شاهزاده رضا پهلوی روز جمعه در سخنانی در پایتخت ایالات متحده، با بیان این که جامعه ایران وارد دوران جدیدی از مخالفت با جمهوری اسلامی شده است، از کشورهای آزاد و دموکراتیک جهان خواست به مردم ایران برای رسیدن به آزادی و بازپسگیری کشورشان کمک کنند.
فرزند آخرین پادشاه ایران برای بحث درباره آینده جمهوری اسلامی، توانایی اپوزیسیون برای بهره گیری از نارضایتی گسترده از ایدئولوژی اسلامی و چشم انداز دموکراسی لیبرال در مسیر آتی ایران، در نشست «انستیتو واشنگتن» حضور داشت و این اظهارات را بیان کرد.
شاهزاده رضا پهلوی در این نشست، که به عنوان بخشی از مجموعه «مباحث سیاست گذاری» برگزار و بطور مستقیم از وبسایت اندیشکده پخش شد، سخنان خود را با این مقدمه آغاز کرد که یکی از شعارهای محبوب مردم در جریان اعتراضات اخیر ایران این است: «دشمن ما همین جاست، دروغ میگن آمریکاست.»
وی با اشاره به نهادینه شدن سرکوب و قتل منتقدان در جمهوری اسلامی و صدور نفرت در سراسر منطقه، گفت که رژیم مذهبی ایران با فعالیتهای خود و حمایت از تروریسم تهدیدی علیه منطقه و جهان به شمار میآید. وی افزود رژیم جمهوری اسلامی «سرزمین ایران را اشغال کرده و مردم آن را به گروگان گرفته است.»
به گفته شاهزاده رضا پهلوی، «مردم ایران خواهان بازپسگیری آزادی، کرامت انسانی، و همچنین سرزمین خود هستند.»
وی در پایان خاطر نشان کرد که یک ایران دموکراتیک، نماینده واقعی مردم ایران خواهد بود، و با همسایگان عرب خود برای مبارزه با تروریسم و برقراری امنیت و ثبات در منطقه همکاری خواهد کرد.
گفتگوی اختصاصی صدای آمریکا با شاهزاده رضا پهلوی:
فرزند محمدرضا شاه فقید، که حکومت او با انقلاب ۱۳۵۷ سرنگون شد، در پاسخ به پرسشی درباره دوران پس از جمهوری اسلامی، با اشاره به این که جدایی دین و سیاست مقدمه رسیدن به دموکراسی است گفت، مردم ایران در مراحل پایانی این آگاهی هستند و گامهای نهایی در این مسیر را طی میکنند.
وی با اشاره به این که در سال ۵۷ حامیان انقلاب فقط میگفتند شاه باید برود و مهم نیست بعد از او چه خواهد شد گفت، اما ما امروز میگوئیم تنها خواست رهایی از این رژیم کافی نیست، بلکه باید بدانیم پس از آن چه میخواهیم؛ «و یک چیز قطعی است و آن که اکثریت مردم ایران خواهان سکولاریسم هستند.»
شاهزاده رضا پهلوی خاطر نشان کرد که مردم ایران نباید دستاویز رقابتهای جناحی اینجا، در ایالات متحده، یا دیگر کشورهای آزاد و دموکراتیک باشند و افزود، سیاست خارجی کشورها در برابر ایران باید در مسیری باشد که به مردم این کشور کمک کند به آزادی و بازپس گیری کشورشان کمک کند.
وی با تاکید بر این که مردم ایران خود عامل اساسی تغییرات خواهند بود، در پاسخ به این پرسش مهدی خلجی - اداره کننده نشست - که نقش خود را در آینده ایران چگونه میبیند گفت، روزی که مردم ایران به پای صندوقهای رأی بروند تا خود آینده کشورشان را رقم بزنند، آنگاه میتوانم بگویم که «مأموریت من به پایان رسیده است.»
شاهزاده رضا پهلوی در سه دهه گذشته به فعالیت علیه جمهوری اسلامی پرداخته و از چهرههای اصلی مخالف حکومت مذهبی در ایران، که آن را «فرقه تبهکار» میخواند، محسوب میشود. وی بارها گفته است که خواستار برگزاری انتخابات آزاد برای تعیین ساختار سیاسی آینده ایران، بر مبنای رأی مستقیم مردم، است.
وی در نشست امروز در واشنگتن، در پاسخ به این پرسش که چرا فکر میکند جمهوری اسلامی آسیب پذیر است، گفت که اگر این رژیم واقعا به وضعیت و ثبات خودش اطمینان دارد، چرا کسی مانند «وحید صیادی نصیری» باید زندانی شود و در زندان جان خود را از دست بدهد.
شاهزاده رضا پهلوی اواخر مرداد در یادداشتی در روزنامه وال استریت جورنال، با بیان این که خواستار دموکراسی سکولار در ایران است، نوشت که برای رسیدن به این هدف باید دو «حقیقت بنیادی» به رسمیت شناخته شود: اول این که نظام جمهوری اسلامی یک تهدید وجودی علیه ایران است، و دوم این که اصلاح پذیر نیست.
وی در نشست امروز نیز گفت، امروزه ایرانیها خوب میدانند بدون حمایت از خارج، مبارزه با این رژیم بسیار دشوار خواهد بود، و در ادامه با اشاره به شعار مردم در جریان اعتراضات سال ۸۸ که مردم میگفتند «اوباما، اوباما، یا با اینها، یا با ما» گفت که کشورهای دموکراتیک، به ویژه آمریکا، باید تصمیم بگیرند در کدام طرف ایستادهاند.
شاهزاده رضا پهلوی در مورد سیاست اعمال تحریم علیه جمهوری اسلامی گفت، بله این تحریمها رژیم را تحت فشار میگذارد و البته مردم ایران را نیز به رنج و زحمت میاندازد، اما در حوزه «کمکهای سازنده» برای مقابله با رژیم کار زیادی تاکنون انجام نشده است.
وی با اشاره به این که تعدادی از عوامل وابسته به رژیم ایران در حال حاضر در کشورهای غربی و همچنین در ایالات متحده به سر میبرند و ثروت به تاراج رفته مردم ایران را در اختیار خود دارند، گفت که داراییهای این افراد را میتوان به نفع نیروهای دموکراتیک ضبط کرد.
رئیس جمهوری ایالات متحده، با این استدلال که تهران با ادامه برنامه موشکی و رفتار بیثبات کننده خود در خاور میانه روح توافق هستهای سال ۱۳۹۴ با قدرتهای جهانی را نقض میکند، اردیبهشت ماه سال جاری از این توافق خارج و دوازده شرط را برای تغییر رفتار جمهوری اسلامی تعیین کرد.
دولت پرزیدنت ترامپ میگوید هدف از اعمال «فشار حداکثری» بر ایران، تغییر رفتار حاکمان آن است و به دنبال تغییر رژیم نیست؛ با این حال تاکید کرده است به خواست مردم ایران برای پیوستن به جامعه جهانی و برخورداری از رفاه و آزادی احترام میگذارد و در این راه در کنار مردم ایران است.