لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۲۹

رویترز: مقامات جمهوری اسلامی و نیابتی‌ها درباره «اقدام تلافی‌جویانه علیه اسرائیل» گفت‌و‌گو می‌کنند


خامنه‌ای در حال اقامه نماز میت بر جنازه اسماعیل هنیه (پنج‌شنبه ۱۱ مرداد ۱۴۰۳)
خامنه‌ای در حال اقامه نماز میت بر جنازه اسماعیل هنیه (پنج‌شنبه ۱۱ مرداد ۱۴۰۳)

خبرگزاری رویترز روز پنج‌شنبه ۱۱ مرداد به نقل از پنج منبع آگاه گزارش داد که در پی کشته شدن رهبر حماس در تهران مقامات ارشد جمهوری اسلامی روز پنجشنبه با نمایندگان گروه‌های متحد حکومت ایران در لبنان، عراق، و یمن به منظور گفت‌و‌گو درباره انجام اقدام تلافی‌جویانه احتمالی علیه اسرائیل دیدار خواهند کرد.

بنا بر این گزارش، نمایندگان حماس و جهاد اسلامی فلسطینی، و حوثی‌های یمن، حزب‌الله لبنان، و گروه‌های شبه نظامی عراقی، که مورد حمایت جمهوری اسلامی هستند، در تهران دیدار خواهند کرد.

پس از کشته شدن اسماعیل هنیه در تهران در بامداد چهارشنبه ۱۰ مرداد و کشته شدن یک فرمانده ارشد حزب‌الله در روز سه شنبه در حمله اسرائیل به حومه بیروت، پایتخت لبنان، خطر گسترش درگیری میان اسرائیل، جمهوری اسلامی، و نیروهای نیابتی آن در منطقه افزایش یافته است.

روز چهارشنبه شرکت‌های هواپیمایی بزرگ آمریکا و بریتانیا به مسافران خود اعلام کرده‌اند که به دلیل افزایش تنش‌ها با حماس، حزب‌الله و جمهوری اسلامی، پروازهای خود به اسرائیل را لغو کرده‌اند.

دلتا و بریتیش ایرویز، پروازهای خود را تا ۱۲ مرداد لغو کرده‌اند و یونایتد ایرلاینز نیز اعلام کرده است که پروازهایش تا ۱۶ مرداد انجام نخواهد شد. بر اساس برخی گزارش‌ها، لغو پروازهای یونایتد و دلتا، که به ترتیب دومین و سومین شرکت‌های هواپیمایی بزرگ جهان هستند، احتمالاً موجی از لغو پروازها توسط سایر شرکت‌های هواپیمایی را به دنبال خواهد داشت.

پیشتر نیویورک تایمز از قول «سه مقام ایرانی» گزارش داده بود که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در واکنش به کشته شدن اسماعیل هنیه رهبر سیاسی گروه تروریستی حماس در تهران، دستور «حمله مستقیم به اسرائیل» را صادر کرده است.

به گزارش این روزنامه آمریکایی این «سه مقام ایرانی، از جمله دو عضو سپاه پاسداران» هستند و گفتند خامنه‌ای این دستور را در «جلسه فوری» صبح چهارشنبه شورای عالی امنیت ملی، اندکی پس از اعلام خبر کشته‌شدن هنیه صادر کرد.

بر اساس این گزارش، هر سه نفر درخواست کردند که اسامی آنها منتشر نشود، زیرا مجاز به صحبت علنی در این ارتباط نیستند. هرچند خود خامنه‌ای نیز در شبکه‌های اجتماعی وعده «خونخواهی» اسماعیل هنیه را داده است. جمهوری اسلامی و گروه فلسطینی حماس، اسرائیل را مسئول کشته شدن اسماعیل هنیه در تهران معرفی کرده‌اند.

هنیه ساعاتی قبل از کشته شدن در روز سه‌شنبه، با علی خامنه‌ای دیدار و گفت‌و‌گو کرده بود و به گرمی مورد استقبال رهبر جمهوری اسلامی، که بارها خواستار نابودی اسرائيل شده است، قرار گرفت. هنیه، و زیاد نخاله دبیرکل گروه جهاد اسلامی که او نیز در دیدار با خامنه‌ای حضور داشت، روز سه‌شنبه در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان در مجلس شورای اسلامی شرکت کرده بودند.

در واکنش به کشته شدن هنیه، شاهزاده رضا پهلوی روز چهارشنبه در بیانیه‌ای گفت اسماعیل هنیه هرگز نباید وارد خاک ایران می‌شد و حضور او در ایران را «توهینی به ملت و کشور ایران» خواند.

جمهوری اسلامی که خود تحت تحریم‌ است، رقمی را که هر سال به حماس کمک مالی می‌کند شفاف اعلام نکرده است، اما برآوردهای مختلف این کمک ها را تا صدها میلیون دلار اعلام کرده‌اند.

از جمهوری اسلامی با عنوان «بزرگترین حامی حکومتی تروریسم در جهان» یاد می‌شود.

حکومت ایران پس از کشته شدن چند فرمانده سپاه پاسداران در حمله به ساختمانی که کنار سفارت جمهوری اسلامی در دمشق پایتخت سوریه قرار داشت، بیش از ۳۰۰ موشک و پهپاد به اسرائيل شلیک کرد.

به گفته مقامات اسرائيلی، تنها تعداد انگشت‌شماری از آن موشک‌ها و پهپادها، بدون آن که خسارت مهمی بر تاسیسات اسرائيل وارد کنند، از پدافند‌های هوایی این کشور عبور کرد و بیشتر آنها منهدم شدند.

طبق برخی گزارش‌ها، در واکنش به آن حمله، اسرائيل بخشی از یک سامانه پدافند هوایی اس-۳۰۰ در اصفهان را با موشک دوربرد هوا به زمین زد و با این کار پیام مهمی به مقامات جمهوری اسلامی درباره توانایی نظامی خود فرستاد.

مقامات جمهوری اسلامی حمله موشکی اسرائيل را انکار کرده بودند. هر چند تصاویر ماهواره‌ای که بعدا در اوایل اردیبهشت سال جاری منتشر شد آسیب دیدن سایت سامانه اس-۳۰۰ در اصفهان را نشان می‌داد.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر وقت امور خارجه جمهوری اسلامی، در آن زمان در مصاحبه‌ای با ان‌بی‌سی نیوز گفته بود: «آن چه اتفاق افتاد یک حمله نبود. آنها بیشتر شبیه اسباب‌بازی‌هایی بودند که بچه‌های ما با آن‌ها بازی می‌کردند، نه هواپیماهای بدون سرنشین.»

ناصر کنعانی، سخنگوی وقت وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، هم کمی بعد این تکذیبیه را تکرار کرد و در جمع خبرنگاران گفت: «مقامات ذیربط اعلام کرده‌اند این حمله هیچ خسارتی نداشته و سامانه پدافندی ایران به وظایف خود عمل کرده است. بنابراین به نظر ما این موضوع قابل پرداختن نیست.»

کمال خرازی، مشاور خامنه‌ای، هم مدعی شده بود که حمله به تاسیسات دفاعی اصفهان با «ریزپرنده‌‌ها» صورت گرفت، که به ادعای او پیشتر وارد ایران شده بود.

بر اساس برخی گزارش‌های منتشر شده، اسماعیل هنیه در محلی که مقامات جمهوری اسلامی در شمال تهران برای او در نظر گرفته بودند، با موشک کشته شد. گزارش شده است یک محافظ او نیز کشته شد.

مشخص نیست که خامنه‌ای در پی کشته شدن اسماعیل هنیه خواستار حمله شدیدتری، در مقایسه با واکنش قبلی به کشته شدن چند فرمانده نظامی خود در دمشق، شده است یا خیر.

بسیاری از کارشناسان کشته شدن اسماعیل هنیه در تهران، و آن هم در روز تحلیف مسعود پزشکیان را «تحقیرآمیز» خوانده‌اند.

در همین حال شماری از کاربران غیرایرانی طرفدار گروه فلسطینی حماس در شبکه‌های اجتماعی، ظاهرا به جریان کشته شدن اسماعیل هنیه، با سوء ظن به جمهوری اسلامی نگاه می‌کنند.

XS
SM
MD
LG