشت".

XS
SM
MD
LG