خبرگزاری دولتی «ایرنا» گزارش داد که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز شنبه ۲۵ فروردین، یک کشتی باری «مرتبط با اسرائیل» را در تنگه هرمز توقیف کرد. در این ارتباط وزیر خارجه اسراییل روز شنبه از «اتحادیه اروپا و جهان آزاد» خواست که «فوراً سپاه پاسداران را به عنوان یک سازمان تروریستی اعلام و ایران را هم اکنون تحریم کنند.»
ویدئویی که توسط آسوشیتدپرس مشاهده شده است، نشان میدهد که کماندوها با هلیکوپتر به یک کشتی در نزدیکی تنگه هرمز حمله میکنند.
این ویدئو حملهای را نشان میدهد که پیش از این توسط موسسه عملیات تجارت دریایی ارتش بریتانیا گزارش شده بود. این موسسه بدون اشاره به جزئیات، از «توقیف این کشتی توسط مقامات منطقهای» در خلیج عمان در نزدیکی شهر بندری فجیره امارات خبر داده بود.
یک مقام دفاعی که خواست نامش فاش نشود و در مورد مسائل اطلاعاتی صحبت کرد، این ویدئو را با آسوشیتدپرس به اشتراک گذاشت.
حمله و توقیف کشتی باری «اماسسی آریس» در تنگه هرمز چند روز پس از تهدید فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی رخ داد که گفته بود در صورت لزوم میتواند تنگه هرمز را ببندد.
«اماسسی آریس» با پرچم پرتغال که در اجاره شرکت بینالمللی خدمات کشتیرانی «زودیاک» است، در بیانیهای گفت: مدیریت این کشتی را برعهده دارد.
به گزارش رویترز، «زودیاک» بخشی از شرکت «اوفر گلوبال» است که ایال اوفر، تاجر اهل اسرائیل، مدیر عامل آن است.
توقیف یک کشتی تجاری توسط سپاه پاسداران در حالی رخ میدهد که جمهوری اسلامی تهدید کرده است که حمله هوایی ۱۳ فروردین منتسب به اسرائیل به کنسولگریاش در دمشق سوریه که منجر به کشته شدن چند عضو ارشد سپاه پاسداران شد، تلافی خواهد کرد.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، به تهران هشدار داده است این کار را نکند.
در این حال وزیر خارجه اسرائیل روز شنبه در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «سپاه پاسداران ایران یک کشتی باری غیرنظامی پرتغالی متعلق به یکی از اعضای اتحادیه اروپا را به ادعای مالکیت اسرائیل توقیف کرد. رژیم آیت الله خامنه ای یک رژیم جنایتکار است که از جنایات حماس حمایت می کند و اکنون عملیات دزدان دریایی را با نقض قوانین بین المللی انجام می دهد.»
او افزود: «از اتحادیه اروپا و جهان آزاد می خواهم که فوراً سپاه پاسداران ایران را به عنوان یک سازمان تروریستی اعلام کنند و ایران را هم اکنون تحریم کنند.»
دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، نیز در پاسخ به گزارشهای مربوط به توقیف کشتی «آریس» گفت: «ایران در صورت انتخاب برای تشدید بیشتر تنش، عواقبی را متحمل خواهد شد.»
او گفت که جمهوری اسلامی حضور اسرائیل در امارات را تهدید میداند که اسرائیل با آن در سال ۱۳۹۹ با امضای «پیمان ابراهیم» با میانجیگری ایالات متحده روابط دیپلماتیک برقرار کرد.
خلیج عمان نزدیک تنگه هرمز، دهانه باریک خلیج فارس است که یک پنجم کل نفت تجارت جهانی از آن عبور میکند. فجیره، در سواحل شرقی امارات متحده عربی، بندر اصلی در منطقه است که کشتیها میتوانند محمولههای نفتی جدید را حمل کنند، منابع را تحویل بگیرند یا خدمه را جابجا کنند.
از سال ۲۰۱۹، آبهای فجیره شاهد مجموعهای از انفجارها و کشتیرباییها بوده است. نیروی دریایی ایالات متحده، حکومت ایران را مسئول مینگذاریهایی دانست که به نفتکشها آسیب رساندند.