لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۱

پس از یک سال توافق هسته‌ای ایران کار می‌کند، اما به چالش کشیده شده است


وزیران خارجه ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از حصول توافق جامع اتمی در وین - ۲۳ تیر ۱۳۹۴
وزیران خارجه ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از حصول توافق جامع اتمی در وین - ۲۳ تیر ۱۳۹۴

خلاصه مقاله‌ای از باربارا اسلوین در وبسایت شورای آتلانتیک

جمهوریخواهان و بعضی از دموکرات ها در کنگره آمریکا می کوشند تحریم های جدیدی را علیه ایران تصویب کنند تا تهران از دسترسی به مزایای وعده داده شده در توافق هسته ای محروم شود. از جمله این تلاش ها طرح جلوگیری از فروش هواپیماهای بویینگ به ایران است.

ادامه تحریم های واشنگتن بر تعامل بخش عمده شرکت های آمریکایی با ایران، به ویژه منع هر گونه دسترسی ایران به نظام مالی آمریکا، تردید شرکت های خارجی برای ورود به ایران را تشدید کرده است.

نظام داخلی ایران هم ضعف های خودش را دارد. دیوید لیپتون، از اعضای آمریکایی و ارشد صندوق بین المللی پول که اخیرا به ایران سفر کرده است، چالش اصلاح اقتصاد ایران را با مشکلات پیش روی کشورهای اروپای شرقی پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی مقایسه می کند.

اگر چه ایران از زمان امضای توافق هسته ای خود را از بحران اقتصادی بیرون کشیده است و انتظار می رود سال جاری رشد اقتصادی چهار درصدی را تجربه کند، اما نرخ بیکاری در ایران همچنان دو رقمی است. یک نظرسنجی جدید نشان می دهد اکثریت ایرانی ها از توافق هسته ای حمایت می کنند، اما تردید دارند که آمریکا به تعهدات خود پایبند بماند.

دولت باراک اوباما از ابتدا تاکید کرده بود که هدف از توافق هسته ای با ایران منع گسترش جنگ افزار هسته ای است، اما در عین حال این امید وجود داشت که توافق وین به تقویت دولت عملگرای روحانی و در نتیجه بهبود روابط ایران و آمریکا منجر شود.

پس از یک سال، هر دو این امیدها در معرض خطر قرار گرفته است.

حسن روحانی رییس جمهوری ایران در داخل کشور همچنان چهره سیاسی محبوبی است، اما نه آنقدر که یک سال پیش بود. بر مبنای یک نظرسنجی تازه ۴۵ درصد پرسش شوندگان ایرانی دوباره به او رای خواهند داد؛ درصد حمایت از حسن روحانی در سال گذشته کمی بیش از ۵۳ درصد بود. در نظرسنجی جدید با ۱۰ درصد افزایش، بیش از ۳۶ درصد پرسش شوندگان گفته اند به محمود احمدی نژاد رییس جمهوری پیشین ایران رای خواهند داد.

با پایان یافتن ریاست جمهوری باراک اوباما هم آشتی فراگیر با ایران در سایه ای از تردید قرار می گیرد. روشن نیست محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران بتواند همان رابطه نزدیک کاری را که با جان کری دارد، با وزیر خارجه بعدی آمریکا داشته باشد.

آنطور که نتیجه بعضی نظرسنجی ها نشان می دهد، اگر هیلاری کلینتون رییس جمهوری بعدی آمریکا شود، سیاست های شدیدتری را در برابر ایران در پیش خواهد گرفت.

اقدامات ایران هم در ادامه تنش فعلی نقش دارد.

سپاه پاسداران کنترل مسائل امنیتی را رها نکرده و از جمله به بازداشت ایرانی آمریکایی هایی، مانند سیامک نمازی و پدر ۸۰ ساله او، ادامه می دهد؛ از دیکتاتوری بشار اسد در سوریه و شورشیان حوثی در یمن حمایت می کند، و از این طریق به شانس بهبود روابط دیپلماتیک دو کشور لطمه می زند.

بهترین پاسخ به سپاه و آنهایی که در کنگره در پی سقوط توافق هسته ای هستند، پایبندی همراه با وسواس آمریکا به تعهدات اش و تلاش برای ادامه دیالوگ با ایران در هر مساله ممکن است.

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.
XS
SM
MD
LG