محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز سهشنبه در نشست خبری مشترک با رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اصفهان گفت: «مذاکرات ایران و ناظر هستهای سازمان ملل مثبت و سازنده بوده است.»
به گزارش خبرگزاری رویترز، گروسی روز دوشنبه به امید تقویت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر فعالیتهای اتمی تهران پس از چندین عقبگرد در ماههای گذشته به ایران سفر کرد، اما تحلیلگران و دیپلماتها میگویند که او اهرم فشار محدودی دارد و باید مراقب وعدههای پوچ باشد.
در سال ۲۰۲۳، تهران به ناظر هستهای سازمان ملل تضمینهای گستردهای داد که به تحقیقات طولانی مدت در مورد ذرات اورانیوم یافت شده در سایتهای اعلام نشده کمک خواهد کرد و تجهیزات نظارتی حذف شده را مجدداً نصب خواهد کرد. اما گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی به کشورهای عضو نشان میدهد، از این تضمینها موارد اندکی انجام شده است.
اسلامی در نشست خبری امروز گفت: «ما به تعاملات بر سر مسائل حل نشده از جمله مسائل مربوط به دو سایت ادامه میدهیم.»
ایران در حال غنی سازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد است. درصدی که به حدود ۹۰ درصد مورد نیاز برای تسلیحات هستهای نزدیک است. بر اساس معیار رسمی آژانس بین المللی انرژی اتمی، اگر این مواد بیش از این حد غنی شود، برای دو بمب هستهای کافی خواهد بود.
جمهوری اسلامی ایران منکر تلاش برای دستیابی به تسلیحات هستهای است، اما هیچ کشور دیگری بدون هدف تولید سلاح هستهای تا این حد اورانیوم را غنیسازی نکرده است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که به تهران سفر کرده است، عصر دوشنبه با شماری از مقامات جمهوری اسلامی از جمله حسین امیرعبداللهیان و علی باقری دیدار کرد و خواستار شفافیت حکومت ایران در قبال برنامه هستهای خود شد.