خبرگزاری رویترز گزارش داد که جمهوری اسلامی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع داده است که قصد دارد سانتریفیوژهای بیشتری را در تاسیسات هستهای فردو و نطنز نصب کند.
بر اساس این گزارش محرمانه که رویترز نسخهای از آن را مشاهده کرده، جمهوری اسلامی همچنین به آژانس اطلاع داده که قصد دارد دستگاههایی را که اخیرا در این تاسیساتها نصب کرده، آنلاین کند.
در این گزارش محرمانه آژانس به کشورهای عضو، اشارهای به غنیسازی اورانیوم تا ۶۰ درصد خلوص توسط جمهوری اسلامی ایران نشده است.
حکومت ایران به آژانس اطلاع داده که هشت آبشار یا خوشههای سانتریفیوژهای پیشرفته جدید آیآر-۶ برای غنیسازی تا سقف پنج درصد در فردو نصب میشوند.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه اول آذر ۱۴۰۳ با تصویب قطعنامهای، عدم همکاری جمهوری اسلامی با آژانس و همچنین مخفیکاری در فعالیتهای هستهای ایران را محکوم کرد.
در این قطعنامه از جمهوری اسلامی خواسته شد تا بدون فوت وقت در خصوص «ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در دو مکان اعلام نشده در ایران، توضیحات معتبر ارائه و آژانس را از مکان یا مکانهای فعلی انباشت مواد هستهای و یا تجهیزات آلوده، مطلع کند» و «اطلاعات، اسناد و پاسخهای مورد نیاز آژانس» را در این زمینه ارائه و دسترسی به مکانها و مواد مورد نیاز بازرسان آژانس را فراهم کند.
- استقبال آمریکا
نماینده آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه اول آذرماه، از مدیرکل آژانس بهدلیل ارائه گزارش راستیآزمایی و نظارت بر فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی که منجر به صدور قطعنامه بر علیه حکومت ایران شد، قدردانی کرد.
لورا هولگیت، با اشاره به تداوم نصب آبشارهای سانتریفیوژ پیشرفته اضافی و انباشت مقادیر بیشتری اورانیوم بسیار غنیشده توسط جمهوری اسلامی و اشاره دبیرکل آژانس به این اقدامات در گزارش اخیر خود، خاطرنشان کرد: «همانطور که این گزارش مشخص میکند، رهبران حکومت ایران به گسترش برنامه هستهای خود به سرعت ادامه میدهند، که این اقدام عمیقا نگرانکننده است.»
او با تاکید بر این که «ذخیره اورانیوم بسیار غنیشده هیچ هدف صلح آمیزی در پی ندارد» افزود: «تنها کشورهای دارای سلاح هستهای اورانیوم را تا ۶۰ درصد غنی میکنند و اگر جمهوری اسلامی واقعاً علاقمند به ایجاد اعتماد است و ماهیت برنامه هستهای خود را صلحآمیز میداند، نه تنها باید تولید بیشتر اورانیوم ۶۰ درصد غنیشده را متوقف کند، بلکه باید ذخایر ۶۰ درصدی موجود را هم بهطور کامل کاهش دهد.»
نماینده ایالات متحده در آژانس ضمن ابراز تاسف عمیق از «سنگاندازی» جمهوری اسلامی در مورد نگرانیهای پادمانی و خودداری از اجرای تعهدات قانونیاش تصریح کرد: «تهران باید تعهدات پادمانهای قانونی خود را بهطور کامل و بدون تاخیر بیشتر اجرا کند و اجرای پروتکل الحاقی و شفافیت کامل در مورد تولید اجزای سانتریفیوژ را جدی بگیرد.»
در پی صدور این محکومیت، وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی در بیانیهای مشترک اعلام کردند که دستور راهاندازی مجموعهای از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته در ایران صادر شده است.