لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۹:۵۳

قهر ایران در پایان نشست سازمان همکاری اسلامی؛ بیانیه قرائت نشد اما علیه ایران بود


A one-year-old red panda sits in the trees at the Manor Wildlife Park, St. Florence, near Tenby in Wales, United Kingdom.
A one-year-old red panda sits in the trees at the Manor Wildlife Park, St. Florence, near Tenby in Wales, United Kingdom.

نشست جنجالی سازمان همکاری اسلامی عصر جمعه به وقت استانبول در حالی پایان یافت که عدم تفاهم اعضا موجب شد بیانیه پایانی قرائت نشود. به گزارش رسانه‌های ایران رئيس جمهوری و هيات همراه ایرانی در اعتراض به این بیانیه در اجلاس اختتاميه سران سازمان همکاری شرکت نکردند. اما ساعاتی بعد متن بیانیه در رسانه‌ها منتشر شد که حاوی انتقادات شدیدی از ایران بود.

به گزارش خبرگزاری آناتولی سیزدهمین نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی تنها با قرائت بیانیه مشترکی درباره فلسطینی‌ها پایان یافت.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه و رئیس این اجلاس در سخنرانی پایانی این اجلاس گفت تصمیمانی که ما در استانبول گرفتیم، به بیش از یک میلیارد نفر از مردم امید می دهد.

وی با اشاره به توافق بر سر بیانیه حمایت از فلسطینی‌ها گفت جهان اسلام هرگز مردم فلسطین را تنها نمی‌گذارد.

خبرگزاری رویترز اما گزارش داده که در بیانیه پایانی که توسط آقای اردوغان قرائت نشد، ایران به حمایت از تروریسم و دخالت در کشورهای منطقه از جمله سوریه، یمن و بحرین متهم شده است.

سازمان همکاری اسلامی با ابراز تاسف از رفتار ایران، "اظهارات تحریک‌آمیز" مقامات ایران علیه عربستان و "دخالت آشکار" در امور داخلی این کشور محکوم شده است.

اعتراض ایران به "مواضع ضد ایرانی"

همزمان خبرگزاری فارس در ایران گزارش داده که علت عدم حضور هیات ایرانی در نشست اختتامیه سازمان همکاری اسلامی، اعتراض به بندهای ضدایرانی بیانیه بوده است.

حسن روحانی رئیس جمهوری ایران نیز بخشی از سخنرانی روز پنج‌شنبه خود را در توییتر منتشر کرد: "از اجلاس سازمان همکاری اسلامی که به نام وحدت برگزار شده نباید هیچ‌ گونه پیامی که به تفرقه در میان امت اسلامی دامن بزند برخیزد."

عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران نیز به خبرگزاری مهر گفته که در حاشیه این نشست عربستان علیه ایران فعالیت زیادی داشته و چهار مقاله ضد ایرانی در اختیار سران سازمان همکاری اسلامی قرار داده است.

به گفته این مقام وزارت خارجه ایران، بخش‌هایی از بیانیه پایانی این اجلاس با تحریک عربستان سعودی علیه ایران تنظیم شده است.

دی ماه گذشته بعد از اینکه عربستان شیخ نمر باقر النمر، روحانی شیعه معترض عربستانی را اعدام کرد، اعتراض هایی به تحریک طیفی از مقام های حکومتی ایران شکل گرفت و منجر به حمله به سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد شد. این حملات در نهایت به قطع رابطه ایران و عربستان سعودی انجامید.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در سخنرانی خود در این نشست عنوان کرده بود که نه ایران مشکل عربستان است و نه عربستان مشکل ایران.

نشست بعدی در مصر

این اولین بار است که ترکیه از زمان تاسیس سازمان همکاری اسلامی در ۱۹۶۹، میزبان نشست سران این سازمان بود. با پایان نشست روز جمعه، ترکیه میزبانی را به مصر واگذار کرد و قرار است نشست بعدی در قاهره برگزار شود.

نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در نشست استانبول امیدوار بود که بتواند اتحاد بین کشورهای مسلمان را برای مبارزه با تروریسم افزایش دهد.

در طول این نشست که با حضور رهبران کشورهای اسلامی برگزار شد، درباره سوریه، یمن، فلسطین، عراق و آذربایجان بحث های زیادی مطرح شد.

سازمان همکاری اسلامی سال ۱۹۶۹ با این هدف تشکیل شد که ۵۷ عضو آن بتوانند صدای جهان اسلام را منعکس کنند.

XS
SM
MD
LG