در پی اعتراضات اخیر و کشته شدن دست کم ۱۶۱ نفر از معترضان، گروهی از هنرمندان با انتشار بیانیهای از خشونت و سرکوب علیه این اعتراضات انتقاد کردند.
در بیانیه گروهی از هنرمندان که شامگاه شنبه ۹ آذرماه منتشر شده، آمده است: «در این روزهای تلخ که از پسِ آبان ۹۸ گذشتهاست، لحظهای چهرهی جوانانِ جانباخته، مردمان زخمخورده، مادران داغدار و پدران بیتاب از برابر چشم دور نمیشود.جوانانی که خونِ پاک آنها با بیتدبیری بر خاک ریخته شد و با انتسابشان به بیگانگان سعی بر نادیده گرفتنشان شدهاست.»
در ادامه این بیانیه آمده است که «مردمانی که امروز از پسِ غبارِ غلیظِ بیخبری و بیارتباطی، نام و نشانِ یکان یکانشان آشکار میشود، به کدام گناه کشته شدهاند؟ آنها فقط بهجانآمدگانی بودند که چون هیچ گوش شنوایی نیافتند، ناکارآمدیها را در کوی و برزن فریاد زدند.»
هنرمندانی که نامشان در پایان این بیانیه آمده است، نوشتهاند که «با مردم چه میکنید؟ کدام روزن را برای شنیدن صدای مردم باز گذاشتهاید؟ کدام تجمع اعتراضیِ مردم را تاب آوردهاید؟ کدام حزب و تشکیلاتی که بتواند بیانگر خواستهای مردم باشد را باقی گذاشتهاید؟ همچنان برآنید تا با خشونت، مردم را از ابتداییترین حقوق انسانی و بدیهیترین نیازهای شهروندیشان محروم کنید؟»
آنها در این بیانیه یادآور شدند «بدانید که فریاد فرو خُفته در گلوی مردم این سرزمین در تاریخ ماندگار خواهد شد.
در پایان این بیانیه نامهای هنرمندانی همچون رخشان بنیاعتماد، اصغر فرهادی، فرهاد توحیدی، مجتبا میرتهماسب، حسین علیزاده، کیهان کلهُر، لیلی گلستان، بهمن فرمانآرا، داریوش مهرجویی، رضا دُرمیشیان، جعفر پناهی، مصطفا آلاحمد، محمد رسولاف، حسین سناپور، ارشد طهماسبی، امیر اثباتی، فاطمه معتمدآریا، نغمه ثمینی، محسن امیریوسفی، مجید برزگر، منیژه حکمت، نگار اسکندرفر، امیرشهاب رضویان، جابر قاسمعلی، کتایون شهابی، تهمینه میلانی، محمد رضاییراد، باران کوثری، پگاه آهنگرانی، مصطفا خرقهپوش، مهتاب نصیرپور، محمد رحمانیان، فیروزه صابر، حبیب رضایی، محمدرضا موئینی، میثم موئینی، جمال رحمتی، به عنوان نخستین امضاء کنندگان به چشم می خورد.
اعتراضات مردمی پس از انتشار ناگهانی خبر گران شدن بنزین از روز جمعه ۲۴ آبان ماه در شهرهای مختلف ایران از جمله مشهد، خوزستان، اهواز، خرمشهر، بهبهان آغاز، و به مرور به تمام مناطق کشور کشیده شد. اما شعارهای معترضان خیلی زود متوجه مقامات ارشد جمهوری اسلامی شد. طی چند روز، اخبار و ویدئوهای مختلفی از تجمع های اعتراضی، شعارهای مردم علیه حکومت، به آتش کشیده شدن ساختمانها و وسایل نقلیه، و تیراندازی و سرکوب شدید پلیس در شهرهای مختلف منتشر شد.
مقامات ایالات متحده ضمن محکوم کردن سرکوب اعتراضات مسالمت آمیز، خواستار اطلاع رسانی درباره سرکوب معترضان ایرانی شده بود.
سازمان دیدهبان حقوق بشر نیز پیشتر، با انتشار بیانیهای اعلام کرد که مقامات ایران سرکوب گسترده معترضان را مخفی نگهداشته و از اعلام آمار دقیق کشتهشدگان خودداری میکنند.
با این حال دو آمار جدید و متفاوت از میزان بالای کشتهها گزارش شده است. عفو بین الملل آمار جدید را ۱۶۱ نفر و سایت کلمه نزدیک به میرحسین موسوی براساس آماری که «موثق» نامیده، تعداد کشته ها را حداقل ۳۶۶ نفر اعلام کرد.
پیشتر سازمان دیدهبان حقوق بشر روز چهارشنبه ۶ آذر با انتشار بیانیهای اعلام کرده بود که دولت ایران باید هر چه سریعتر آمار کشتهشدگان، دستگیرشدگان، و بازداشتهای اعتراضات اخیر را اعلام کند و اجازه دهد تحقیقاتی مستقل در رابطه با خشونتهای صورت گرفته انجام شود.
در پی این اعتراضات، مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، نیز بار دیگر بر حمایت از معترضان ایرانی و مقابله با اقدامات سرکوبگرانه جمهوری اسلامی تاکید کرد.
آقای پمپئو با انتشار ویدئویی از اعتراضات اخیر مردم ایران و بخشهایی از سخنان خود در کنفرانس خبری روز سه شنبه ۵ آذر در توئیتر، نوشت: «هفته گذشته از مردم شجاع ایران خواستم که شواهد سرکوب خشن اعتراضات ایران را برایمان بفرستند. ما تاکنون نزدیک به ۲۰ هزار پیام دریافت کردیم.»
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا، نیز در دو توئیت پیاپی به وضعیت در ایران پرداخت و نوشت: ایران آنقدر بیثبات شده است که رژیم تمام سیستم اینترنتی را قطع کرد تا مردم خوب ایران نتوانند درباره خشونت شدیدی که در داخل آن کشور جریان دارد، صحبت کنند.
نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا، با ابراز نگرانی از آمار کشته شدگان در اعتراضات اخیر ایران، گفت که ایرانیان باید بتوانند بدون ترس از انتقام حرف خود را بزنند.
سرکوب اعتراضات مردم در ایران در حالی ادامه یافت که دولت ایران برای جلوگیری از انتشار اخبار سرکوب، اینترنت را قطع کرد و گزارشها حاکی از بازداشت های گسترده در شهرهای مختلف بود.