لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۲۳

دستگاه‌های امنیتی ایران در پی پخش اعترافات اجباری معترضان بازداشت‌شده هستند


شش روز پس از آغاز اعتراضات به گرانی بنزین در ایران و سرکوب شدید معترضان توسط نیروهای امنیتی، دستگاه‌های امنیتی در پی پخش اعترافات اجباری بازداشت‌شدگان این اعتراضات هستند.

یک روز پس از پخش اعترفات اجباری یک زن بازداشت شده در آذربایجان غربی، یک سردار سپاه پاسداران گفت که جزئیات مربوط به برخورد با آن چه که او «فتنه» خواند، پس از اعترافات بازداشت شدگان اعلام می‌شود.

سالار آبنوش، فرمانده عملیات بسیج، پنجشنبه شب ۳۰ آبان در سخنانی با بیان این که اینترنت با تاخیر قطع شد، تایید کرد قطع اینترنت به برخورد با معترضان کمک کرد.

این سخنان پس از آن بیان شد که چهارشنبه شب اعترافات اجباری زنی به نام فاطمه داوند در یک برنامه خبری تلویزیون جمهوری اسلامی پخش شد. در این برنامه، خانم داوند از عوامل اصلی اعتراضات بوکان در آذربایجان غربی معرفی شد که در جریان اعتراضات توسط ماموران اطلاعات بازداشت شد. این درحالی است که شاهد علوی، روزنامه نگار، در توئیتر خود نوشت که خانم داوند در خیابان تیر خورد و پس از زخمی شدن بازداشت شد. این روزنامه نگار اضافه کرد: «به خانواده‌اش گفته بودند کشته شده است و ما خبرش را کار کردیم. گفتند کشته شده تا با اعتراف‌های اجباری داستان کثیفی برایش بنویسند.»

تصمیم به پخش اعترافات اجباری معترضان بازداشت شده در حالی اعلام شد که پیشتر موضوع اعترافات اجباری بازداشت شدگان مربوط به ترور دانشمندان هسته ای و پخش آن از تلویزیون خبرساز شده بود. مازیار ابراهیمی که در سال ۹۱ به اتهام دست داشتن در «ترور دانشمندان هسته‌ای» بازداشت و در سال ۹۳ آزاد شد، چندی پیش در جریان مصاحبه با بی بی سی فارسی گفته بود که آن داستان در تلویزیون ایران «ساخته و پرداخته ذهن بازجوهایی خشن در وزارت اطلاعات بود.»

ابراهیمی به همراه ۱۱ نفر دیگر در یک برنامه تلویزیونی اعتراف کرده بودند که «دانشمندان اتمی ایران را ترور» کرده‌اند. این افراد پس از حدود ۳.۵ سال زندان همگی آزاد شدند.

اسماعیل بخشی فعال کارگری و سپیده قلیان فعال مدنی نیز از دیگر بازداشت شدگان اعتراضات کارگری هستند که اعترافاتشان از تلویزیون پخش شد. این افراد هم اعلام کردند که این اعترافات اجباری بود.

سعید ملک پور فعال اینترنتی نیز از دیگر زندانیانی بود که مقابل دوربین اعترافات اجباری نشست. اعترافاتی که بعدها سعید ملک‌پور عنوان کرد تحت شکنجه صورت گرفته بود.

موضوع اعترافات اجباری در تلویزیون حکومتی ایران پیش از این نیز بارها مطرح شده است. این روش از اعتراف گیری از سوی مجامع حقوق بشری بارها مورد انتقاد قرار گرفته است هر چند این روش همچنان نیز از سوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی ادامه دارد.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG