لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۴۲

افزایش امیدها پس از بیمه شدن پلنگ ایرانی


یک پلنگ کشته شده در ایران
یک پلنگ کشته شده در ایران

به گفته مقام های سازمان حفاظت محیط زیست ایران، ۱۳ شرکت بیمه در طرح بیمه جامع پلنگ ایرانی مشارکت کرده اند تا این گونه کمیاب حیات وحش ایران را در برابر کشتار بدست چوپانان و سایر موارد خطرناک تهدیدکننده جانشان حفظ کنند.

بررسی های کارشناسانه محیط زیست ایران نشان می دهد از ۱۴ قلاده پلنگ ایرانی کشته شده در سال گذشته، حدود ۷ مورد، مربوط است به انتقام گیری چوپانان از پلنگ هایی که به گله گوسفندان هجوم برده و خساراتی برای دام ها بجا گذاشته بودند. چوپانان در بازجویی ها انتقام گیری ناشی از خشم برآمده از تلفات دام ها را دلیل کشتار پلنگان اعلام کرده اند.

تلاشگران حیات وحش ایران می گویند پلنگ ایرانی یکی از گونه های نادر و بسیار جذاب گربه آسیایی ست که همراه با یوزها می تواند به صنعت اکوتوریسم کمک کرده، باعث جلب سرمایه بسیار به ایران شود.

اما اشتیاق دولت های جمهوری اسلامی به توسعه کشاورزی و دامداری که رشد دامداری بدون رعایت ضوابط را در پی داشته، باعث هجوم بی رویه گله دام ها به مراتع ملی و زیستگاه های حفاظت شده حیات وحش ایران شده است؛ زیستگاه هایی که براساس تعهدات ایران به یونسکو، باید مصون از هرگونه تعرض انسانی باقی بماند تا حیات وحش ایران امکان بقا بیابد.

تلاشگران حیات وحش با انتقاد از مماشات سازمان حفاظت محیط زیست در برابر هجوم بی رویه به زیستگاه های حفاظت شده می گویند باوجود قوانین روشن در زمینه مواجه قانونی با متعرضان به زیستگاه های حیات وحش، مالکان گله ها تحت حمایت مقام های محلی حکومتی از جمله امامان جمعه محل، اقدام غیرمجاز خود را توجیه و یوزها و پلنگان را به دلیل تعرض به گله گوسفندان به فجیع ترین شکل ممکن می کشند.

به گفته کارشناسان خشکسالی های پیاپی چندساله اخیر و شکار بی رویه چارپایان که به کاهش شدید منابع غذایی پلنگان گرگان و یوزها منجر شده حمله آنان به گله های رها شده در مراتع ملی و زیستگاه ها را تشدید کرده است.

حالا گفته شده شرکت های بیمه متعهد شده اند با پرداخت هزینه تلفات دامی به مالکان گله، مانع از مرگ و میر پلنگان و گرگان بدست چوپانان شوند.

یک مقام سازمان حفاظت محیط زیست ایران در این باره افزوده است: "خسارات وارده به محیط زیست ناشی از تلفات پلنگ در اثر عواملی همچون حوادث جاده ای، طعمه مسموم، خشکسالی، سیل، آتش سوزی و سایر موارد (غیر از مرگ به دلیل پیری) به منظور بهبود شرایط حفاظتی و کاهش عوامل تهدید گونه، به عنوان یکی از موضوعات تحت پوشش این بیمه نامه، مطرح شده است."

اسماعیل کهرم مشاور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران در باره مسموم کردن پلنگان بدست دامداران می گوید: "دامداران برای اینکه این حیوانات به دام‌هایشان حمله نکنند، طعمه‌های مسموم را در مسیرشان قرار می دهند." عامل دیگر مرگ و میر پلنگان تصادفات جاده ای است. ساخت غیرمجاز جاده ها در دل زیستگاه هایی همچون پارک ملی گلستان از دیگر عوامل تلفات حیات وحش در ایران است.

پژوهش های رسمی کارشناسانه می گوید پلنگ ایرانی بزرگترین یا یکی از بزرگترین زیرگونه های پلنگ است که بومی غرب آسیا است و در فهرست گونه های "در معرض خطر انقراض" قرار دارد.

این پلنگ در بیشتر نقاط ایران یافت می شود اما اندازه و رنگ آنها با هم تفاوت قابل توجهی دارد. به طور کلی طول بدن پلنگ های بالغ به ۱۶۰ و گاهی تا ۱۸۰ سانتیمتر می رسد و طول دم آنها ۱۱۰ سانتیمتر است. وزن این پلنگ نیز تا ۹۰ کیلوگرم و ارتفاع آن تا شانه تا ۷۵ سانتیمتر می رسد.

ایران مهمترین زیستگاه پلنگ در خاورمیانه است و جمعیت مناسب پلنگ در این کشور امکان بقای گروه های کوچک این حیوان در قفقاز، شرق ترکیه و ترکمنستان را از راه مهاجرت های بین مرزی افزایش می دهد.

اصلی ترین تهدید پیش روی بقای این حیوان جدا شدن زیستگاه ها و قطع ارتباط ژنتیکی گروه های مختلف این حیوان است که معمولا به تشکیل گروه های بسیار کوچک منجر شده است. به طوری که در همه قلمرو زیستی این حیوان هیچ گروه جمعیتی وجود ندارد که دربرگیرنده بیش از ۱۰۰ پلنگ بالغ باشد.

کاهش طعمه بر اثر شکار انسان ها، گسترش زیربنایی، مزاحمت های انسانی و از میان رفتن زیستگاه (شامل چیدن گیاهان و قارچ های خوراکی، ساخت معدن، جاده سازی، جنگل زدایی، آتش سوزی و چرای دام) عواملی است که منجر به تکه تکه شدن زیستگاه های این حیوان شده است.

XS
SM
MD
LG