در حالی که بخش انگلیسی صدای آمریکا ۸ مردادماه در گزارشی اختصاصی از اجبار اقلیت یهودی ایران برای شرکت در رایگیریهای حکومتی خبر داد، روزنامه «ایران» ارگان خبری دولت جمهوری اسلامی این گزارش را «دروغ» خواند و تلاش کرد آن را رد کند.
این روزنامه دولتی در مصاحبهای با سامه یح، «نماینده کلیمیان ایران در مجلس» تلاش کرد القا کند که «هیچ فشاری برای رأی دادن بر جامعه یهودی ایران» وارد نشده است.
«نماینده کلیمیان» در این گفتگو مدعی شد که «خود مسئولان جامعه کلیمیان در ایران با میل خود مردم را ترغیب به شرکت در انتخابات کردهاند و نه تنها جامعه کلیمیان ایران تمایل داشتند که مردمانشان در انتخابات شرکت کنند بلکه سایر اقلیتهای دینی در ایران شامل مسیحیان ارمنی و آشوری و کلدانی و زرتشتیان هم شامل این امر میشدند و تقریباً چنین رویهای را در پیش گرفته و موجب ترغیب جامعه خود برای شرکت در انتخابات شدند.»
روزنامه ایران و مصاحبه شوندهاش در حالی از ترغیب جامعه ایران به شرکت در انتخابات میگویند که به استناد ادعاهای مقامات رسمی جمهوری اسلامی «که همواره نیز مورد تردید ناظران آگاه قرار داشته» مردم ایران دستکم در چهار رایگیری و انتخابات حکومتی گذشته کمترین حضور را از خود به نمایش گذاشته و این «نمایشها» را با تحریم گسترده مواجه کردهاند.
روزنامه دولتی ایران همچنین در بخش دیگری از مصاحبه خود با اشاره به بخشی از گزارش صدای آمریکا که اعلام کرده بود مقامات جمهوری اسلامی در اقدامی بیسابقه دو روز قبل از دور اول انتخابات تعیین جانشین ابراهیم رئیسی، نشستی را بین نمایندگان نامزدهای ریاستجمهوری و اعضای جامعه یهودی در کنیسه اصلی تهران در یوسف آباد ترتیب دادند، در این باره از نماینده کلیمیان ایران در مجلس سوال کرد.
سامه یح در پاسخ گفت: «برنامهای که در کنیسه یوسف آباد برگزار شد به پیشنهاد اینجانب به عنوان نماینده مجلس برگزار شد و از نمایندگان تمامی کاندیداها دعوت شد که برنامه خود را خصوصاً در ارتباط با جامعه اقلیتهای مذهبی برای مردم توضیح دهند.به ما پیشنهاد شد که حوزههایی را برای برگزاری انتخابات در اماکن جامعه یهودی تهران معرفی کنیم. اتفاقاً ما مکانهایی را معرفی کردیم که تراکم جامعه یهودی در آن کمتر باشد!. یعنی مدارسی را انتخاب کردیم که نزدیک به مراکز سکونت جامعه یهودیان نبود و ما هم تمایلی نداشتیم این چنین باشد!. بخشداری هم با این موضوع مخالفت نکرد.»
وزارت امور خارجه آمریکا ۸ مردادماه در بیانیهای که منحصراً در اختیار صدای آمریکا قرار گرفت، گزارشها مبنی بر اجبار اقلیت یهودی ایران برای شرکت در انتخابات ریاستجمهوری اخیر ایران را تایید و این اقدام جمهوری اسلامی را «تأسفبار» توصیف کرد.
جمهوری اسلامی در اقدامی بیسابقه در رایگیری برای انتخاب جایگزین رئیسی، شعبههای رای انحصاری برای یهودیان در پنج مرکز یهودی در تهران مشخص کرده بود.انجمن کلیمیان تهران، سازمان اصلی مدافع منافع یهودیان در جمهوری اسلامی نیز ۳۱ خرداد در پستی تلگرامی تایید کرد که این اولین بار است که به یهودیان، شعبههای رای ویژه برای انتخابات ریاست جمهوری اختصاص داده میشود.
پنج شعبه رای یهودیان برای انتخابات ریاست جمهوری که توسط انجمن کلیمیان تهران فهرست شده بود، در مدارس دولتی کنیسه و مجتمعهای آموزشی یهودیان؛ شامل دبیرستان موسی بن عمران، کنیسه ابریشمی، مجتمع آموزشی کنیسه اتفاق، مدرسه دخترانه فخر دانش، مدرسه پسرانه روحی شاد، و مدرسه اتحاد کنیسه زرگریان بودند.
جورج هارونیان، فعال یهودی ایرانی آمریکایی در یک مصاحبه با صدای آمریکا گفت این اقدام جمهوری اسلامی برای «انتخابات ریاست جمهوری ایران» خطرات جدیدی را برای اقلیت یهودی ایجاد میکند و راهاندازی پایگاههای رایگیری یهودیان، امکان دسترسی به دادههایی را به مقامات حکومتی میدهد که نشان میدهد چه تعداد یهودی رای دادهاند و به کدام نامزدهای ریاست جمهوری رای دادهاند.
صدای آمریکا آبان ۱۴۰۲ نیز در گزارشی از اقدام جمهوری اسلامی برای اجبار یهودیان به تظاهرات علیه اسرائیل پرده برداشت و وزارت امور خارجه آمریکا این اقدام را «نفرت انگیز» خواند.
گزارش صدای آمریکا به قلم مایکل لیپین را اینجا بخوانید.