لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۰۰

کاهش بهای نفت و تاخیر در توافق اتمی؛ موانع بهبود سریع اقتصادی ایران


مقاله وال استریت ژورنال درباره کاهش بهای نفت و تاخیر در رسیدن به توافق اتمی بر اقتصاد ایران
مقاله وال استریت ژورنال درباره کاهش بهای نفت و تاخیر در رسیدن به توافق اتمی بر اقتصاد ایران

روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال روز دوشنبه در مقاله‌ای به کاهش بهای فروش نفت، و تاثیر آن بر اقتصاد ایران و همچنین بر گفتگوهای هسته‌ای آن کشور با قدرت‌های جهانی پرداخته و می‌نویسد عدم دستیابی به توافق هسته ای در ماه نوامبر (اوایل آذر ماه) موجب شد امیدهای ایرانی‌ها برای برچیده شدن زودهنگام تحریم‌های فلج کننده بر باد برود.

به نوشته این روزنامه نصف شدن بهای فروش نفت در مقایسه با قیمت‌های ۵ ماه پیش، برای ایران – که دارای اقتصادی متکی به نفت و تحت فشار تحریم‌های بین‌المللی است، باعث بروز مشکلات بیشتری شده است.

حسن روحانی رییس جمهوری ایران برای مهار این مشکل در مراسم ارائه لایحه بودجه سال آینده کشور به مجلس گفت برای کاهش اتکای کشور به درآمدهای نفتی، سعی در توسعه صادرات، بالابردن مالیات‌ها و کاستن از هزینه‌های دولتی دارد.

مثلا در بودجه سال آتی، نفت بر اساس بشکه‌ای ۷۲ دلار محاسبه شده است، در حالی که این نرخ در بودجه سال جاری، ۱۰۰ دلار برای هر بشکه در نظر گرفته شده بود. در بودجه پیشنهادی دولت قرار است اتکا به در آمدهای نفتی از ۵۰ درصد به ۳۳ درصد کاهش یابد و این کاهش درآمدی توسط صادرات غیرنفتی جبران شود.

صادرات غیرنفتی ایران شامل فروش خودروهای ایرانی، اغلب به عراق و افغانستان، و همچنین صادرات محصولات پتروشیمی به چین است.

به باور نویسندگان این مقاله، شرایط اقتصادی کنونی برآورده کردن قول‌های آقای روحانی را دشوارتر کرده است، اگر چه بعد از اجرای توافق موقت ژنو، بیش از ۴ میلیارد از درآمدهای نفتی بلوکه شده ایران تاکنون آزاد شده است.

یکی از راه‌هایی که ایران برای کمک به وضعیت بد اقتصادی خود در نظر دارد، افزایش درآمدها از طریق بازنگری در دریافت مالیات از نهادهای نظامی و مذهبی تحت امر رهبری، بویژه سپاه پاسدران انقلاب اسلامی، است؛ که این امر البته نیاز به موافقت آیت‌الله علی خامنه‌ای دارد.

حمایت مالی ایران از حکومت سوریه برای بقای بشار اسد در قدرت نیز به مشکلات اقتصادی ایران افزوده است، اما تهران به ماندن وی در حاکمیت، به عنوان اولویتی بسیار مهم در عرصه بین‌المللی می‌نگرد. ایران همچنان نفت را به صورت اعتباری به سوریه می‌‌دهد و همچنین کالا و کمک‌های نظامی دیگری به آن کشور ارسال می‌کند.

XS
SM
MD
LG